Чт, 2024-03-28, 23:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:07
Для подорожей всередині людини створено найменший у світі робот
Інші останні Новини світу науки і технологій

найменший у світі робот За задумом вчених, в майбутньому розумні роботи здійснюватимуть точкову доставку ліків безпосередньо в організм людини. Для цього потрібні нові розробки не тільки в медицині, але і в робототехніці. Міжнародна команда дослідників продемонструвала роботу перспективного пристрою, що має розмір менше одного міліметра.

Робот отримав плоский корпус з такими габаритами: 0,8 мм в довжину, 0,8 мм в ширину і 0,14 мм у висоту. Управління здійснюється по бездротовому протоколу. У центрі пристрою – індукційна котушка, яка після отримання електричного сигналу нагріває одну з двох полімерних трубок, розташованих з боків робота. При зануренні в розчин перекису водню він починає засмоктувати рідину в свої трубки. Всередині у них знаходиться невелика кількість платини, що викликає каталітичну реакцію і виділення кисню, який у вигляді бульбашок виводиться з іншого боку трубки. Так механізм рухається, а за рахунок регулювання нагріву трубок можна контролювати його поведінку.

"Спочатку ми будуємо мікроботів таким чином, щоб вони плавали по колу, якщо енергія взагалі не подається. Якщо застосовується нагрівання, поворот компенсується, і мікробот плаває по прямій лінії. Якщо прикладається більше енергії, він повертається в іншому напрямку"», – пояснює один з творців пристрою.

Дослідники пояснюють, що таким чином можна віддалено змінювати напрямок руху робота. Додатково пристрій оснащений крихітним маніпулятором, який здатний захоплювати невеликі об’єкти. Крім того, бота можна оснастити джерелом світла на базі світлодіода.

Перш ніж використовувати такого робота для доставки ліків, необхідно вирішити проблему з паливом, замінивши перекис водню на біосумісні рідини.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 673 | Додав: admin | Теги: подорож, всередині, людина, робот | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]