Пт, 2024-04-19, 12:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:31
З ріки Одра у Польщі вже витягли 10 тонн мертвої риби
Інші останні Новини Європейського Союзу

одра польща річка катастрофа Керівник державного водного господарства "Польські води" Пшемислав Даца заявив, що на річці Одра трапилася дуже серйозна екологічна катастрофа. Тисячі тонн риби у Нижньошльонському та Любуському воєводствах внаслідок забруднення річки отруїлися. Повідомляє "Польське радіо".

Під час пресконференції Пшемислав Даца підкреслив, що річка була забруднена в Нижній Сілезії біля Олави, між 26 і 27 липня.

"Хвиля отрути дійшла до цього місця і щонайменше до гирла Варти. Загалом з річки вилучено 10 тонн мертвої риби", – сказав він.

Керівник "Польських вод" додав, що перші підрахунки екологічних збитків показують, що вони сягатимуть навіть кількох мільйонів злотих.

"Протягом двох років держава зарибила Одру вугром на два мільйони злотих, а Польська рибальська асоціація – на один мільйон злотих. Імовірно, мальки не вижили. Крім того, загинуло багато дорослої риби", – підкреслив Пшемислав Даца.

Також відбулася нарада за участю п’яти воєвод, заступника міністра внутрішніх справ та адміністрації Мацея Восіка щодо ситуації на річці Одрі.

У Любуському воєводстві перевірку якості води проводять у 15 водозаборах і понад 40 колодязях.

Крім того, щодня з кожного району Одеру збиратимуть зразки мертвої риби та відправлятимуть їх на дослідження до інституту в Пулавах.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що всі служби перебувають в готовності й намагаються якомога швидше ліквідувати екологічну катастрофу на Одрі.

Голова уряду був у Відухові, де споруджені дамби для вилову мертвої риби з річки. Прем'єр підкреслив, що брифінги проводяться щоранку протягом кількох днів.

"Ми стараємося робити все, аби якнайшвидше усунути наслідки катастрофи. Цього екологічного лиха, яке трапилося, а також зосереджуємося на тому, аби відновити початковий стан річки Одра", – заявив Матеуш Моравєцький.

Він повідомив, що звертатиметься до німецької сторони щодо забруднення Одри.

Він додав, що в різних місцях діють польські служби, які намагаються розчистити річку. Але відповідних дій з німецького боку немає.

Під час пресконференції в Гожуві-Велькопольському голова уряду заявив, що причиною екологічної катастрофи, швидше за все, є незаконний скид шкідливих речовин у річку. Він повідомив, що за допомогу у встановленні можливих зловмисників буде вручена винагорода.

Заступник голови Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі Мацєй Вонсік повідомив, що винагорода становитиме мільйон злотих.

Пізніше стало відомо, що прем'єр-міністр Польщі вирішив відправити у відставку начальника "Польських вод" і головного інспектора охорони навколишнього середовища.

Моравєцький підкреслив, що ставиться до питання отруєння Одри як до першочергового.

У дописі в соцмережах прем'єр-міністр підкреслив, що «ситуація, пов'язана з отруєнням однієї з найбільших польських річок – Одри, стала найважливішою темою публічних дебатів».

Cитуація на річці Одра, де загинула риба, не вплинула на питну воду. У цьому переконує міністр клімату та навколишнього середовища Польщі Анна Москва. Вона повідомила, що компетентні служби постійно проводять аналізи води.

"Усі аналізи, що стосуються будь-яких впливів на воду, тривають. Одним із ключових аналізів є якість питної води. Зараз можемо стверджувати, що по усій течії Одри всі показники в нормі, ситуація на питну воду не вплинула".

Міністр клімату також запевнила, що дослідження проб води з Одри поки що не підтвердили наявність токсичних речовин.

Такі ж результати і німецьких експертів – Одра бере свої витоки на території Німеччини.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 336 | Додав: admin | Теги: річка, катастрофа, одра, Польща | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]