Чт, 2024-05-02, 15:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:32
За історичну роль Нідерландів у рабстві голландський король офіційно вибачився. ВІДЕО
Інші останні Новини Європейського Союзу

У суботу в Амстердамі король Нідерландів Віллем-Олександр вибачився за роль королівського дому в рабстві. Він попросив вибачення в промові, яку зустріли оплесками і оваціями на заході на честь річниці скасування рабства.

Промова короля послідувала за вибаченнями прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наприкінці минулого року за роль країни в работоргівлі та рабстві. Це частина більш широкого перегляду колоніальної історії на Заході, який останніми роками прискорюється рухом Black Lives.

В емоційній промові Віллем-Олександр послався на це вибачення, сказавши натовпу запрошених гостей і глядачів: "Сьогодні я стою перед вами. Сьогодні, як ваш король і як член уряду, я сам приношу ці вибачення. І я відчуваю тяжкість цих слів у своєму серці і своїй душі".

Король сказав, що доручив провести дослідження точної ролі королівського дому Оранських-Нассау в рабстві в Нідерландах.

Голос Віллема-Олександра, здавалося, зривався від емоцій, коли він завершував свою промову перед тим, як покласти вінок до національного пам'ятника рабству в одному з парків Амстердама.

Рабство було скасовано в Суринамі та голландських колоніях у Карибському басейні 1 липня 1863 року, але більшість поневолених робітників були змушені продовжувати працювати на плантаціях ще 10 років. Суботня церемонія і промова ознаменували початок року заходів, присвячених 150-річчю 1 липня 1873 року.

Дослідження, опубліковане минулого місяця, показало, що предки короля заробили на рабстві 545 мільйонів євро (595 мільйонів доларів) у сучасному еквіваленті, включно з прибутком від акцій, які були фактично передані їм як подарунки.

Коли Рютте вибачився в грудні, він не став пропонувати компенсацію нащадкам поневолених людей.

Натомість уряд створює фонд у розмірі 200 мільйонів євро (217 мільйонів доларів) для ініціатив, спрямованих на розв'язання проблеми спадщини рабства в Нідерландах та їхніх колишніх колоніях, а також на поліпшення освіти з цього питання.

Декому в Нідерландах цього недостатньо. Дві групи, Black Manifesto і The Black Archives, організували марш протесту перед промовою короля в суботу під гаслом "Немає зцілення без репарацій".

Учасники маршу були одягнені в барвистий традиційний одяг під час суринамського святкування скасування рабства. За словами організаторів, поневоленим людям було заборонено носити взуття і барвистий одяг.

Голландці вперше взяли участь у трансатлантичній работоргівлі наприкінці 1500-х років і стали великим торговцем у середині 1600-х років. За словами Карвана Фатах-Блека, експерта з колоніальної історії Нідерландів і доцента Лейденського університету, голландська Вест-Індська компанія стала найбільшим трансатлантичним работорговцем.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 257 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]