Вт, 2024-04-16, 13:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:36
Президент хоче змінити уряд та зберегти чинну коаліцію
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко не підтримує ідею розпуску Верховної Ради, однак наголошує, що може скористатися цим правом у крайньому випадку.

"Розпуск Верховної Ради не обов'язок, а лише право президента. І я ним скористаюся тільки в крайньому випадку, якого ми не маємо права допустити", - сказав голова держави у своєму зверненні у вівторок, 16 лютого.

За його словами, у країни немає резервного часу, щоб за неповні два роки вже четвертий раз зануритися в виборчу кампанію, ще й в умовах зовнішньої агресії.

"Внутрішньополітична війна всіх проти всіх – це мрія нашого північно-східного сусіда. Ось чому я взяв слово і висловив своє бачення виходу з кризи - щоб уникнути найгіршого сценарію", - сказав Порошенко.

Він додав, що питання відновлення довіри має бути вирішено в стінах цього парламенту.

Президент Порошенко виступає за повне оновлення Кабінету міністрів України, але зазначає, що воно повинно відбуватися на основі чинної коаліції за участю "Народного фронту".

"Момент для часткового поновлення Кабінету міністрів упущено. Про нього занадто довго говорили, і в результаті - забалакали. Тепер вже очевидним є запит на повне перезавантаження уряду. Поки що у прем'єр-міністра зберігається можливість вибрати, яким чином краще дати простір для реалізації цього запиту", - йдеться в його зверненні.

"Тотальне переформатування Кабінету міністрів має відбуватися на основі діючої коаліції у складі "Солідарності", "Народного фронту", "Самопомочі" і "Батьківщини". Особливо апелюю до "Народного фронту" і його лідерів, з якими пліч-о-пліч пройдено важкий шлях; яких вважав, вважаю, і в подальшому вважатиму своїми однодумцями і політичними партнерами", - додав Порошенко.

При цьому голова держави наголосив, що ані доля уряду, ані особисті амбіції його членів не повинні впливати на єдність проєвропейської демократичної команди.

"У коаліцію об'єднувалися не заради посад, а заради принципів. Принаймні, людям казали саме так", - заявив він.

Порошенко зазначає, що Кабінет міністрів "зробив чимало для порятунку країни, стабілізації економічної ситуації і старту реформ, але суспільство явно вирішило, що помилок більше, ніж досягнень, і відмовило міністрам у довірі".

"Згідно з опитуваннями громадської думки, більше 70% виборців виступають за відставку Кабінету міністрів. Погодьтеся, це той показник, який ігнорувати категорично неприпустимо", - зауважує він.

Крім того, за словами президента, уряд втратив підтримку з боку коаліції, в результаті чого, щоб провести через Верховну Раду навіть стратегічні рішення, доводиться часто позичати голосу у позакоаліційних груп і позафракційних депутатів.

"Напруга між урядом і фракціями стало настільки високовольтною, що створює загрозу життєздатності коаліції. Її ж розпад в свою чергу неминуче занурить країну в глибоку і довготривалу політичну кризу", - зазначає Порошенко.

Він визнав, що урядова команда працює в дуже складних умовах, але "об'єктивний наслідок такого збігу обставин множиться на суб'єктивні прорахунки", в результаті яких "маємо падіння рівня життя громадян України, а разом з ним - і довіри людей до влади".

Голова держави нагадав, що чинна Конституція не наділяє його правом безпосередньо регулювати відносини коаліції і Кабінету міністрів, а тим більше самостійно вирішувати кадрові питання.

"Але як гарант Конституції, як людина, яка взяла на себе відповідальність за стратегію реформ, я не можу байдуже спостерігати за тим, що відбувається. Поки між двома будівлями на Грушевського (Кабінету міністрів і Верховної Ради) немов гарячу вуглинку перекидають відповідальність, не рухається вперед і топчеться на місці ціла країна. Ми втрачаємо дорогоцінні дні, тижні, місяці... Вихід із патової ситуації потребує політичної волі з боку президента і спільної відповідальності голови держави, парламенту і уряду", - наголосив Порошенко.

При цьому він зазначив, що проводити успішні реформи може лише уряд, що користується досить високою підтримкою співгромадян, а "щоб відновити довіру, терапії вже замало, потрібна хірургія", тобто повне перезавантаження складу Кабміну.

Порошенко переконаний, що призначення в уряд повинні відбуватися за участі та підтримки всіх фракцій коаліції "на технократичної реформаторської основі, з фахівців, позбавлених політичних впливів і лобістських інтересів".

"Завдання такого Кабінету міністрів - забезпечити зростання ВВП та розпочати відновлення рівня життя, організувати чесну приватизацію, прозоре управління державними підприємствами, впровадити жорсткі антикорупційні кроки, продовжити співпрацю з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями", - зазначив він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає за оновлення коаліційної угоди у Верховній Раді України. Президент України Петро Порошенко також очікує обговорення депутатами коаліційної угоди.

Раніше цього вимагала фракція "Самопомочі". А "Батьківщина" до того ж домагається повної зміни Кабміну.

Коаліційну угоду21 листопада 2014 року підписали 5 партій - "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Батьківщина", "Самопоміч" і Радикальна партія Олега Ляшка.

1 вересня фракція Радикальної партії вийшла зі складу коаліції.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 843 | Додав: adminA | Теги: Зміна, уряд, чинна коаліція, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]