Пт, 2024-04-26, 08:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:07
Міносвіти хоче запровадити 12-річну школу
Інші останні Культурні новини

Міносвіти пропонує запровадити в Україні 12-річну школу. Про це йдеться у новому проекті закону про освіту, повідомила перший заступник міністра освіти Інна Совсун під час виступу в Раді, пише Українська правда.

Вона зауважила, що в четвер, 18 лютого, новий проект закону про освіту було відправлено на повторне перше читання до комітету.

"Зміна, яка викликає найбільше дискусій, але ми переконані в ній, - це запровадження 12-річної школи. Ми готові переконувати, що якщо ми рухаємося в напрямку Європи, якщо дивитися на європейський досвід, то наша 11-річна школа викликає питання. Нам потрібно подовжити термін навчання у школі", - заявила заступник міністра.

На її думку, це дозволить зменшити навантаження на учнів та надасть їм право вибору предметів у старшій школі.

Вона також повідомила про намір запровадити незалежну сертифікацію вчителів.

"Передбачається, що незалежна сертифікація, яка буде добровільною, буде давати право на щомісячну доплату до заробітної плати. Тобто, ті вчителі, які погодяться на те, щоб пройти добровільну сертифікацію, довести свій вищий рівень підготовки, можуть розраховувати на додаткову надбавку до зарплати", - розповіла вона про ще одну новацію закону про освіту.

Раніше міністр освіти і науки Сергій Квіт розповів про реформу школи.

"МОН активно працює над законодавчою базою освіти і науки. За останні роки фінансування на освіту і науку збільшилося. Зокрема, порівняно з 2013 роком, кошти на наукові дослідження, які здійснюються у сфері управління МОН, збільшено на 40%. Державне замовлення для вищих навчальних закладів зросло на 17%, а для коледжів і технікумів - на 38%. Освітня субвенція для шкіл збільшена майже на мільярд гривень, а фінансування ЗНО - на 16%, що дозволило переоснастити Український центр оцінювання якості освіти і успішно готуватися до нової вступної кампанії", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше Квіт заявляв, що в 2016 році Україна перейде на 12-річну середню освіту.

Підготовка до ЗНО-2016 триває за планом, але необхідні кошти на оплату залучених вчителів, - Совсун

Інна Совсун повідомила, що підготовка до цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання триває за планом, але необхідні кошти на оплату залучених вчителів. Як передає УНІАН, про це вона сказала під час Години запитань до уряду в парламенті.

"На сьогодні ЗНО-2016 року вийшло на нормальний план підготовки. Тобто, відповідно до календарного плану, який затверджений, ми зараз вкладаємося в ці терміни, які були визначені", - сказала Совсун.

Вона нагадала, що 1 лютого розпочалася реєстрація на проходження ЗНО, і на цю дату вже була узгоджена і підготована відповідна нормативно-правова база.

Крім того, було відновлено програмне забезпечення, необхідне для проведення ЗНО.

"Всі читали інформацію, що було вилучено сервери, програмне забезпечення. Ми працювали зі слідством для того, щоб це програмне і серверне забезпечення було повернуто до Українського центру (оцінювання якості освіти – ред.), було запущено систему реєстрації в цьому році", - сказала Совсун.

Водночас, наголосила вона, що, незважаючи на збільшення на 16% обсягів фінансування УЦОЯО, Міносвіти все одно бракує коштів на оплату праці залучених працівників.

"До проведення ЗНО залучаються тисячі вчителів, викладачів по всій Україні, котрі безпосередньо перебувають в аудиторіях та шкільних класах. І безпосередньо адмініструють проведення ЗНО. І окремо, там де є відкриті блоки питань, вони перевіряють завдання", - сказала Совсун.

Вона наголосила, що ці фахівці також мають отримувати достойне відшкодування за свою працю.

"Ми сподіваємося, що кошти на це будуть знайдені", - додала перший заступник міністра.

Як повідомлялося, реєстрація на участь у ЗНО розпочалсь 1 лютого і триватиме до 4 березня. У 2016 році для вступу до вищих навчальних закладів абітурієнти мають подати сертифікати ЗНО лише 2016 року. Кожен учасник ЗНО має право скласти тести не більш як із 4 навчальних предметів. Загалом, тестування проводитиметься з 12 предметів. Основну сесію ЗНО буде проведено з 5 травня до 17 червня, додаткову - з 14 червня до 4 липня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 774 | Додав: adminA | Теги: 12-річна школа, міносвіти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]