Сб, 2024-04-27, 05:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:02
Падіння експорту в ЄС у Мінекономіки пояснили
Інші останні Економічні новини

  Експорт з України до ЄС за 11 місяців минулого року знизився на 26%. Це відбулося через кон’юнктуру падіння цін на низку товарів на світових та європейських ринках, а також через скорочення експорту з Донецької та Луганської областей. Про це розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - торговий представник України Наталія Микольська, передає "Укрінформ".

"З 26% у нас 10,5% - це падіння експорту з Донецької й Луганської областей, тобто 40% загального темпу зменшення експорту, це, фактично - російська агресія на сході України", - наголосила Микольська.

Вона зауважила, що з багатьох позицій, наприклад, це вугілля і продукція металургії, падіння експорту з України до ЄС відбулося не через кількісне скорочення експорту, а через зниження цін на ринках.

"Тобто, по значному асортименту товарів Україна може експортувати ту саму або не набагато меншу кількість, але через падіння світової кон’юнктури у нас у грошовому еквіваленті спостерігається значне падіння", - наголосила Микольська.

Водночас, вона зауважила, що це має і свої позитивні сторони, оскільки падіння цін на європейських ринках стимулює українських виробників до пошуку інших ринків збуту. Наприклад, виробники кукурудзи через проблеми в Європі вийшли на ринки Китаю, країн Африки, тобто відбулося заміщення ринків. Крім того, для виробників курятини, яким важко виходити на ринки ЄС, сертифікація продукції для ринків ЄС стала каталізатором для виходу на багато інших ринків. "Треті країни автоматично визнали сертифікацію, яка була на ринку ЄС", - наголосила торговий представник.

Микольська поінформувала, що МЕРТ зараз працюватиме над тим, щоб виводити українських виробників на ринки третіх країн - Близького Сходу й Африки: "Там є високомісткі ринки, де ми можемо конкурувати".

Заступник міністра також повідомила, що відразу після набуття чинності з 1 січня 2016 року повню мірою торговельної частини Угоди про асоціацію України з ЄС, український уряд починає вести розмови з Брюсселем, що з деяких позицій слід переглянути нинішні умови експорту товарів.

Однією з основних структурних проблем вітчизняної економіки, як зауважила Микольська, є те, що Україна залишається сировинною державою і це завжди впливатиме на економічні показники держави.

"Тобто, до моменту, поки ми не змінимо структуру нашого виробництва й експорту, наша економіка буде чутливою на будь-які цінові коливання на світовому ринку і вони об’єктивно позначатимуться на нашій економіці", - констатувала вона.

Микольська про інвестиції: у 2016 році чекаємо на "перші флагманські заявки"

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі цього року очікують на нові заявки від міжнародних партнерів щодо інвестицій в Україну, а також збільшення вже чинних проектів. Про це розповіла Наталія Микольська.

"Ми очікуємо, що цей рік буде роком, коли будуть перші флагманські заявки про інвестиції в Україну", - наголосила Микольська.

За її словами, дуже великий інтерес до України демонструють, зокрема, китайські інвестори: "Вони отримали підтвердження, що торговельна частина (ЗВТ – ред.) вступає в силу, вони отримали підтвердження курсу, куди ми рухаємося, і найближчим часом ми побачимо виходи на ринок України".

Дуже важливим, додала Микольська, є збільшення портфелів тих закордонних інвесторів, які вже ведуть бізнес в Україні, або відклали старт своїх проектів до моменту початку реалізації зони вільної торгівлі між Києвом і Брюсселем.

Торговий представник також зауважила, що через обмеження, які Росія запровадила проти європейських товарів, виробництво певних видів товарів може бути перенесено з Росії на територію України, щоб виробляти товари як для ринку України, так і ринку ЄС.

Раніше повідомлялося, що вкладення в Україну є надійними інвестиціями, адже нинішня українська криза - це лише тимчасове явище, яке незабаром зміниться економічним зростанням. Таку думку висловила міністр фінансів України Наталія Яресько.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 821 | Додав: adminA | Теги: падіння експорту, Мінекономіки, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]