Пт, 2024-04-26, 15:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:31
Чи загрожують Баканову та Венедіктовій кримінальні провадження - "несподівані" кадрові рішення
Інші останні Кримінальні новини

17 липня стало відомо, що президент України Володимир Зеленський відсторонив від посади голову Офісу генпрокурора Ірину Венедіктову та усунув від виконання обов'язків голову Служби безпеки України Івана Баканова. Для багатьох такі рішення, безперечно, стали несподіванкою, враховуючи, що в минулому і Баканов, і Венедіктова були призначені на свої посади саме за пропозицією президента.

Офіційна причина, яку президент Володимир Зеленський озвучив досить швидко після публікації указів: "понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави".

Отже, у керівництва країни є недовіра до очільників ключових правоохоронних органів – до Офісу генерального прокурора та до Служби безпеки України.

Цікаво, що до Івана Баканова президент України застосував пункт 47 Дисциплінарного статуту Збройних сил України: "Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків".

Це означає, що відносно Івана Баканова буде проведено, як мінімум, службове розслідування.

А щодо Ірини Венедиктової президент України застосував частину 2 статті 11 Закону "Про правовий режим воєнного стану": "Президент України у період дії воєнного стану може прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу".

Є впевненість, що такі кадрові рішення голова держави прийняв, враховуючи зібрані докази, про які він, зокрема, зазначив і у вечірньому зверненні 17 липня.

Відповідно, службові розслідування можуть трансформуватися у кримінальні провадження.

Водночас, якщо такі рішення вже оголошено публічно, то найближчі дні ми можемо очікувати інформацію про затримання та взяття під варту посадовців зі структури прокуратури та СБУ, яких, ймовірно, і не змогли виявити самостійно Іван Баканов та Іринина Венедиктова.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 451 | Додав: adminA | Теги: кримінальні провадження, Баканов, Кадри, венедіктова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]