Пт, 2024-03-29, 15:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:38
Чиновників, яких підозрюють в отриманні хабарів від Фірташа, судять у Німеччині
Інші останні Кримінальні новини

У Німеччині вчора 25 листопада розпочався суд над чиновниками, яких підозрюють в отриманні хабарів від українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Про це повідомляє DW.

Близько півмільйона євро готівкою, за інформацією німецьких ЗМІ, було передано відомій в ділових колах Австрії "приватному детективу" Ніні Вілкенінґ. Остання повинна була встановити неформальний канал комунікації з ФБР і роздобути інформацію, яка поширюється про Фірташа правоохоронними каналами. Її спільником був 60-річний головний комісар Земельної кримінальної поліції землі Мекленбург-Передня Померанія Гайнц-Петер Г. Крім того, перед судом як головна спільниця Гайнца-Петера Г. постала його дружина.

Обвинуваченим загрожує до десяти років ув'язнення.

Як повідомили в прес-службі суду, поки невідомо, чи будуть викликати для свідчень у суді Фірташа. "Поки що суд лише з’ясовує формальні юридичні питання, залучення свідків буде на більш пізній стадії процесу", - зазначив речник суду. Утім, Фірташ усе одно не міг би прибути до Німеччини, оскільки був би негайно заарештований відповідно до чинного ордеру ФБР.

Комісар Гайнц-Петер Г., за даними слідства, співпрацював у тандемі з Ніною Вілкенінґ з 2008 року. За цей час він отримав від неї щонайменше п'ять замовлень на надання службової інформації про перебіг розслідування справ чи про досьє правоохоронців на окремих осіб. Загалом, як повідомили у прокураторі Шверіна, Гайнц-Петер Г. отримав хабарів на загальну суму понад 300 тисяч євро. При цьому найбільшим клієнтом у послужному списку, ймовірно, корумпованого комісара був саме мільярдер Дмитро Фірташ.

Як пишуть німецькі ЗМІ з посиланням на матеріали слідства, місцем регулярних зустрічей Ніни Вілкенінґ і комісара зі Шверіна була маленька придорожня корчма під назвою "Голубець". У компанії водіїв-дальнобійників ці двоє не лише частувалися голубцями. Комісар під час таких зустрічей, повідомляє, зокрема, громадська телерадіокомпанія NDR, отримував завдання від нових клієнтів. Заохочення від впливових бізнесменів також передавалися за тарілкою голубців - у конвертах, в яких подекуди було до ста тисяч євро. Так тривало до квітня цього року, аж поки комісар і "приватна детективка", як називає себе Ніна Вілкенінґ, не були заарештовані.

Один із найделікатніших документів, долучених до "шпигунської" справи, - доручення за особистим підписом Фірташа, видане комісару Гайнцу-Петеру Г. і його помічнику, колишньому співробітнику кримінальній поліції. За інформацією німецького видання Der Spiegel, у дорученні Фірташ дав підозрюваним повноваження на переговори з компетентними органами США щодо питання його екстрадиції. Адвокати Фірташа через його речника підтвердили існування відповідного доручення. Утім, як заявляють представники мільярдера, їхній клієнт нібито не знав, що насправді ці особи були співробітниками поліції. "Їх було представлено (Фірташу - ред.) як "адвокатів, які мають досвід у таких справах", - зазначив речник олігарха Даніель Капп, посилаючись на позицію юристів Фірташа.

Для українського олігарха нинішній судовий процес у Шверіні може мати непередбачувані наслідки. Очікується, що вирок буде винесено до кінця грудня. За інформацією видання Berliner Kurier, Ніна Вілкенінґ може уникнути багаторічного ув’язнення, давши вичерпні свідчення у справі. Якщо цей сценарій справдиться, можуть з’ясуватися нові важливі деталі, зокрема, про роль Фірташа у підкупі німецьких правоохоронців. Досі Фірташ, як повідомляли у прокуратурі Шверіна, не є підозрюваним. Утім, якщо його версія про те, що він прийняв, імовірно, корумпованого комісара поліції за "адвоката", похитнеться, це стане ударом по захисту олігарха у Відні. В Австрії Фірташ торік виграв суд у першій інстанції. Суддя відмовив у його екстрадиції до США, не виключивши політичної складової у справі. Як очікується, у грудні або січні відбудеться розгляд апеляції прокуратури на це рішення.

Нагадаємо, з березня 2014 року Фірташ переховується від українського та американського правосуддя у Відні (Австрія), де увесь цей час він намагався оскаржити запит влади США на його екстрадицію. Останньої юридичної поразки він зазнав 2 липня цього року у австрійському Конституційному Суді.

У Сполучених Штатах олігархові загрожує 50 років в'язниці за підозрою у корупційних діяннях. Там його звинувачують у тому, що за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 млн доларів він хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії.

2 грудня 2015 року Фірташ збирався взяти участь у з'їзді Федерації роботодавців України у Києві, однак невдовзі відмовився. Це сталося після того як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував його затримання по прибуттю до аеропорту "Бориспіль" у відповідь на звернення Мін'юсту США до Генпрокуратури України, оскільки за українським кримінальним провадженням він йде лише як свідок. У випадку ж встановлення слідством його особистої участі в афері з банком "Надра", він отримує статус підозрюваного.

У Австрії ж, де він мешкає після повалення режиму Януковича, його спершу заарештували, а потім звільнили під заставу 125 мільйонів євро.

Зауважимо, що заставу за Фірташа вносив його спільний знайомий з одіозними братами Ротенбергами, президент російської Федерації дзюдо Василь Анісімов. Підприємець ніколи не приховував своїх близьких зв'язків з найближчим оточенням Володимира Путіна, й деяких його представників, які на Заході мають репутацію одіозних фігур, називає своїми "хорошими друзями".

Згідно з відкритими даними, нинішня дружина Фірташа - Лада Павлівна Фірташ - а також їхні спільні діти є громадянами РФ.

Сам Фірташ не згоден з висунутими проти нього у США звинуваченнями і вважає їх політичними.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 887 | Додав: adminA | Теги: Німеччина, чиновники, хабарі Фірташа, Суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]