Пт, 2024-05-03, 15:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:05
Чому Угорщина з Грецією блокують ухвалення 11-го пакета обмежень і хто допомагає рф обходити санкції
Інші останні Іноземна преса про Україну

У Держдепартаменті США назвали п’ять країн, які допомагають росії обходити санкції, повідомляє видання Politico. Тим часом 14 червня Євросоюз планує продовжити переговори щодо узгодження 11 пакета обмежень проти росії. Його ухвалення продовжують блокувати дві країни ЄС — Угорщина і Греція, передає FREEДОМ.

Незважаючи на те, що Європейська комісія пом’якшила свої початкові пропозиції в новому пакеті обмежень, країни не змогли дійти згоди, пише Politico з посиланням на кількох дипломатів ЄС.

Зокрема, Греція та Угорщина продовжують наполягати на виключенні своїх компаній зі списку організацій — “спонсорів війни”, сформованого Україною.

Інші ж держави, включно з Німеччиною і Францією, побоюються, що заборона на обхід санкцій може зашкодити дипломатичним відносинам із третіми країнами — такими як Туреччина і Китай.

  “Наприкінці травня низка європейських ЗМІ та дипломатичних джерел повідомила, що початковий проєкт санкцій Європейської Комісії був відхилений і відправлений на доопрацювання країнами-членами ЄС, які побоюються, що такі заходи лише призведуть до ізоляції Євросоюзу у світі”, — йдеться в публікації Politico.

москва активізувала зусилля з обходу санкцій. Проблема полягає в тому, що європейські компанії продають матеріали іншим країнам, а ті, своєю чергою, перепродують їх росії, пише Politico з посиланням на представника американського Держдепартаменту.

Однією з ключових країн, що сприяють обходу санкцій, Держдепартамент США назвав Вірменію. За даними Світового банку, ВВП країни, що підтримує тісні торговельні зв’язки з росією, торік несподівано зріс на 11%, в той час як експорт до рф збільшився вп’ятеро, а перекази з країни-агресора — у сім разів, порівняно з попереднім роком.

  “На початок цього року росія змогла знову імпортувати деякі ключові категорії електроніки — чіпи, процесори та інтегральні схеми, що мають ключове значення для створення сучасної зброї — приблизно на довоєнному рівні. Обхід санкцій залишається суттєвою проблемою”, — сказав координатор із санкцій у Держдепартаменті США Джим О’Браєн в інтерв’ю Politico.

США називають, крім Вірменії, ще чотири країни, які допомагають москві обходити обмеження: Туреччина, Казахстан, Грузія та Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ).

Цьогоріч арабська компанія викупила в іспанського холдингу понад 500 магазинів одягу, які вже відкрилися під новим брендом.

  “Звичайно, ми зазнали фінансових втрат. Люди загалом просто не розуміли, що відбувається. Вони притримували гроші. Збитки становили близько 2,5 млрд дол. у всій індустрії. Але в будь-якому разі вона відновлюється. З одного гаманця вона переходить в інший гаманець”, — заявив президент російської ради торгових центрів Олег Клімов.

Проте чинні західні санкції все ж ускладнюють росії торговельні операції. За словами міністра закордонних справ Литви, нові ланцюжки поставок через треті країни підривають зусилля Європи щодо покарання москви, і їх має бути заблоковано.

У більшості країн Євросоюзу вважають, що санкції потрібно ввести проти компаній третіх країн, які реекспортують санкційні товари в росію.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський пообіцяв почати публічну боротьбу з країнами, які допомагають москві обходити економічні обмеження. І зазначив, що через це росія може наростити виробництво ракет.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 352 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]