Чт, 2024-03-28, 11:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:20
ЗМІ - Польща більше за інших постраждає від Brexit
Інші останні Новини Європейського Союзу

Польща виглядає більш вразливою до наслідків виходу Великобританії з Євросоюзу, ніж будь-яка інша країна.

Про це повідомляє Bloomberg.

Відзначається, що Польща є найбільшим одержувачем допомоги ЄС, а також найбільшим на континенті постачальником трудових мігрантів.

Так, аеропорт "Ольштин-Мазури", відновлений за рахунок коштів ЄС у розмірі 121 млн злотих (31 млн доларів), обслуговує майже 1 млн поляків, що живуть і працюють у Великобританії. При цьому, жителі Польщі складають третину всіх громадян ЄС, які проживають у Сполученому Королівстві.

На думку видання, Польща також буде отримувати менше грошей, оскільки ЄС втрачає найбільшого чистого "донора" після Німеччини.

"Очевидно, що Brexit вкрай важливий для нас, - сказав заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Шиманські. - Якщо ми не впораємося з цим успішно, це зашкодить внутрішньому ринку".

Як повідомлялося, 29 березня голова Європейської ради Дональд Туск отримав від уряду Великобританії офіційне повідомлення про вихід королівства з Євросоюзу.

Процедура Brexit навряд чи могла початися в менш вдалий для Польщі час.

Уряд країни все більше ізолюється в Брюсселі після спроби змістити голову Євроради Дональда Туска, колишнього прем'єра Польщі. У той же час країна покладається на інвестиції ЄС, щоб запобігти уповільнення економіки.

Більше 250 млрд євро були або ще будуть витрачені з 2004 року, коли Польща приєдналася до блоку. За сьогоднішнім курсом долара ця сума перевищує вартість плану Маршалла- програми допомоги Європі після Другої світової війни з боку США.

Це створює реальний ризик того, що економіка Польщі об’ємом 477 млрд доларів залишиться позаду, якщо решта Європи віддасть перевагу швидшій інтеграції після Brexit, вважає екс-міністр фінансів Польщі Мирослав Гроніцьки.

"Найбільший успіх Польщі полягає не в тому, скільки коштів в ЄС вона поглинула, а в тому, наскільки її економіка відкрилася і виграла від єдиного ринку, - сказав Гроніцьки. - Якщо деякі члени ЄС почнуть покращувати свої відносини без Польщі, ми, безумовно, програємо".

Допомога ЄС сприяла прискоренню зростання економіки Польщі до 3,9% у 2015 році. Торік зростання сповільнилося до 2,8% внаслідок спаду в інвестиціях ЄС після зміни уряду і нового бюджетного циклу ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 894 | Додав: adminA | Теги: Brexit, Польща, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]