Сб, 2024-05-04, 20:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:55
Експерт: країни Центрально-Східної Європи підтримують Україну в ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
В Євросоюзі сформувалися три групи країн залежно від їхнього ставлення до перспектив підписання з Україною угоди про асоціацію з ЄС: оптимісти, скептики, а також країни з нейтральною або пасивною позицією. Зокрема, готові сприяти цьому країни Центрально-Східної Європи - Польща, Литва, Угорщина, Словаччина, Латвія, Естонія, Румунія, Болгарія та Чехія. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"Що стосується українооптимістів в контексті угоди (про асоціацію з ЄС – ред.), то перш за все це наші східні сусіди – нові члени ЄС, перш за все, Польща, Литва, Угорщина, Словаччина, Латвія та Естонія. Меншою мірою Чехія, оскільки також був скепсис, однак зі значною долею оптимізму. Сюди би відніс Румунію з Болгарією, вони готові це питання підтримувати, однак, наразі їх статус в ЄС не дозволяє їм активно лобіювати це питання", – зазначив експерт.

До україноскептиків в ЄС Горбач відносить невеликі країни Західної Європи – Нідерланди, Данію, Німеччину, Францію.

"Зокрема, Німеччина, на превеликий жаль, останнім часом більше починає займати позицію євроскептиків, ніж єврооптимістів… Я вважаю, що позиція Німеччини буде вирішальною в даному випадку. І всі інші рахуватимуться з нею як з найважливішою", – зазначив він.

Країни Середземноморського басейну, такі як Португалія, Іспанія, Італія чи Греція, то, за словами експерта, їх також можна було би розцінювати як україноскептиків.

"Але вони більше пасивні, не мають своєї точки зору з цього питання. Оскільки Україна їх цікавить не такою мірою, як наших безпосередніх сусідів чи Німеччину. Тому вони притримуються нейтрального полюсу і приєднаються до більш активної позиції, яка буде сформована (у ЄС – ред.). Щодо Швеції, що донедавна була однією з найбільших українооптимістів і виступала в партнерстві з Польщею, то останнім часом вона розчарована в українському керівництві. І з оптиміста перетворюється на серйозного скептика", - зауважує Горбач, додаючи, що "це ще одна серйозна зовнішньополітична поразка України на європейському напрямку".

Нагадаємо, газета "Коммерсанть-Украина" з посиланням на власні джерела повідомила, що Єврокомісія має намір оцінити прогрес Києва у виконанні критеріїв підписання угоди про асоціацію 15 травня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1080 | Додав: adminA | Теги: україна, країни Центрально-Східної Європи, експерт, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]