Сб, 2024-04-20, 01:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:17
Залізничне сполучення з Молдовою Україна відновила: як проходить новий маршрут
Інші останні Туристичні новини

Потяг за цим напрямком не ходив більш ніж 25 років

Укрзалізниця разом з молдавськими колегами менш ніж за місяць відновила сполучення залізничної дороги між станціями Березине (Тарутинська громада)  та Бесарабяска у Молдові. Таким чином, в нас з'являється ще один альтернативний шлях, що поєднує Бесарабію  з іншими територіями України через Молдову, а в майбутньому планується відновити й пасажирське сполучення Одеса — Кишинів через Затоку.

Альтернативний шлях розвантажить дороги

Раніше потяг з Одеси через станцію Березине до молдавської території ходив до 1997 року. Мешканці навіть їздили до Бесарабяски на ринок.

Потім напрямок закрили через нерентабельність. Всі ці роки громада писали листи, щоб сполучення повернули, але така гостра потреба з’явилася лише після вторгнення російських окупантів та ракетних атак по мосту в Затоці.

"Ми три місяці тому підписали меморандум з прем'єр-міністром Молдови. Для нас напрямок стратегічно важливий. Сьогодні ворог продовжує свої атаки, намагаючись нас відрізати від півдня Одеської області. Ця ділянка з'єднує нашу Бессарабію через територію Молдови з Україною, з нашою основною територією. Тепер наші порти й Ізмаїл і Рені з'єднані з основною залізничною мережею", — сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Перший вантаж

Перший етап відновлення — виключно вантажний. В день відкриття з Березине до Ізмаїлу вже вирушило 30 цистерн для палива до Ізмаїла, у кожну завантажать по 60 тонн.

У майбутньому, коли проїзд через міст у Затоці відновлять, можна буде повернути пасажирський рейс Одеса — Кишинів.

Голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко зазначив, що новий шлях вкрай важливий для євроінтеграції.

"Тепер ми зможемо здійснювати залізничні перевезення до країн Європи. Я висловлюю слова вдячності всім підрозділам Укрзалізниці за те, що доклали титанічних зусиль для відкриття цього сполучення".

Проєкт коштує 390 мільйонів

Відновити сполучення вдалося у рекордні терміни завдяки співпраці країн-партнерів, які цього року отримали статут кандидатів на вступ до ЄС.

"7 червня дали завдання відновити це сполучення. 27 червня розпочались роботи — та менше ніж місяць ми маємо побудовану колію. Всього за час відновлення було прокладено 20 кілометрів колії, відновлено 14 штучних споруд. Поза планом було відремонтовано другу запасну колію станції Березине", — повідомив директор центру будівництва ремонту колії Укрзалізниці Віталій Калюжний.

Проєкт реалізовувався на умовах співфінансування.

"Проєктна вартість близько 390 мільйонів, виконали будівництва майже на 190 мільйонів з використання старо-придатних матеріалів. Кілометр колій та стрілковий перевід за кошти Молдови", — додав Калюжний.

Громади сподіваються, що відтепер прискориться експорт зерна

"Довгий час були заблоковані порти.  На території Березине розташовані два хлібокомбінати, які забиті врожаєм минулого року, їх об’єм від 100-150 тис. тонн. Щоби з’явилося місце, його потрібно вивозити", — зазначив голова Тарутинської ОТГ Сава Чернєв.

Одеська область вдень, 22 серпня, зазнала ракетного удару з боку рф. Росіяни влучили в один з об'єктів інфраструктури регіону.

Робота катера по Дністровському лиману напряму залежить від погодних умов. З 24 по 26 серпня перевезень пасажирів річковим транспортом за маршрутом "Білгород Дністровський — Овідіополь" не буде.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Туристичні новини | Переглядів: 554 | Додав: adminA | Теги: залізничне сполучення, маршрут, україна, відновилення, Молдова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]