Пт, 2024-03-29, 04:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:27
"Будинок з химерами" - дві таємниці
Інші останні Столичні новини - новини Києва

Головна таємниця «Будинку з химерами» в тому, що на ньому немає жодної химери.

Другий секрет - в тому, що робив всю цю несосвітенну хвостато-лапчасту красу... Не Городецький! Фігури, що додають особняку містичну ауру, ліпив друг і соратник цього знаменитого архітектора італієць Еліо Саля.

Він навіть підписався під однією з них на фасаді будівлі, що, мовляв, це я, я все зробив - але мало хто звертає на цей автограф увагу. Хоча треба віддати належне і Владиславу Городецькому - йому належить основне - детальна концепція того, як повинен його будинок виглядати. Посаджений на крутому схилі, головний фасад має три поверхи, а «тил» - шість. На кожному поверсі розташовувалася фешенебельна квартира, що складається з 8-ми або 10-ти кімнат.

Якщо парадні сходи архітектор прикрасив підстреленими куріпками, то один із залів перетворив на незвичайний «городик», зробивши ліпнину у вигляді гарбузів з ананасами та буряка з ківі.

Городецький жив тут десять років, займаючи квартиру № 3, а решту здавав в оренду. Однак справи йшли не дуже добре, і в 1913-му він змушений був продати особняк. Після жовтневої революції будинок націоналізували, і раритетні квартири зробили комуналками, пізніше сюди заселилося Ветеринарне управління Київського військового округу, потім лікарня ЦК КПУ, а після здобуття Україною незалежності, будинок довго стояв у тріщинах.

За легендою, сам архітектор напророкував будові складну долю, сказавши на прощання: «Тут зможуть щасливо жити тільки нащадки роду Городецьких».

Можливо, це і так. Ставши резиденцією президента України, дім «поправив здоров'я», пройшовши дворічний капремонт, але радувати киян він як і раніше не може. Це режимний об'єкт, екскурсії в якому бувають нечасто і по запису.

Те, що будинок - непростий, відчув і Михайло Булгаков. Він говорив, що без цих «химер» не було б ні його Азазелло, ні Воланда. Шедевр Городецького на Банковій не тільки обволікає містицизмом, а й виконує бажання! Треба відшукати на ньому крокодильчика і, дивлячись на нього, прошепотіти найзаповітнішу мрію. Кажуть, збувається.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 1087 | Додав: adminA | Теги: Будинок з химерами, таємниці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]