Чт, 2024-03-28, 21:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:14
НБУ: політична криза послаблює економіку, гривня продовжує падати
Інші останні Економічні новини

Політична криза в Україні становить загрозу економічному зростанню в 2016 році, заявила глава Нацбанку України Валерія Гонтарева на зустрічі з керівниками 40 найбільших банків країни у вівторок.

"Зараз, на жаль, ми бачимо, як розгортається політична криза. Вона посилює невизначеність на фінансових ринках, негативно впливає на взаємовідносини України з міжнародними партнерами і ставить під загрозу економічне зростання в поточному році. Ми дуже сподіваємося, що політикам вдасться врегулювати цю кризу найближчим часом", - наводить прес-служба НБУ слова Гонтаревої.

Глава центробанку нагадала, що, зокрема, НБУ був змушений переглянути прогнози зростання реального ВВП у 2016 році з 2,4% до 1,1%. Крім того, погіршено прогноз стану платіжного балансу: замість збалансованого поточного рахунку, як у 2015 році, прогнозується його дефіцит цього року в розмірі $2,5 млрд. Водночас НБУ залишив незмінним прогноз щодо інфляції на 2016 рік.

"Наші прогнози не передбачали посилення політичної нестабільності, тому наші очікування реалізуються лише в разі стабільної політичної ситуації", - зазначила Гонтарева.

Як раніше заявила міністр фінансів Наталія Яресько, Міжнародний валютний фонд у разі зміни уряду України візьме паузу в програмі розширеного фінансування EFF і продовжить її лише за готовності нового уряду виконувати зобов'язання, взяті попередниками.

Відзначимо, раніше Кабмін назвав пріоритетом на 2016 рік відновлення економічного зростання. Уряд пообіцяв активізувати процеси реформування економіки, поглибити співпраці з Європейським Союзом і розширити роботи по захисту національних товаровиробників та експортерів на зовнішньому і внутрішньому ринку, а також зайнятися усуненням бар'єрів у торгівлі, просуванням українського експорту і залученням інвестицій

Нацбанк послабив офіційний курс до 25,94 грн/дол

Національний банк України на 10 лютого послабив офіційний курс гривні щодо долара США на 7 копійок та встановив на рівні 25,94 гривні за долар, мовиться в повідомленні на сайті НБУ.

Офіційний курс гривні до євро складає 29,15.

На 9 лютого НБУ встановив офіційний курс національної валюти до долара на рівні 25,87 гривні за долар, зміцнивши курс на чотири копійки.

В лютому минулого року офіційний курс гривні до долара встановили на історичному мінімумі в 30,01 гривні за долар. Останнім часом офіційний курс гривні послаблюється.

Міністерство фінансів заклало у держбюджеті на 2016 рік середній курс гривні 24,1 гривні за долар США і на кінець року – 24,4. У Нацбанку вважають реалістичним прогноз курсу гривні 24,1 гривні за долар США.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 756 | Додав: adminA | Теги: економіка, гривня, політична криза, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]