Сб, 2024-04-20, 03:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:13
Західні банки тікають з українського ринку
Інші останні Економічні новини
Збитки, спричинені проблемними валютними кредитами, стагнація економіки і конкуренція з місцевими установами змушують західні банківські групи шукати способи покинути ринок, пише газета «Коммерсантъ-Украина».

У році, що минає, сім банків з іноземним капіталом пішли або до мінімуму скоротили свою присутність в країні, а інші зайнялися чищенням своїх кредитних портфелів. Однак піти можуть не всі бажаючі - при нинішньому дефіциті покупців і ціною банківських активів багато з них будуть змушені залишитися. Європейські банки, присутні в Україні, в 2012 році були змушені визнати втрату інтересу до цього ринку. Однак піти з нього виявилося нелегко через дефіцит покупців, тому установи пішли шляхом скорочення активів, в основному роздрібних. Кредит Європа Банк, що належить турецькій FIBA через голландський Credit Europe Bank, закрив у січні всі свої відділення, окрім центрального офісу. Його позичальники тепер погашають кредити через мережу Правекс-банку.

Влітку шведська SEB Group продала СЕБ Банк Олександр Одаричу. Тепер він розвиває його як Фідобанк. SEB Group залишилася на ринку, але її СЕБ Корпоративний Банк не працює в роздробі. А в грудні пан Одарич купив за $ 83 млн Ерсте Банк в австрійської Erste Group.

Дві "дочки" французької групи Societe Generale - ПроФін Банк і компанія "ПростоФінанс" - продали Альфа-банку портфель кредитів на суму 700 млн грн. Перестав бути західним і Фольксбанк, оскільки австрійську групу Volksbank International викупив Ощадбанк Росії. Тепер українська "дочка" групи буде об'єднана з "Дочірнім банком Сбербанку Росії".

Найпомітнішою угодою року стала покупка Банку Форум "Смарт-холдингом" Вадима Новинського. Колишній власник банку - німецький Commerzbank - вклав у нього за п'ять років близько $ 1 млрд і залишив Україну зі збитком. Змінить іноземних акціонерів і Кредитпромбанк, який бізнесмен Микола Лагун вирішив викупити у пулу європейських інвесторів. Банкіри повідомляють, що активні переговори про продаж українських "дочок" ведуть грецькі Alpha Bank (володіє Астра Банком) і Eurobank EFG (через нідерландський EFG New Europe Holding BV володіє Універсал Банком), а також шведський Swedbank. Угода по останньому може завершитися до кінця року.

"Схоже, майже всі іноземці переглянули ставлення до України і намагаються піти з ринку. Окремо стоїть лише Raiffeisen, глава якого Герберт Степіч якось по-особливому вірить в нашу країну", - зазначив директор з розвитку бізнесу "Смарт-холдингу" Вадим Березовик.

Раніше повідомлялося, що Erste Group Bank AG, третій за величиною банк у Східній Європі, декларуючи 151 млн євро (201 млн доларів США) збитку, продає свій український філіал за 83 млн доларів групі компаній Fidobank, які належать Олександру Одаричу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1006 | Додав: admin | Теги: Західні банки тікають з українськог | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]