Ср, 2024-04-24, 05:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:55
Чому це добре - коментують західні експерти - Україна не Білорусь
Інші останні Іноземна преса про Україну

Україна не Білорусь. Чому це добре - коментують західні експерти

На тлі протестів у Білорусі президент Олександр Лукашенко «лякає» білорусів перетворенням їхньої держави на Україну, але насправді Україна - жвава демократія з вільними чесними виборами, мирною передачею влади та іншими успіхами. Ці успіхи зібрані в аналізі на сайті американського аналітичного центру Atlantic Council, пише Радіо Свобода.

Національне демократичне пробудження в Білорусі загрожує білоруському диктатору позбавленням посади після 26 років влади. Тож він все частіше вдається до мови, яку використовував Кремль для дискредитації продемократичного протесту в Україні у 2014 році, «лякаючи» людей «українським сценарієм», пише оглядач Пол Ніланд.

«Більшість проблем України пов'язані з Росією»

«Такі диктатори, як Володимир Путін та Лукашенко, не мають іншого вибору, як демонізувати демократію, а недосконалий прогрес України з 2014 року робить її, здавалося б, зручним об'єктом для такої демонізації. Однак більшість сучасних негараздів в Україні пов'язані не зі спробами країни прийняти демократичні цінності. Вони є прямим результатом війни, розв'язаної Росією», - мовиться у статті.

Але Білорусь - це не Україна. Росія вкладала значні кошти у розбудову прокремлівських політичних сил в Україні протягом 1990-х та 2000-х років, а у Білорусі, окрім самого Лукашенка, немає подібних угруповань, мовиться далі. У Білорусі, на відміну від України, також немає прокремлівських регіонів. «Тим часом диктатура, що виникла в Білорусі за 26 років правління Лукашенка, має відносно мало спільного з хаотичною, але, тим не менш, плюралістичною політичною культурою незалежної України», - йдеться в аналізі.

«Вільні вибори, мирний перехід влади»

Україна сьогодні - жвава демократія. Її опозиційні політики не живуть у страху за своє життя, як в Росії чи Білорусі. Вибори вільні, а їх результати поважають, пишуть автори. Передача влади теж мирна. У Білорусі цього немає, що й стало каталізатором протестів. Економіка України перед початком епідемії коронавірусу також значно покращилася, що особливо цікаво у порівнянні із економікою Білорусі, яка занепадає, йдеться в аналізі. Українці можуть подорожувати до ЄС без віз, що сприяє розширенню кругозору українців.

«Зміцнення національної ідентичності»

«Одним з найменш відчутних, але, мабуть, найважливіших здобутків України з 2014 року є драматичне зміцнення національної ідентичності», - додає автор. Після десятиліть у пострадянській тіні українці за останні шість років постали як помітно впевненіший у собі патріотичний народ, мовиться у статті.

Україна все ще має проблеми з інституційною корупцією, олігархічним впливом та встановленням верховенства права, йдеться далі. Однак прогрес, досягнутий за останні шість років, є надто вагомим, щоб використовувати Україну для залякування людей, які вирішили скинути «сумнівний шарм пострадянської авторитарної стабільності». Найбільші проблеми в Україні з 2014 року випливають із війни, яку веде проти України Росія, йдеться в аналізі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: західні експерти, Україна не Білорусь | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]