Пт, 2024-04-26, 06:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:31
Громадянам, які оформили субсидію після підвищення тарифів, Кабмін має намір компенсувати переплату
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 29 липня, ухвалив протокольне рішення про персональну відповідальність керівництва Одеської, Харківської, Чернівецької та Закарпатської областей за низькі показники призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

"Я пропоную протокольне рішення Кабінету міністрів України про персональну відповідальність голів Одеської, Чернівецької, Харківської та Закарпатської областей за соціальне забезпечення громадян країни та оформлення субсидій", - сказав прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає УНІАН.

За словами міністра соціальної політики Павла Розенка, присутнього на засіданні, у Харківській та Одеській областях було призначено лише 48% і 43% запланованого обсягу субсидій, відповідно, в Чернівецькій - 53%, у Закарпатській - 54%, Луганській - 35% та Донецькій - 50%.

Яценюк повідомив, що Кабмін має намір надати місцевим органам соціального захисту право призначати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг із моменту підвищення тарифів, незалежно від дати подання заяви, а переплату компенсувати.

"Давайте внесемо зміну в постанову, й доручимо місцевим комісіям органів місцевого самоврядування приймати рішення про компенсацію найбільш малозабезпеченим громадянам сум коштів, які вони заплатили за житлово-комунальні послуги, навіть у тому випадку, якщо людина вчасно не пішла й оформила цю субсидію", - сказав він.

За словами прем`єра, несвоєчасне оформлення субсидій населенням є відповідальністю уряду.

"Це в тому числі й наша вина, що люди на першому етапі не повірили. Але те, як зараз діє система оформлення субсидій, як почали працювати служби, вселяє в мене впевненість, що ми на дуже правильному шляху", - наголосив Яценюк.

Крім того, прем`єр доручив Мінсоцполітики в серпні повторно надіслати заяви на оформлення субсидій.

Розенко також повідомив, що субсидії на оплату житлово-комунальних послуг вже отримують 1,9 млн сімей, а кількість звернень сягає 60 тис на тиждень.

"На сьогодні вже отримали право на отримання субсидій понад 1,9 млн сімей. Ще додатково в управліннях місцевих органів влади знаходиться приблизно 550 тис справ, які потребують швидкого розгляду", - сказав він.

За словами міністра, темпи призначення субсидій випереджають планові показники, оскільки раніше Мінсоцполітики розраховувало нарахувати субсидії 2 млн сімей до початку опалювального сезону.

Також Розенко зазначив, що найкращі темпи призначення субсидій демонструють Полтавська область, місто Київ, Вінницька область, Дніпропетровська область.

При цьому найгірша ситуація з призначенням субсидій відзначається в Одеській, Харківській, Чернівецькій і Закарпатській областях.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України постановою від 4 червня 2015 року встановив новий порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного доходу сім`ї. Пільги поширюються на оплату за користування житлом, комунальні послуги, скраплений газ, паливо і телефон. Під дію нового механізму підпадають особи, які мають право на пільги відповідно до законодавства України про охорону здоров`я, Кодексу цивільного захисту та законів "Про міліцію", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", "Про освіту", "Про бібліотеки і бібліотечну справу", "Про захист рослин", "Про охорону дитинства", "Про жертви нацистських переслідувань", "Про соціальний захист дітей війни" та "Про культуру".

Раніше Кабмін також скасував норму про внесення розміру доходу в декларацію для отримання субсидії. Тепер розмір доходу визначатимуть органи соцзахисту самостійно шляхом отримання відповідної інформації з Державної фіскальної служби (ДФС) і Пенсійного фонду (ПФУ).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 851 | Додав: adminA | Теги: компенсувати переплату, громадяни, Кабмін, субсидія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]