Чт, 2024-03-28, 16:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:35
Є суттєва ділянка реформ, які можна реалізувати без ВР - канадський економіст
Інші останні Економічні новини

З наближенням парламентських виборів, політики займатимуться агітацією, а не реформами.

Реформи певних секторів в Україні можуть проводити і без участі Верховної Ради. Про це розповів канадський економіст Олег Гаврилишин в інтерв'ю «Українському тижню».

"В Україні зараз непевна ситуація. Що ближче до парламентських перегонів, то більше зусиль політики витрачатимуть на передвиборчу кампанію, а не на реформи. Потім певний час піде на формування нової коаліції, уряду. Після того хотілося б сподіватися, що ось він, момент для змін", – сказав економіст.

На його думку, Україна могла зробити більше змін після перемоги протестів навесні.

"Щоправда, такі надії в нас були ще навесні. Відчинилися двері можливостей для реформ. І наша група ще до приїзду в Україну в телефонних розмовах із міністрами наголошувала, що потрібно ловити момент і зробити якнайбільше та якнайшвидше для їх запуску. Однак не так багато зробили, як хотілося і як можна було. Тому в суспільстві велике розчарування. Але я налаштований трохи оптимістичніше. На мій погляд, в Україні дещо таки просунулося" – додав він.

У Верховній Раді влаштували суттєвий опір реформам в державі, переконаний економіст.

"Наприклад, у момент певного хаосу в парламенті ухвалили новий закон про державні закупівлі, який насправді допоміг вирішити деякі проблеми в цій сфері. Міністерство освіти провело велику реформу, яку тепер цілком можна імплементувати до формування нового уряду. Інші серйозні нововведення, які потребують прийняття нових законів, наштовхувалися на серйозний опір у Верховній Раді. Тож уряд не зміг запровадити більше змін тому, що теперішній парламент не давав змоги це зробити. Шкода, бо час уже втрачений" – наголосив Гаврилишин.

З іншого боку, з його слів, це не може служити виправданням у деяких сферах.

"Водночас є суттєва ділянка реформ, які можна реалізувати без ВР, без законів. Якщо ми правильно розуміємо, Нацбанк розпочинає дуже серйозну реструктуризацію. Нововведення торкнуться передусім організації НБУ та кадрів. Регулятор має територіальні управління практично в кожному регіоні. Їх кількість планують зменшити до п’яти. Чисельність персоналу, яка на сьогодні становить захмарні 10–11 тис. осіб, скоротять наполовину", – додав Гаврилишин.

"На сьогодні двері можливостей для реформ відчиняються вдруге завдяки нашому сусідові Володимирові «Маленькому», який своєю агресією відвернув багатьох українців від Росії та Кремля і змусив їх стати прихильниками євроінтеграції. Люди на це реагують так само, як на Майдані. Вони знову готові дати владі певний час для проведення змін", – сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 910 | Додав: adminA | Теги: канадський економіст, ВР, ділянка реформ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]