Сб, 2024-04-27, 06:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:34
Вищих чинів прокуратури спіймали на хабарі. Суми - астрономічні
Інші останні Кримінальні новини

Керівництво Генпрокуратури та Служби безпеки України доповіло президентові України Петру Порошенку про затримання під час спецоперації першого заступника голови слідчого управління Генпрокуратури і заступника прокурора Київської області, повідомляє сьогодні, 6 липня, прес-служба глави держави.

"Керівники Генпрокуратури і СБУ доповіли президентові про проведення спеціальної операції з протидії корупції в центральному апараті Генпрокуратури і прокуратурі Київської області, в результаті якої було затримано першого заступника голови слідчого управління і заступника прокурора Київської області", - сказано в повідомленні.

Порошенко високо оцінив роботу силовиків і зазначив, що і надалі вимагає рішучих дій у боротьбі з корупцією. "Прокурорська "недоторканність" скасована. Корупціонери повинні бути притягнуті до відповідальності. Думаю, що реформована прокуратура, після того, як там було створено спеціальний підрозділ по боротьбі з корупцією серед прокурорських працівників, дуже добре починає", - підкреслив він.

"Зараз треба продовжувати рішучу діяльність з викорінення корупції у вищих органах державної влади", - заявив Порошенко.

Президент підкреслив, що розслідування даної справи буде тримати на особистому контролі.

В.о. генерального прокурора - перший заступник генпрокурора Володимир Гузир повідомив, що затримання вказаних осіб сталося вранці 5 липня.

"У ході проведених обшуків до зазначених осіб виникло багато питань, пов'язаних зі значними, в порівнянні з зарплатою державного службовця, сумами грошей у національній та іноземній валюті та інші питання. Їм було оголошено про підозру. Сьогодні буде вирішено питання достатності доказів для постановки перед судом про обрання їм найсуворішого заходу", - повідомив він.

Керівник СБУ Василь Грицак повідомив, що в рамках зазначеної операції спецслужба у співпраці з Генпрокуратурою проводила низку слідчих дій, пов'язаних з боротьбою з проявами корупції серед прокурорів. "На нас було покладено саме оперативне супроводження та забезпечення роботи слідчо-оперативної групи. У процесі прийнятих слідчих дій дійсно було вилучено значну кількість доказів злочинної діяльності", - сказав голова СБУ, зазначивши, що мова йде про "астрономічні суми".

"Приємно, що Генпрокуратура сама ініціює очищення своїх лав. Переконаний, що подібного роду корупціонери присутні і в лавах інших державних органів. Ми обіцяли дати бій корупції і будемо спільно з Генеральною прокуратурою робити все для того, щоб звітувати про результати перед Українським народом", - додав він.

У свою чергу заступник генпрокурора України Давид Сакварелідзе у своєму Facebook повідомив, що вказані працівники прокуратури були затримані при отриманні хабара на понад 3 млн грн.

"Були затримані перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури і заступник прокурора Київської області, які "кришували" корупційні схеми. Ми отримали інформацію від підприємця, що займається видобутком піску, про вимагання з боку працівників прокуратури Київської області, дії яких, по суті, призвели до зупинки його бізнесу. Він відмовився йти на незаконну оборудку і, повіривши нам, передав деталі справи", - написав він.

За його даними, під час обшуків у цих осіб "було виявлено близько 400 тис. доларів готівкою, автомат Калашникова та холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів з діамантами".

За його словами, дії корупціонерів будуть кваліфіковані за ч.4 ст.368 КК України, що передбачає безальтернативне позбавлення волі від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади, спеціальною конфіскацією та конфіскацією майна.

"Ми будемо домагатися найвищої міри запобіжного заходу", - заявив заступник генпрокурора.

Найєм розповів подробиці операції

Народний депутат Ради від "Блоку Петра Порошенко" Мустафа Найєм на своїй сторінці в Facebook повідомив, що заступник голови слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін і заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць затримані за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах.

"За моєю інформацією, при затриманні у чиновників було виявлено в загальній складності близько 500 тис. дол. США, а також коштовності та цінні папери", – повідомив він.

Зокрема, за словами Найєма, під час обшуку у Шапакіна було знайдено:

– 130 тис. дол. у кабінеті;

– 30 тис. дол. і 22 тис. євро у будинку;

– 170 тис. дол. і 500 тис. грн. у квартирі;

– документи на депозитні вкладення на суму 800 тис. грн, а також незареєстровану вогнепальну зброю та боєприпаси.

При обшуку у Корнійця, за його словами, також було знайдено 35 пакетів з діамантами загальною кількістю 65 каменів.

"Операція проводилася під керівництвом заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе і голови СБУ Василя Грицака", – додав Найєм.

Депутат також повідомив, що за результатами цієї операції перший заступник генпрокурора Володимир Гузир доручив порушити кримінальну справу стосовно Сакварелідзе за статтею "захоплення державних установ".

"Справа в тому, що в ході затримання чиновників був використаний загін "Альфа", яким довелося виламувати двері в кабінетах затриманих чиновників", – написав він.

Президент України на своїй сторінці у Facebook вже розмістив фото, на якому йому про цю операцію доповідають Грицак, Сакварелідзе та Гузир. На столі перед ними лежать, ймовірно, фотографії вилучених при обшуку речей.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ініціює зміни до Кримінального процесуального та Кримінального кодексів України задля посилення відповідальності корупціонерів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 840 | Додав: adminA | Теги: хабарі, суми - астрономічні, вищі чини прокуратури | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]