Пт, 2024-04-26, 06:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:42
Порошенко: замовники вбивств на Майдані відомі. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко заявив про неприпустимість зупинки розслідування злочинів часів Майдану з 1 березня через недосконалість законів та запевнив, що не допустить цього. Про це він заявив на зустрічі з родинами Героїв Небесної Сотні, повідомили у прес-службі глави держави.

Зокрема на зустрічі голова громадської організації "Родина Героїв Небесної Сотні" Ігор Гурик подякував главі держави за підтримку і розуміння скорботи родин та закликав інші громадські організації утриматись від акцій протесту у ці дні.

"Для нас дуже важливо гідно вшанувати пам’ять загиблих. Зараз дуже важливою є єдність нашої держави, щоб ми розуміли, що ми мажемо подбати про її цілісність, щоб перемогти агресора та втілити у життя ідеї Героїв Небесної Сотні та їхнє прагнення побудувати європейську державу", - сказав батько загиблого Героя Романа Гурика.

Він також висловив занепокоєння з приводу повідомлення про можливість зупинення розслідування злочинів часів Майдану з 1 березня через те, що набуде чинності закон про Державне бюро розслідувань в нинішній редакції.

"Президент наголосив на неприпустимості зупинки процесу розслідування через недосконалість законів та запевнив, що не допустить цього", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялось, начальник управління спецрозслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив що з 1 березня ГПУ припиняє розслідування справ про злочини на Майдані.

"Є закон про Державне бюро розслідувань. У зв’язку з недосконалістю його статей маємо ситуацію, що з 1 березня слідство не зможе тривати. Тому що слідчі прокуратури втратять повноваження, а ДБР працюватиме не буде", - сказав Горбатюк.

Він наголосив, що пленарний тиждень завершився, а зміни не ухвалені. Наступне засідання Верховної Ради відбудеться 15 березня.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос також заявляв, що військова прокуратура просить законодавців і АП внести проект змін до закону про Державне бюро розслідувань. За словами Матіоса, ДБР не готове запрацювати з 1 березня, оскільки ДБР може працювати у випадку, коли буде набрано хоча б 50% його складу.

У разі невнесення змін до закону про ДБР, наголошував він, "з'явиться вакуум в роботі правоохоронних органів, що призведе до різкого зростання злочинності".

Як відомо, законопроектом № 4099 "Про внесення зміни до пункту 1 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо терміну набрання чинності" пропонується відтермінувати до 1 вересня 2016 року термін створення Державного бюро розслідувань (у чинній редакції - 1 березня 2016 року) з метою належного вирішення комплексу правових, структурно-організаційних, процедурних, кадрових та фінансових питань створення Бюро.

На даний момент Бюро не створене, але саме до його компетенції віднесено, в тому числі, слідство у злочинах проти Майдану.

Порошенко визнав недоліки в роботі слідчих, які розслідують події на Майдані

Петро Порошенко визнав недоліки в роботі слідчих, які розслідують події на Майдані, однак на його переконання в останні місяці було багато зроблено.

"Ми завжди маємо пам’ятати про те, яку ціну було заплачено за те, щоб ми мали можливість будувати нашу державу. І дуже важливо, щоб ці злочини були покарані", - цитує Порошенка його прес-служба.

"Президент подякував родинам Героїв Небесної Сотні за співпрацю у розслідуванні злочинів проти активістів Революції Гідності. Глава держави зазначив, що в роботі слідчих є недоліки, однак за останні місяці було багато зроблено", - йдеться в повідомленні.

За даними Генпрокуратури, за подіями листопада 2013 року - лютого 2014 року винесено 18 вироків проти 26 осіб, у 84 справах розслідування закінчено і вони розглядаються у судах, а ще 11 справ передано до суду, і в лютому мають розпочатися судові розгляди. У 63 провадженнях триває досудове розслідування. Ще 16 осіб утримуються під вартою в СІЗО, з них шість співробітників "Беркуту" та п’ятеро "тітушок", також по 13 беркутівцям та 8 "тітушках" зараз розглядаються справи.

"Перші із злочинців, які вбивали українських Героїв, нарешті, запроторені за ґрати. Наголошую: жоден з них не залишиться непокараним", - наголосив Порошенко.

Глава держави нагадав, що Служба безпеки внаслідок тривалої операції виявила зброю, з якої вбивали активістів Революції Гідності.

Слідство у справах Майдану не просто знає замовників, організаторів та виконавців, а має відповідні докази

Слідство у справах щодо злочинів проти учасників Революції Гідності не просто знає замовників, організаторів та виконавців, а вже має відповідні докази. Про це йдеться у зверненні президента України Петра Порошенка з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні.

"Днями ж отримав звіт від правоохоронних органів щодо розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності. Навколо цієї теми відбувається дуже багато інформаційних спекуляцій. Постійно лунають емоційні та голослівні заяви, автори яких прагнуть не покарання винних, а політичних дивідендів на трагічній, болісній темі", - йдеться у зверненні.

"Описувати роботу слідчих в піднесених ступенях не збираюся. Але вони працюють, і особливо багато зробили саме за останній рік", - зазначав він.

"Слідство відтворило канву подій. Воно не просто знає замовників, організаторів та виконавців, а вже має відповідні докази. Воно встановило роль і місце кожного у злочинній змові, наслідком якої й стало масове винищення людей. І навіть розпиляну зброю, з якої вбивали, знайдено і відновлюються її серійні номери", - наголосив президент.

Порошенко заявив про незворотність покарання за злочини проти Майдану

Петро Порошенко заявив про незворотність покарання за злочини проти Майдану.

Президент зазначив, що за його поданням Верховна Рада має прийняти спеціальний закон про заочне правосуддя. Нині його можна розпочати лише проти осіб, які оголошені в міжнародний розшук Інтерполом.

"Це не може бути запобіжником того, щоб злочинці ховалися в Росії. Навіть якщо Інтерпол не оголосив Якименка, Захарченка, ми розпочинаємо процедуру суду, докази зібрані, і обвинувачувальний вирок має бути прийнято, бо не лише командири "Беркуту", командири внутрішніх військ, міліції мають нести за це відповідальність, але і той злочинець, хто організував та видав наказ про видачу зброї", - цитує Порошенка його прес-служба.

Президент також додав, що під його особливою увагою є покарання суддів, які "виносили незаконні вироки проти автомайданівців, сприяли катуванню Героїв, які затримувались міліцією".

"Ніхто не уникне відповідальності. І це робиться не з почуття помсти, а ми це робимо для того, щоб ніколи більше в Україні проти власного народу силовики не підняли зброю, щоб це було потужним щепленням, що Україна назавжди залишилася демократичною державою", - наголосив глава держави.

У Михайлівському Золотоверхому соборі відправили панахиду за полеглими Героями Небесної Сотні

Петро Порошенко разом із дружиною Мариною та рідними і близькими Героїв Небесної Сотні взяв участь у панахиді за загиблими активістами. Як повідомляє прес-служба президента, служба відбулася у Михайлівському Золотоверхому соборі, який під час Революції Гідності був прихистком для багатьох учасників протестів.

Службу провів Предстоятель Української православної церкви, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Звертаючись до присутніх у храмі, Святійший Патріарх зазначив, що сьогодні вся громада зібралася для того, щоб помолитися за душі найкращих доньок і синів України. "Вони віддали своє життя за нашу державу, народ і свободу. Віддали тому, що любили", - сказав він.

По завершенні панахиди президентське подружжя встановило у храмі поминальні лампадки.

Порошенко заявляє про необхідність створення музею пам’яті Героїв Небесної Сотні

Петро Порошенко під час зустрічі з родинами Героїв Небесної Сотні заявив про необхідність створення музею пам’яті Героїв Небесної Сотні, на матеріалах якого виховуватимуться покоління українців, повідомили у прес-службі глави держави.

"Україна здатна увічнити пам’ять Героїв Небесної Сотні. І це не лише шана й повага до Героїв, а це і створення музею пам’яті, де будуть виховуватися покоління українців" - цитує Порошенка його прес-служба.

"У другу річницю Революції Гідності вся Україна та весь світ схиляє голови, щоб вшанувати пам’ять справжніх українських Героїв, які віддали своє життя за те, щоб Україна та український народ отримали історичний шанс бути вільними, демократичними, європейськими, захистити свою державу від російської агресії та визначити своє майбутнє", - зазначив президент.

Глава держави наголосив, що українці завжди пам’ятатимуть величезну жертву, принесену на вівтар свободи Небесною Сотнею. Присутні вшанували пам’ять загиблих Героїв.

Президент також зазначив, що незламність, патріотизм та хоробрість українців, які виборювали європейське майбутнє України, вразили весь світ.

Глава держави нагадав, що під час останньої зустрічі з родинами Героїв була озвучена низка проблемних питань, які вивчені, опрацьовані та перебувають на контролі, зокрема - вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, перейменування вулиць. За словами президента, місцеві ради вже ухвалили низку рішень.

Стосовно належного соціального забезпечення, було ухвалено і підписано президентом Закон щодо призначення пенсій у зв’язку з втратою годувальника членам родин осіб, які загинули внаслідок поранення та контузій, одержаних під час участі в Революції Гідності.

Крім того, глава держави звернувся до уряду з проханням вжити заходів для надання сім’ям Героїв Небесної Сотні соціальних пільг без урахування доходів. Також вирішується питання щодо виплати стипендії пам’яті загиблого активіста Михайла Жизневського.

"Але цього замало. Ми з вами маємо об’єднати всі зусилля для того, щоб забезпечити результат", - зазначив глава держава.

Порошенко: для успішного завершення справ по Майдану необхідно остаточно ухвалити зміни до Конституції

Для успішного завершення справ за фактом подій на Майдані необхідно остаточно ухвалити зміни до Конституції в частині правосуддя.

"Головне, що потрібно для успішного завершення справ по Майдану – це остаточно ухвалити зміни до Конституції в частині судової реформи, яка передбачає глибоке очищення судів", - заявив він.

За словами президента, відсутність судової реформи, якщо вона не набере трьохсот голосів в Раді, це єдине, що може перешкодити покаранню винних. Саме в судовій системі найбільші спротив, саботаж і кругова порука щодо покарання винних за злочини проти Майдану. Бо ця система значною мірою формувалася саме тими, кого вона зараз має притягувати до відповідальності.

"Зміни до звичайних законів, ухвалені раніше, для істотного оновлення судів можливостей не дають. Тим не менше після відповідних розслідувань, проведених Тимчасовою спеціальною комісією та Вищою радою юстиції я вже підписав укази про звільнення семи суддів, які виносили незаконні рішення щодо учасників акцій протесту. Ще одна суддя буде звільнена наступного тижня. 14 суддів за поданням ВРЮ має звільнити Верховна Рада", - зауважив президент.

"Загалом на розгляд Вищої ради юстиції було передано висновок ТСК про наявність ознак порушення присяги у діях 46 суддів. Наразі, наскільки я поінформований, по 35 справах ВРЮ прийняла остаточні рішення. Із них - по 22 суддях внесла подання про звільнення у зв’язку з порушенням присяги судді", - повідомив Порошенко.

Також він додав, що матеріали щодо шістьох суддів направлені до Вищої кваліфікаційної комісії суддів для притягнення до дисциплінарної відповідальності.

"Розстріл учасників мирних протестів – це злочин, який не має терміну давності. Розслідування й суди вже йдуть, і винні будуть покарані якщо не сьогодні, то завтра; якщо не завтра, то післязавтра. Долаючи об’єктивні та суб’єктивні труднощі, ламаючи спротив старої системи, країна тим не менш, змінюється і рухається вперед. Висновки робити зарано, але я переконаний, що і влада, і суспільство спрацюють в результаті так, що нам ніколи не буде соромно перед світлою пам’яттю Небесної Сотні", - запевнив президент.

Президент: Росія ніколи не видасть Україні Януковича, Захарченка, Якименка та інших вбивць

Росія ніколи не видасть Україні колишнього президента Віктора Януковича, колишнього голову МВС Віталія Захарченка, колишнього голову СБУ Олександра Якименка та інших вбивць.

"Ми всі з вами розуміємо, що Росія ніколи не видасть Януковича, Захарченка, Якименка та інших вбивць. Тому судити їх ми будемо заочно", - зазначив він.

"Щоправда, для цього Верховна Рада має невідкладно внести деякі зміни до законодавства. Так, заочні вироки не приведуть до ув`язнення, але дозволять конфіскувати майно цих злочинців, які вбивали людей та розкрадали країну", - додав Порошенко.

Порошенко вважає, що розслідування злочинів проти Майдану ще дуже далеке від завершення

Петро Порошенко вважає, що розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності ще дуже далеке від завершення.

"В цілому по подіях листопада 2013 року - лютого 2014 року, які відбувалися по всій країні, є вже й такі справи, котрі із стадії розслідування переходять в стадію покарання. Винесено 18 обвинувальних вироків проти 26 осіб. 84 справи вже розглядаються в судах. Ще одинадцять - передані до суду, і слухання незабаром розпочнуться. В шістдесяти трьох провадженнях триває досудове розслідування", - зазначив він.

"16 осіб утримуються під вартою в СІЗО, із них п`ятеро "тітушок" та шестеро співробітників "Беркуту": п`ять "беркутівців" підозрюються у вбивствах, один – у побитті. В судах вже слухаються справи по тринадцяти "беркутах" і восьми "тітушках". Загальна ж кількість осіб, яким повідомлено про підозру – 282", - додав президент.

"Всі ці цифри мали би бути більшими, тут я з вами абсолютно згоден. І назвав я їх лише з однією метою. Маю показати, з одного боку, що неправду кажуть ті політики, які твердять, ніби нічого не розслідується. З іншого, ця історія насправді ще дуже далека від завершення", - вважає Порошенко.

"Я розумію нетерпіння, суспільства, особливо відчуваю переживання та емоцію потерпілих, рідних та близьких загиблих. У самого болить душа. Але нам потрібна така чистота процесів і вироків, щоб всередині країні їх визнали всі, навіть ті, кого не було на Майдані. І щоб зовнішній світ, включно з Європейським судом, не мав підстав сумніватися в юридичній бездоганності справ", - зауважив він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 900 | Додав: adminA | Теги: майдан, Відомі, Порошенко, замовники вбивств | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]