Чт, 2024-03-28, 21:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:51
Активісти відновили блокаду фур з РФ, Пивоварський каже: її немає. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Активісти Всеукраїнського об'єднання "Свобода" разом з представниками громадськості почали акцію з блокування руху російського вантажного транспорту по території України.

Про це по телефоном повідомив заступник голови ВО "Свобода", координатор акції Анатолій Вітів, передає "Укрінформ".

"Блокування фактично почалося пізно ввечері і продовжилася сьогодні. У Чернівецькій області блокуємо митний пропуск "Порубне". Там вже завернули 17 російських фур. На Волині наші хлопці чергують біля митного пропуску "Доманово", що біля кордону з Білоруссю, на Рівненщині - біля Дубровиці . На Львівщині наші побратими стоять при в'їзді до Стрия. Там зупинили і направили в зворотному напрямку 7 російських вантажівок", - розповів Вітів.

За його словами, мобільні групи відстежують ситуацію і на гірських перевалах Закарпаття.

Загальноукраїнська акція, як сказав кореспонденту агентства координатор акції, - "реакція суспільства на зрадницьку, капітулянтську позицію уряду Яценюка і міністра транспорту Пивоварського щодо рішення про відновлення транзиту російського транзиту по території України".

В даний час у районі "Порубне" перебувають 14 російських автомобілів. Пропуск вантажівок не здійснюється.

Як повідомили в прес-службі Чернівецької обласної організації партії "ВО "Свобода", 26 лютого активісти на підтримку загальнодержавної акції блокування російського вантажного транспорту на території України виставили пункти спостереження на КПП "Порубне" (україно-румунський кордон) і "Мамалига" (україно-молдавська межа).

У блокуванні беруть участь також депутати від ВО "Свобода" Чернівецького міської та обласної рад.

Як повідомив УНІАН голова обласної організації во "Свобода" Ярослав Когутяк, на сесії Глибоцької об'єднаної селищної громади депутати озвучили офіційну рішення партії щодо вимоги до уряду невідкладно заборонити транзит російських фур по українській території. Також "свободівці" вимагають скасувати рішення про відновлення з 25 лютого транзиту російських вантажівок, яке вони називають "зрадницьким".

В Мінінфраструктури заявили, що протестні акції не блокують рух вантажівок РФ

У Міністерстві інфраструктури України заявляють, що Україна продовжує виконувати свої зобов'язання щодо забезпечення безперешкодного транзиту.

"Підкреслюємо, що позиція держави залишається незмінною: Україна продовжує виконувати свої зобов'язання щодо забезпечення безперешкодного транзиту, Оперативний штаб повністю контролює ситуацію і готовий надати роз'яснення і підтримку з питань транзиту територією України", - йдеться в повідомленні прес-служби Мінінфраструктури в суботу, 27 лютого .

У міністерстві зазначають, що протести активістів відбуваються в двох точках на території України: біля контрольного пункту пропуску "Доманово" Волинської області на кордоні з Республікою Білорусь і в районі кільцевої дороги міста Стрий.

"В обох точках акції носять мирний характер в рамках чинного законодавства і не блокують рух транспортних засобів, оскільки такі дії можуть розцінюватися як кримінальні правопорушення", - сказано в повідомленні.

Міністерство інфраструктури закликає тих перевізників, які зупинили свої транспортні засоби, побоюючись блокади, продовжувати рух.

У відомстві рекомендують водіям об'їжджати зазначені точки, де проходять акції протесту, або замовляти супровід спеціалізованими автомобілями Національної поліції на пунктах пропуску державного кордону.

"Для цього при перетині пункту пропуску потрібно звернутися до митників або прикордонників, які надають інформацію і допомагають замовити супровід Національної поліції України", - сказано в повідомленні Мінінфраструктури.

Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський заявив, що на сьогодні не підтвердилася блокування жодного вантажного автомобіля, що йде транзитом з Росії.

"Жодного підтвердженого випадку блокування російських вантажівок в Україні сьогодні немає", В даний час ніяких проблем немає", - сказав Пивоварський в ефірі каналу "112.Україна" днем в суботу.

"Українські водії спокійно їдуть по території Російської Федерації", - підкреслив також міністр.

Мінінфраструктури просить МВС забезпечити безперешкодний проїзд вантажівок з російськими номерами

У разі продовження блокування проїзду російських вантажівок через територію України, на країну накладе санкції Світова організація торгівлі (СОТ), заявив директор департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку і автомобільних перевезень Міністерства інфраструктури України Роман Хміль.

"Якщо у нас буде заблокований цей невеличкий потічок, на нас накладе санкції СОТ, і по нашій територію не поїде ніхто. Або патріоти на чолі з Олегом Тягнибоком не переймаються, яку ціну заплатить Україна за їх забаву", - написав Хміль на своїй сторінці в Фейсбук.

За його підрахунками, автомобільний транзит через Російську Федерацію становить 4 млрд грн транспортних доходів, двосторонні автоперевезення в РФ становлять 2 млрд грн, транзит по залізницях дає 9 млрд грн, плюс вартість українських товарів, які перевозиться в країни Азії.

"Груба оцінка втрат - 15 млрд грн транспортних доходів плюс мінімум 100 млрд грн від продажу наших товарів на експорт. Боюся, що насправді значно більше", - написав Р.Хміль.

Як повідомив голова Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" Ігор Ващенко, група "свободівців" з блокпоста в Нижніх Воротах біля Верецького перевалу перевірила найближчі стоянки великогабаритного транспорту.

"Було виявлено дві вантажівки з російськими номерами, які згодом таки прорвалися в бік Львівської області під прикриттям поліцейських машин з включеними проблисковими маячками", - сказано в повідомленні ВО "Свобода".

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив, що спроби блокування активістами транзитного переміщення через Україну вантажівок з російською реєстрацією можуть здобути лише негативні наслідки для країни.

Раніше Пивоварський звернувся до міністра внутрішніх справ Арсену Авакову з проханням до Національної поліції забезпечити безперешкодний проїзд вантажівок з російськими номерами по території України.

Національна поліція України визначила маршрути руху вантажного транспорту з Російської Федерації, які слідують транзитом через територію України.

Нагадаємо, 11 лютого громадські активісти в 10 областях України почали безстрокову акцію щодо недопущення виїзду з України в напрямку міжнародних кордонів вантажних автомобілів з номерами російської реєстрації.

У відповідь на дії активістів 14 лютого російський уряд заборонив транзит українських вантажівок по своїй території. У свою чергу Кабінет Міністрів України від 15 лютого ухвалив дзеркальні заходи і припинив дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в РФ.

На засіданні уряду 24 лютого Кабінет міністрів України дозволив транзит російських вантажівок з 25 лютого і доручив Міністерству внутрішніх справ забезпечити безпеку руху транзитних потоків.

Разом з часом 26 лютого ВО "Свобода" оголосило про відновлення блокування транзиту російських вантажівок по території України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 905 | Додав: adminA | Теги: блокада фур, РФ, активісти, Пивоварський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]