Пт, 2024-03-29, 16:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:25
Зацікавилися мільйонними заощадженнями матері - НАЗК вивчили декларацію міністра Шкарлета
Інші останні Кримінальні новини

НАЗК під час повної перевірки декларації не знайшло підтверджень походження 4,6 млн грн, які задекларував міністр освіти України Сергій Шкарлет.

Національне агентство із питань запобігання корупції не встановило джерел отримання доходів у розмірі понад 4,6 млн грн у матері міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. Водночас ознак незаконного збагачення міністра також не встановлено.

Про це йдеться у результатах повної перевірки НАЗК декларації Сергія Шкарлета за 2020 рік

У НАЗК виникли сумніви щодо законності походження 95 тисяч доларів США, 65 тисяч євро та 10 тисяч гривень, які декларант вказав як готівкові кошти його матері Людмили Шкарлет.

Нацагентство зазначило, що загальна сума грошових активів Людмили Шкарлет у грошовій одиниці України станом на 31 грудня 2020 року становить 4 млн 954 тис. грн.

«У поясненнях мати суб'єкта декларування зазначає, що вона повідомила синові про наявні у неї заощадження. Зазначені кошти матір отримала від батьків, чоловіка та у зв'язку з трудовою діяльністю», - йдеться у матеріалах повної перевірки декларації Сергія Шкарлета.

Людмила Шкарлет не надала Нацагенству документів, що підтверджують отримання вказаних доходів, та за наявною у Нацагентства інформацією, за 1998-2020 рік загальна сума її доходів склала 212 тис. грн. Також у 2020 році вона отримала пенсію - 68 тис. грн.

Таким чином, перевіряючі підсумували, що джерел отримання законних доходів для формування грошових коштів матері Шкарлета на суму 4 млн 673 тис. грн в межах повної перевірки не встановлено.

Також НАЗК порівняли декларації Сергія Шкарлета за 2019 та 2020 роки, та порахували, що за рік його грошові активи збільшилися на 61 тис. грн та 20 тис. доларів США.

«Сукупний розмір готівкових коштів суб'єкта декларування збільшився на суму 549 тис. грн, - зазначають у Нацагентстві. - Загальна сума нарахованого доходу Сергія Шкарлета за 2020 рік після вирахування податку на доходи фізичних осіб - 771 тис. грн».

Перевіряючі проаналізували банківські виписки Шкарлета, і з'ясували, що в 2020 році він зняв 266 тис. грн готівкових коштів, а решту коштів витратив на придбання товарів та послуг.

«Таким чином, джерел отримання законних доходів для формування грошових коштів суб'єкта декларування на суму 282 тис. грн в межах повної перевірки не встановлено», - підсумували в НАЗК.

Також міністр, на погляд співробітників НАЗК, вказав недостовірні відомості про вартість автомобіля Mitsubishi Pajero Wagon 2013 року випуску, вказавши 288 тис. грн. За інформацією, наданою НАЗК Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України, вартість відповідного авто станом на 2018 рік могла становити 644 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 172-6 КУпАП», ‒ підсумували у висновку повної перевірки.

У коментарі «Слово і діло» у пресслужбі МОН наголосили, що після повної перевірки декларації міністра Сергія Шкарлета, поданої за 2020 рік, конфлікту інтересів, ознак незаконного збагачення та ознак необґрунтованості доходів НАЗК не встановлено.

«Наголошуємо, що жодних протоколів стосовно Сергія Шкарлета НАЗК не складалося. Натомість те, що ви формулюєте, як «Шкарлет не зміг довести» - не є висновками НАЗК. Агенство в рамках перевірки, і це нормальна практика, зверталося за додатковими роз’ясненнями до осіб - членів родини, які вказані у декларації міністра. Після отримання запитуваних пояснень, висновок НАКЗ, зазначимо ще раз, полягає в тому, що порушень чинного антикорупційного законодавства не виявлено», – заявили у пресслужбі.

Також у пресслужбі прокоментували розбіжності в оцінці вартості автомобіля міністра: «Що стосується авто, у декларації вказана фактична його вартість на момент придбання, яка з 2018 щорічно зазначалася в декларації та не змінювалася. Додатково роз"яснюємо, що законодавством передбачена відповідальність особи виключно за умисне надання недостовірних відомостей у декларації чи їх ненадання. Також суб'єкт зобов'язаний подати відомості про членів своєї родини, проте перевірку достовірності даних наданих членами сім’ї декларант не здійснює через відсутність такої до нього вимоги».

Нагадаємо, аналогічне пояснення нещодавно надавав народний депутат фракції «Слуга народу» Володимир Крейденко.

Велика сума непідтверджених доходів - 132 млн 25 тис. грн - у нардепа Олега Воронька, в той час, як за даними НАЗК, з 1998-го року до 2020-го року включно він отримав сукупний дохід 1 млн 213 тис. грн.

Раніше ЗМІ писали, що НАЗК не вдалося перевірити дані про кошти у російському банку родини нардепа Новинського.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 687 | Додав: adminA | Теги: НАЗК, заощадження матері, декларація міністра Шкарлета | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]