Вт, 2024-05-07, 06:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:35
З урядовцями обговорив діяльність проросійських організацій голова Спілки українців у Португалії
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха обговорив з Держсекретарем з питань рівності та міграції Ізабель Алмейдою Родрігес та двома представниками Вищого комісаріату з питань міграції питання діяльності організацій «русского мира», які комісаріат визнає як українські.

Про це пан Садоха повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Ця зустріч відбулася з ініціативи державного секретаря як відповідь на публічне звернення Спілки українців у Португалії до віцепрезидента Європейської комісії Маргарітіса Схінаса (Греція).

У відповідному листі Спілка українців стверджує, що в деяких країнах ЄС (зокрема в Португалії), всупереч змісту резолюції, ухваленої Європейським парламентом у листопаді 2016 року, яка закликала Держави-члени Євросоюзу посилити заходи проти пропаганди війни та дезінформації росії в Європі, продовжують діяти агенції російської пропаганди й організації, що входять до їх складу.

Зокрема, Павло Садоха подав дані про російські організації, які діють у Португалії під виглядом українських, що офіційно зареєстровані в фонді «русский мир» та агенції «россотрудничество» і співпрацюють з посольством росії.

Ще з 2011 року, Спілка українців і посольство України в Португалії неодноразово зверталися до Вищого комісаріату, щоб виправити цю ситуацію, але результату досягти не вдалося.

На нинішній зустрічі державний секретар Ізабель Алмейда Родрігес навела аргументи, що Вищий комісаріат діє відповідно до місцевого законодавства, яке визначає, що громадська організація мігрантів може відноситися до певної етнічної групи, якщо 50% дирекції має цю національність. Іншим аргументом Ізабель Родрігеш було те, що дані громадські організації росіян, які діють під виглядом українців, не внесені до санкційних списків ЄС, тому немає підстав їх не визнавати як українські.

Зі свого боку, голова Спілки не погодився з таким підходом до вирішення важливого для українців питання, виразив позицію, що не вирішення цієї ситуації дискримінує українців, наражає на небезпеку переселенців з України (які бачачи, що португальська держава сама пропонує їм користуватися послугами гібридних організацій, довіряють, що це саме так) та вводить в оману португальське суспільство щодо діяльності організацій російської пропаганди.

У кінці розмови, голова Спілки запропонував своє бачення, яке може розв'язувати проблему, а саме: самовизначення у статутах організацій, що вони українські, а також недопущення приналежності до українців організацій, які співпрацюють з «русским миром».

«У звʼязку, з повномасштабною агресією росіян проти України, для цього, уряд Португалії може прийняти політичне рішення, а не посилатися на закони та правила що не враховують такі явища як геноцид і війна», – наголосив він.

Також Павло Садоха виразив сподівання, що державний секретар зробить конкретні кроки для врегулювання ситуації з представництвом українців у Вищому комісаріаті, що може стати прикладом і для інших країн ЄС, де ще не заборонені агенції російської пропаганди.

«Мусимо справедливо зазначити, що цієї ситуації можна було б уникнути від самого початку, якби самі українців, в обмін на гуманітарну допомогу, не закривали очі на те, що їх використовує «русский мир», – додав він.

Європейський конгрес українців (ЄКУ) оприлюднив заяву, в якій попередив про нову тенденцію появи псевдоукраїнських або псевдо-проукраїнських організацій, цілі яких незрозумілі, а лідери невідомі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 319 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]