Чт, 2024-03-28, 11:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:01
Про позитивні зрушення в Україні та способи подолання політичної кризи розповів Абромавичус
Інші останні Економічні новини

Міністр економічного розвитку України Айварас Абромавичус вважає, що часті політичні зміни допомагають вичищати корупцію з влади. За словами міністра, завдяки реформам, які провів чинний уряд, економіка виходить з піке, бюджет близький до збалансованості, фронт на сході країни не просувається, а на черзі - економічне зростання. Про це він написав у блозі на "Українській правді".

На думку Абромавичуса, останній тиждень показав, що політичні потрясіння можуть мати позитивні наслідки. Серед таких зрушень міністр назвав, по-перше, ідею технократичного уряду, яка отримала дуже високий рівень підтримки в суспільстві. "Сформувалося чітке розуміння того, що "любі друзі" не можуть ефективно реалізувати реформи, яких прагне країна. Тільки технократичний уряд може це зробити, і зараз він має набагато вищі шанси справді відбутися, ніж це було два тижні тому", - впевнений міністр.

По-друге, за словами Абромавичуса актуалізувалася тема приватизації. "І з високих трибун, і в кулуарах, і на шпальтах видань звучить думка про те, що чесну і прозору приватизацію не можна відкладати, - заявив він. - Навіть ідеологічні опоненти почали змінювати свою позицію, усвідомивши, що для деяких осіб спокуса накласти лапи на грошові потоки держпідприємств надто висока, щоб залишати status quo".

По-третє, суспільство звернуло увагу на процес призначення керівників державних підприємств, і тепер уважно слідкуватиме за тим, щоб він відбувався прозоро. Як зазначає Абромавичус, проштовхнути сумнівні кандидатури через відкриті конкурси стане значно важче.

Четвертою позитивною новиною міністр назвав реформу НАК "Нафтогаз". "Я переконаний, що передача НАК в управління Мінекономрозвитку у грудні минулого року підвищила цінність міністерства для корупціонерів, які хочуть осідлати її потоки. Підвищена увага громадськості до міністерства тільки сприятиме прозорості реформи цього активу, - пише він. - Саме зараз за допомогою одного з найкращих у світі рекрутингових агентств у Лондоні відбувається процес відбору незалежних директорів, які увійдуть у Наглядову раду "Нафтогазу". Тепер ризик того, що в останній момент цей процес зійде з рейок, значно зменшився. Я впевнений, що під пильним оком громадськості відбір найкращих незалежних директорів пройде швидко і прозоро, і наприкінці березня трьох фахівців світового класу буде призначено до Наглядової ради НАК "Нафтогаз".

По-п’яте, як зазначає Абромавичус, вже зараз стає очевидним, що політичний тиск і втручання у роботу міністрів зменшується. За його словами, в уряді вже розробили проект закону про доброчесність державного службовця – по суті, кодекс етики, який дає формальну підставу протистояти спробам невиправданого тиску.

По-шосте, за словами міністра, в уряді вже оголосили про намір реформувати роздутий Секретаріат Кабінету міністрів, який історично наповнювався ставлениками політичних і приватних інтересів. "Ця система була застарілою, неефективною і маніпулятивною, - зазначає він. - Саме тому ми й закликали до розформування цього бюрократичного монстра".

І, по-сьоме, позитивом Абромавичус називає повернення на порядок денний теми підвищення заробітних плат чиновникам. "14 місяців тому нам, майбутнім міністрам-технократам, обіцяли розв’язати цю проблему, зокрема, за рахунок створення спеціального фонду, - пише він. - На жаль, за цей час рішення не з’явилося навіть на горизонті. Тепер же, коли через низькі зарплати в органах влади Україна ризикує остаточно скотитися в пастку непрофесіоналізму і корупції, є надія, що питання буде вирішено якомога швидше."

На думку Абромавичуса, ціннісну кризу в державі варто використати, щоб відновити довіру, а це можливо лише у разі, якщо суспільство підтримуватиме владу.

"Політична еліта втратила довіру через звинувачення у корупції кількох відомих високопоставлених осіб. Цих людей слід позбавити можливості брати участь у політичному житті. Це повинно відбутися негайно, інакше єдиними можливими варіантами у рамках демократичного суспільства залишаться відставка уряду і позачергові вибори до Верховної Ради", - вважає міністр.

Абромавичус впевнений, що у будь-якому разі Україні потрібен технократичний уряд, а наступний прем'єр-міністр повинен мати бездоганну репутацію. Таким кандидатом він вважає Наталію Яресько, про що він вже неодноразово зазначав раніше.

"Новий прем’єр-міністр повинен зібрати уряд технократів із хорошою репутацією, і Україна отримала б шанс злетіти на зовсім новий рівень. Головним завданням такого уряду має стати прискорення реформ у всіх сферах, а в першу чергу – реформа Державної фіскальної служби та швидка прозора приватизація. Усі порядні політичні сили мали б бути зацікавлені у такому рішенні, - пише Абромавичус. - Щоб це відбулося, і президент, і чинний прем'єр-міністр повинні попросити новообраного голову уряду взяти на себе це складне завдання і забезпечити голоси та політичну підтримку для всіх ініціатив такого Кабінету міністрів. Саме такий підхід до формування уряду допоміг би повернути довіру не тільки українського суспільства, а й наших західних партнерів, які, у свою чергу, повинні мобілізувати в допомогу українській економіці більші обсяги фінансової підтримки".

Нагадаємо, 3 лютого 2016 року міністр економічного розвитку і торгівлі Абромавічус заявив про рішення подати у відставку, мотивувавши це гальмуванням реформ і тиском з боку деяких політиків.

4 лютого на позачерговому засіданні уряду міністри, раніше подали заяви про відставку, повідомили про готовність відкликати свої заяви. Разом з тим міністри висунули ряд умов, при яких вони готові продовжувати свою роботу в уряді. При цьому Абромавічус вирішив не відкликати свою заяву. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 786 | Додав: adminA | Теги: україна, зрушення, подолання політичної кризи, Абромавичус | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]