Чт, 2024-03-28, 10:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:18
Нову систему оподаткування в Україні МВФ розкритикував
Інші останні Економічні новини

Міжнародний валютний фонд вважає нову систему оподаткування в Україні складною і такою, що дає можливість по-різному тлумачити закон та обходити податкову службу. Про це йдеться у звіті МВФ по Україні, опублікованому в понеділок, передає "Укрінформ".

"Попри недавні реформи, чинна загальна система оподаткування залишилася складною. Її складність пов'язана головно із заплутаною та подекуди двозначною мовою її текстів, що тягне за собою різне та довільне тлумачення законодавства. Це створює сприятливий ґрунт для антагонізму між платниками податків і ДФС, а брак дієвих механізмів урегулювання спорів - адміністративних або судових - лише загострює його", - зазначається в документі.

У Фонді наголосили, що мета пропозицій зі спрощення податкової системи в Україні "часто полягає в тому, щоб зв'язати руки ДФС або запровадити схеми, що дають платникам податків змогу обходити податкову службу".

Обговорюються й інші схеми спрощення, які "є переважно ілюзорними".

Місія МВФ, яка перебувала в Україні, зауважила, що Податковий кодекс "потребує спрощення шляхом внесення ясності в нього та вдосконалення технічних аспектів написання законопроектів".

"Але при цьому потрібно внести також суттєві зміни до податкової політики", - зазначили у фонді.

Як повідомлялось, у разі зміни українського уряду МВФ візьме паузу в фінансуванні і продовжить його лише у випадку готовності нового уряду виконувати зобов'язання, взяті попередниками.

Нагадаємо, 24 грудня 2015 року Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу. За відповідний законопроект №3688 про внесення змін до Податкового кодексу проголосував 251 народний депутат за необхідних 226.

Розробники законопроекту змінили підходи до оподаткування аграріїв в частині сплати ПДВ. Розподіл податку вирішено представити в таких пропорціях: для виробників зернових і технічних культур пропорція складе 15% на спецрахунки (для подальшого використання на розсуд підприємства) і 85% до бюджету, для виробників тваринницької та молочної продукції - 80% на спецрахунки і 20% до бюджету, для виробників іншої продукції пропорція складе 50% на 50%. Раніше пропонували встановити наступну пропорцію для всіх агропідприємств: 75% в бюджет і 25% на спецрахунки підприємств.

Зокрема, в законопроекті пропонувалося підвищити акциз на пиво і вина, крім натуральних виноградних, на 100%, на спирт та алкогольні напої - на 50%, на слабоалкогольні напої - на 300%. Також запропоновано наділити Кабмін правом встановлювати мінімальні ціни на тютюнову продукцію.

У проекті закону практично без змін залишається спрощена система оподаткування, за винятком визначення доходу для третьої групи. Поріг доходу для платників третьої групи знижено до 5 мільйонів гривень з 20 мільйонів гривень.

1 січня президент України Петро Порошенко затвердив зміни до Податкового кодексу. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 785 | Додав: adminA | Теги: україна, нову систему оподаткування, МВФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]