Вт, 2024-04-23, 23:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:37
Знайшли залишки комплексу, за зразком якого побудований Стоунхендж
Інші останні Новини світу науки і технологій

На одному з північних британських островів виявили фрагменти стародавнього церемоніального комплексу, вік якого, судячи з усього, перевищує вік знаменитого Стоунхенджа.

Проте, як кажуть фахівці, вік - це лише половина справи. За однією з версій, даний комплекс міг бути оригінальною моделлю, за якою був побудований Стоунхендж та інші подібні до нього конструкції пізнішого періоду, знайдені на півдні британського архіпелагу, передає CyberSecurity.ru.

Вперше стародавні фрагменти були знайдені ще в 2002 році на Мисі Бродгара - найбільшому з шотландських Оркнейських островів.

За даними радіовуглецевого датування, стародавній комплекс був побудований приблизно в 3200 році до н.е. і включав до сотні споруд усередині монументального комплексу.

Для порівняння: найраніші фрагменти Стоунхенджа були побудовані приблизно на 200 років пізніше, а перші споруди на менш відомій рівнині Солсбері виникли на 500 років пізніше.

"Судячи з усього, Оркнейські острови зберігають в собі безліч таємниць, розкривши які ми зможемо значно краще зрозуміти культуру людей епохи неоліту", - говорить Нік Кард, директор Оркнейського Центру археологічних досліджень.

За його словами, зараз вже задоволено багато доказів того, що саме на Оркнейських островах виник перший рифлений глиняний посуд, звідки він поширився на південь Британії і на всю Європу. Тут же, судячи з усього, був і культурний центр людей епохи неоліту, оскільки саме тут знайдені найдавніші кам'яні і дерев'яні ритуальні комплекси.

Кард відзначає, що під час досліджень стародавнього комплексу вони знайшли залишки великого церемоніального комплексу, створеного приблизно в 2300 році до н.е., проте зараз вже неможливо відновити точні риси даного комплексу, оскільки у минулому, від його використання було вирішено відмовитися і представники епохи неоліту ліквідовували його.

Крім споруд археологи виявили останки близько 600 великих тварин, убитих приблизно в один і той же час. Кард говорить, що вперше розкопки на місці стародавнього комплексу були початі ще в 2008 році, але лише минулого року вдалося встановити точні масштаби і контури комплексу.

Зараз дослідники говорять, що комплекс був не менше 25 метрів в довжину, а його висота була близько 5 метрів, причому у нього була витончена внутрішня структура, де дослідники навіть знайшли зразки фрагментів меблів, таємничі кам'яні різьблені фігурки, а також сліди червоного, оранжевого і жовтого фарбників на стінах.

Зараз учені не можуть точно сказати, для чого саме представники епохи неоліту застосовували фарбувальний пігмент на основі охри, але очевидно, що він виконував якусь декоративну функцію, наприклад був чимось на зразок косметики.

Недалеко від комплексу фахівці виявили глиняні фігурки людини.

"У виявлених фігурок є голова з двома головами і подібність людської фігури. Фігурки були знайдені в розвалинах дрібних структур на Мисі Бродгара", - говорить Кард.

На цьому ж острові дослідники раніше виявили так звані кільця Бродгара і камені Стеннес, які раніше були включені в Список об'єктів усесвітньої спадщини ООН. Учені говорять, що на сьогоднішній день вони досліджували лише 10% територій доісторичного комплексу.

А в 2010 році поблизу Стоунхенджа знайшли нове якнайдавніше святилище, якому близько 5 тисяч років.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1014 | Додав: adminA | Теги: Знайшли залишки комплексу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]