Пт, 2024-04-26, 10:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:38
На честь 356-ї річниці знаменитої битви у Конотопі встановили пам'ятний знак
Інші останні Новини з регіонів України

У Конотопі Сумської області з нагоди 356-ї річниці Конотопської битви відкрили пам’ятний знак. У події в суботу, 11 липня, взяли участь декілька тисяч жителів міста, керівники області, народні депутати, представники духовенства, партій націоналістичного спрямування, козацьких організацій, волонтери, передає УНІАН.

У своєму виступі голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко передав присутнім вітання від президента України Петра Порошенка та наголосив, що подвиг переможців Конотопської битви надихає бійців ЗСУ в боротьбі з російським агресором.

Від імені Верховної Ради з річницею перемоги в Конотопській битві учасників заходу привітав народний депутат Олег Медуниця.

"Закликаю всі патріотичні сили, весь народ об’єднатися задля продовження ратного подвигу учасників визвольного руху українців за свою свободу, за нашу вільну і незалежну країну, за рідну землю в боротьбі з московськими окупантами", - сказав Медуниця.

Він також закликав жителів Конотопа активно і швидко позбавлятися символів тоталітаризму, виконуючи законодавство України, адже "негоже, коли пам’ятний знак визначній події 1659 року встановлено на вулиці Леніна".

У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров нагадав, що в Конотопській битві разом з українцями полягли 6 тисяч кримських татар, які поруч виборювали перемогу над московською армією.

"На жаль, 356 років тому під Конотопом була зроблена помилка – ворога перемогли, але не добили. Тож зараз спільними зусиллями українцям і кримським татарам треба не тільки вистояти, перемогти російських агресорів, але й добити ворога у Кремлі", - заявив Чубаров.

Його підтримав голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок, який закликав "погнати москаля з Богом даної української землі військовим шляхом".

Учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання всіх учасників визвольного руху за незалежність України.

Після цього Клочко та волонтер, автогонщик, президент громадської організації "Київський міський автомотоклуб" Сергій Малік відкрили пам’ятний знак з нагоди 356-ї річниці Конотопської битви.

Пам’ятний знак являє собою 4-тонний камінь, на якому викарбувано малий герб України – тризуб, а також текст: "Цей пам’ятний знак установлено на честь перемоги козацького війська спільно з представниками військ країн сучасної східної Європи над російською окупаційною армією у Конотопській битві влітку 1659 року".

На іншому боці каменя зазначено: "У цій місцині у 1659 році в Конотопській фортеці козаки на чолі з полковником Григорієм Гуляницьким героїчно витримали 70-денну облогу московських військ". Також на камені зображено печатку "Військо Запорозького коша".

Пам’ятний знак встановлено на тому місці, де колись був мур Конотопської фортеці. Учасники урочистостей під постріли з козацьких гармат поклали до пам’ятного знаку квіти, переважно – в блакитно-жовтих тонах.

До встановлення в Конотопі Малік провіз пам’ятний знак багатьма містами України, проїхавши близько 3 тис. км.

Зазначимо, у Конотопському районі Сумської області на урочистості зібралося близько 5 тисяч людей. Урочистості розпочалися біля монументу "Шаблі", встановленого на честь 350-річчя Конотопської битви.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 845 | Додав: adminA | Теги: Конотоп, пам'ятний знак, 356-ї річниці знаменитої битви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]