Сб, 2024-04-20, 07:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:32
Київ посилить військову участь навколо Криму і підтримає спротив там
Інші останні Новини з регіонів України

Президент Петро Порошенко доручив підготувати спеціальне засідання Ради національної безпеки та оборони щодо реінтеграції Криму в Україну.

Про це йдеться у зверненні глави держави з нагоди другої річниці початку спротиву російській окупації Криму, повідомили в прес-службі глави держави.

"Крим був, є і залишиться невід`ємною частиною Української держави, а країну-злодія буде примушено повернути вкрадене. Саме так станеться рано чи пізно, яким би тривалим не виявився процес деокупації півострова. Такий злочин, як анексія, не має терміну давності. Втім, термін "анексія" ми вживаємо лише як міжнародно-правову дефініцію того, що сталося. Якщо ж говорити більш емоційно та образно, то краще вживати слово "аншлюс" - надто вже виразними і абсолютно доречними виглядають історичні паралелі", - зазначив Порошенко.

За словами президента, анексія не була раптовою, до захоплення Криму Росія ретельно готувалася з 1991-го.

"Протягом перших 20-ти років українська влада цю загрозу усвідомлювала, але не дооцінювала. А люди, які стали біля державного керма у 2010 році, як справжня п`ята колона, всіляко сприяли росіянам у підготовці до захоплення Криму, насамперед руйнуючи оборонну інфраструктуру всієї України. І насамперед, на них лежить відповідальність за тимчасову втрату Криму та Севастополя", - зауважив Порошенко.

"Кажу "тимчасову", бо впевнений, що ми обов`язково повернемо під український суверенітет ці дві адміністративно-територіальні одиниці. Цей надзвичайно складний та перспективний процес вже почався", - заявив глава держави і додав, що "для уточнення нашої стратегії щодо реінтеграції Криму в Україну я сьогодні доручив підготувати спеціальне засідання Ради нацбезпеки та оборони".

Від уряду Порошенко очікує детального плану-графіка захисту національних інтересів України в міжнародних судах та притягнення країни-агресора до відповідальності.

"Крім того, вимагаю від уряду внести на розгляд РНБОУ і питання щодо тимчасового режиму спеціального митного захисту вздовж лінії адміністративного кордону Херсонської області та АРК, а також енергетичну стратегію щодо Криму", - додав президент.

За словами президента, Київ буде вживати всіх заходів для того, щоб питання незаконної окупації території Криму і Севастополя як безпрецедентного після Другої світової війни факту порушення міжнародного права залишалося на порядку денному європейської та світової політики.

"Головною ж причиною реінтеграції тимчасово окупованої території є випереджальний розвиток економіки України, її демократичних інститутів і механізмів захисту прав людини, зростання рівня і якості життя людей", - підсумував Порошенко.

Президент наголосив, що війна для України буде завершена тільки тоді, коли нога останнього окупанта залишить українську землю на Донбасі та в Криму.

Порошенко зауважив, що "для цього ми маємо бути сильними й непохитними в своїй вірі".

"Крим – не Росія. І Україна – не Росія. Крим – це Україна. А Україна – це Європа", - наголосив глава Української держави.

Порошенко доручив Міноборони і Генштабу придумати, як посилити адмінкордон

Президент Петро Порошенко доручив Міноборони і Генштабу ЗСУ подати пропозиції щодо посилення військових можливостей України в Херсонській області та вздовж усього чорноморського узбережжя.

"Міністерству оборони та Генштабу Збройних Сил України наказано подати пропозиції щодо істотного посилення військових спроможностей України на Херсонщині та вздовж усього чорноморського узбережжя. "Росія значно наростила військову присутність у регіоні, завершує перетворення півострова з квітучого міжнародного курорту на велику військову базу, яка створює загрозу, в тому числі і ядерну, не лише Україні, але й всім країнам Чорноморського регіону", - заявив Порошенко.

Президент заявив про необхідність створення автономії кримських татар та підтримку внутрішнього спротиву в Криму

Президент Петро Порошенко заявив, що Київ усвідомив необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар.

"Київ, хоча із запізненням, усвідомив необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар з повним, зрозуміло, гарантуванням рівних прав і громадянських свобод етнічних росіян, українців, інших етносів півострова. Все буде так, як і належить бути в європейській країні", – заявив президент.

Порошенко запевнив, що Україна не визнає і ніколи не має наміру визнавати де-юре російськими громадянами тих жителів півострова, які отримали російські паспорти. "У Криму не живуть громадяни Росії, він населений винятково громадянами України, там наші люди живуть на нашій території, яка лише тимчасово окупована", - наголосив він.

Глава держави також серед пріоритетів назвав захист прав і свобод громадян у Криму, підтримку будь-яких джерел "законного спротиву окупаційній російській владі та її місцевим маріонеткам.

Президент заявив, що Україна рішуче захищатиме колективні права культурних і релігійних спільнот на території Криму та Севастополя, зокрема права етнічних українців, а також корінних народів - кримських татар, кримчаків і караїмів, інших національних меншин, усіх українських патріотів, які не визнали окупації і в доступний їм спосіб чинять опір. "Для захисту їхніх прав, в тому числі і права на протест, ми будемо широко залучати міжнародні організації", - додав він.

Водночас Порошенко подякував усім кримчанам, які в надзвичайно складних умовах авторитарного режиму та переслідування інакодумства в Криму не переривають свого громадянського та духовного зв'язку зі своєю справжньою Вітчизною – Україною.

Нагадаємо, голова МВС Арсен Аваков заявив, що наразі готується спеціальний окремий підрозділ Національної гвардії, щоб повернути окупований Російською Федерацією Крим.

Довідка

Росія окупувала й анексувала український Крим, порушивши дані Україні в 1994 році гарантії збереження суверенітету і територіальної цілісності, а також почала "гібридну" війну проти України на Донбасі, таємно, без оголошення війни ввівши туди війська і техніку та прикриваючи окупацію кількох районів двох східних областей маріонетковими сепаратистськими організаціями.

15 березня 2015 року в інтерв'ю для фільму виробництва телеканалу "Росія" "Крим. Шлях на Батьківщину", президент РФ Володимир Путін вперше розповів про те, як навесні 2014-го віддавав накази з передислокації підрозділів Збройних Сил РФ на суверенну територію України. Зокрема для того щоб, як він висловився, "роззброїти і блокувати" український військовий контингент в процесі окупації Автономної Республіки Крим, він послав туди елітні загони ГРУ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Росія випустила медаль "За повернення Криму" з датою окупації - 20 лютого 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили низку економічних санкцій стосовно РФ.

Президент України Петро Порошенко вважає, що анексувати півострів можна повернути тільки дипломатичним шляхом: "Оптимальним форматом для початку такого механізму я розглядаю формат "Женева плюс": за участю наших партнерів з ЄС та США і, можливо, країн-підписантів Будапештського меморандуму".

За словами політолога Олександра Палія, країнами "плюс" можуть стати Франція і Китай.

А координатор акції з блокади Криму Ленур Іслямов припускає воєнний сценарій повернення півострова.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 926 | Додав: adminA | Теги: спротив, військова участь навколо Криму, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]