Чт, 2024-04-25, 06:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:28
Банк "Михайлівський" - це чистої води шахрайство - Гонтарєва
Інші останні Кримінальні новини

Голова національного банку України Валерія Гонтарєва розповіла про одну з багатьох махінацій, виявлених у збанкрутілому банку "Михайлівський". Про це вона розповіла в інтерв'ю Hromadske.

Голова НБУ пояснила, чому близько 1 тис. вкладників не потрапили до числа гарантованих Фондом гарантування вкладів. Гонтарєва також заявила, що те, що трапилось в банку, є "шахрайством у чистому вигляді".

"Банк "Михайлівський" - це чистої води шахрайство. Тому акціонери і менеджмент цього банку повинні перебувати за ґратами навіть не за доведення банку до банкрутства, а виключно за вчинення шахрайських операцій. Шахрайство, бандитизм", - заявила Гонтарєва.

За її словами, схема, за якою діяли зловмисники, полягала в тому, що для залучення негарантованих депозитів використовувалася фінансова компанія під назвою "Фінансове товариство "Інвестиційно-розрахунковий центр", яка жодного стосунку до банку не мала.

"Це фінансова компанія, її рахунки були відкриті абсолютно в інших банках, навіть дуже пристойних, і на ім'я цієї компанії залучалися якраз депозити, які не гарантуються Фондом. Насправді цю схему винайшов банк "Михайлівський", - повідомила Гонтарєва.

Вона пояснила, що рахунки цієї компанії не перебували в Національному банку і Нацбанк не регулює діяльність фінансових компаній. Регулятором надання фінпослуг є Нацкомфінпослуг, яка вчасно не побачила ознак шахрайських дій.

Гонтарєва розповіла, що власник банку зміг не тільки залучити свідомо негарантовані депозити, а й вивів кошти з підконтрольного йому банку "Михайлівський".

"Власник разом з менеджментом ще й примудрився вивести активи з банку. Зрозуміло, що Національний банк одразу заблокував їхні рахунки, і тут же вивів їх з ринку. До речі, цей банк - єдиний, де ми раді сказати, що пан Дорошенко, голова цього банку, вже перебуває у в'язниці", - повідомила голова Нацбанку.

Вона висловила сподівання, що така ж доля спіткає і другого співвласника фінустанови, Віктора Поліщука, який, за її словами, винен банківській системі 23 млрд гривень, з яких 1,3 млрд гривень становлять кредити, видані самим банком "Михайлівський".

Нагадаємо, раніше у заступника голови НБУ були проведені обшуки в рамках розслідування махінацій у банку "Михайлівський".

Як повідомляється, Поліщук також володіє мережею з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" й ТЦ Gulliver. У банку "Михайлівський" він раніше володів 92,501% статутного капіталу.

22 вересня Головне управління Національної поліції Києва оголосило в розшук колишнього заступника голови правління банку "Михайлівський" Дениса Панфілова.

Нагадаємо, 13 серпня Шевченківський районний суд Києва заарештував підозрюваного в розкраданні 870 млн гривень колишнього голову правління банку "Михайлівський" Дорошенка із заставою 138 млн гривень. Пізніше затримали другого фігуранта справи.

Загалом з банку "Михайлівський" перед банкрутством вкрали 2,3 млрд гривень, вважають слідчі. Керівництво "Михайлівського" в травні 2016 року передало права на ліквідні кредити банку підконтрольній структурі за значно заниженою вартістю. Крім того, в грудні 2015 року менеджмент банку створив окрему комерційну структуру для залучення грошей фізичних осіб під привабливіші умови. Отримані гроші пішли на кредитування бізнес-проектів менеджменту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 835 | Додав: adminA | Теги: Банк Михайлівський, Гонтарєва, чистої води шахрайство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]