Сб, 2024-04-27, 06:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:23
"Це саме той світ, у який ми не хочемо повертатися"- Столтенберг заперечив ідею "фінляндизації" України
Інші останні Іноземна преса про Україну

Генсек НАТО Єнс Столтенберг розкритикував ідею "фінляндизації" України та додав, що країна повинна сама вирішувати - вступати в Альянс чи ні. Про це генсек Альянсу заявив в інтерв'ю La Vanguardia.

Відповідаючи на питання про "фінляндизацію" України Столтенберг заявив, що усі союзники по НАТО, зокрема Франція, визнали право всіх країн визначати свій власний шлях.

"Ідея про те, що великі держави можуть вирішувати, що можуть робити їхні сусіди, – це саме той світ, в який ми не хочемо повертатися. Сфери впливу стали частиною історії й повинні залишитися в історії. Україна має право подати заявку на членство у НАТО, і лише союзники мають вирішувати, чи відповідає вона вимогам для вступу, і ніхто інший", - наголосив він.

Термін "фінляндизація" означає суворий нейтралітет Фінляндії під час холодної війни, закріплений в договорі з Москвою 1948 року, коли напруженість між Радянським Союзом і Заходом була на високому рівні. Договір гарантував Фінляндії, що на відміну від інших країн Східної Європи, вона не зіткнеться з радянським вторгненням, але натомість вона погодилася залишатися поза НАТО і дозволила сусідньому гіганту здійснювати значний вплив на її внутрішню та зовнішню політику.

Раніше французькі ЗМІ повідомили, що нібито Макрон заявив журналістам, що серед ідей для обговорення з Путіним можливість "фінляндизації" України - згоди на обмеження українського суверенітету і зокрема українського права на участь у певних оборонних чи політичних союзах.

Пізніше Макрон спростував цю інформацію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 611 | Додав: adminA | Теги: заперечення ідеї фінляндизації Укра, столтенберг | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]