Пт, 2024-04-19, 20:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:07
Через зростання громадян рф серед репатріантів Латвія може призупинити репатріацію
Інші останні Новини Європейського Союзу

З 2024 року планується скасувати норму, яка дозволяла нащадкам латишів і лівів, які є громадянами третіх країн, отримувати статус репатріанта в Латвії. Про це повідомляє портал Delfi.

З липня 2028 року планується взагалі скасувати закон "Про репатріацію", а з липня вже цього року репатріантам видаватимуть тимчасову посвідку на проживання замість постійної, їм доведеться підтвердити володіння державною мовою хоча б на базовому рівні.

Внесення таких поправок до закону "Про репатріацію" та Імміграційного закону вже схвалив уряд, повідомило МВС, але їх ще має схвалити Сейм.

Згідно з чинним поки що порядком, репатріанту зараз видають посвідку на постійне проживання на підставі першої заяви, що дозволяє постійне проживання в Латвії, безоплатний проїзд Шенгенською зоною, отримання медичних послуг та інших соціальних гарантій. При цьому репатріанту не потрібно доводити, що він дійсно проживає в Латвії, а також підтверджувати знання латиської мови.

Зміни передбачають, що одержувачам статусу репатріанта та членам їхніх сімей видаватиметься тимчасова посвідка на тимчасове проживання терміном на п'ять років, якщо протягом п'яти років особа безперервно проживала в Латвії та володіє державною мовою на категорію, що не нижча за рівень А2.

Пропонується також уже з 1 липня 2023 року виключити із закону "Про репатріацію" норми про надання матеріальної та соціальної допомоги репатріантам.

МВС пояснило, що мета внесення поправок до законодавства – зниження загрози внутрішній безпеці Латвії шляхом обмеження потоку осіб, в'їзд яких не відповідає основній ідеї, яка міститься в преамбулі закону "Про репатріацію". У преамбулі сказано, що репатріація має сприяти поверненню на етнічну батьківщину співвітчизників, які залишили Латвію через загрозу геноциду, війни або асиміляції.

Міністерство зазначає, що як до, так і особливо після початку росією війни проти України зріс інтерес громадян рф до еміграції з росії для переїзду на постійне місце проживання до Латвії.

Хоча після початку війни було запроваджено різні механізми, які тимчасово перешкоджають в'їзду і перебуванню в Латвії громадян росії, кількість заяв на отримання посвідки на проживання продовжує збільшуватися. Особливо від громадян росії – потенційних репатріантів, підкреслює МВС.

У міністерстві також заявили, що нерідко подаються підроблені документи. Зокрема, підробленими є позначки про національність. Можливості виявлення таких підробок досить обмежені. За останні роки проведено 217 перевірок за підозрою в підробці документа, порушено щонайменше 80 кримінальних проваджень, анульовано або відхилено щонайменше 200 посвідок на проживання.

Нагадаємо, біля російського посольства у Ризі 29 квітня кілька десятків російськомовних жителів Латвії провели акцію із закликами до росії "не захищати" їх.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 346 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]