Пт, 2024-04-19, 08:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:54
Експерти оцінили документ і вказали на провокації - "Мюнхенський план" для України
Інші останні Політичні новини

"Мюнхенський план" для України: експерти оцінили документ і вказали на провокації

Експерти проаналізували скандальний «мюнхенський план», який зник, а потім знову з'явився на сайті Мюнхенській конференції з безпеки

"Мюнхенський план" для України: експерти оцінили документ і вказали на провокації

На сайті Мюнхенській конференції з безпеки з'явився (зник, а потім з'явився знову) документ “Дванадцять кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні", авторами якого є три західних аналітичних центри і Російська рада з міжнародних справ. Експерти оцінили для видання "Коментарі" цей документ, що викликав чимало критики.

"Закамуфльована заявка на втручання у внутрішні справи України"

Експерт-міжнародник, голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос зазначає, що документ, оприлюднений на Мюнхенській конференції-2020, являє собою чергову спробу конструювати "дорожню карту", яка нібито повинна привести до миру в Україні.

"Після 2014 року різного роду подібні ідеї вже вкидали в міжнародний дискурс, – нагадує експерт. – Наприклад, свого часу активно обговорювалася пропозиція про так званий "нейтральний статус" України... В самому "мюнхенському документі" позитивні ідеї гуманітарного характеру (розшук зниклих безвісти, розмінування) дивним чином сусідять з пропозиціями, які, щонайменше, виглядають вельми дивно".

Серед таких – перегляд санкцій щодо Росії, яка раптом (в цьому документі) вже не є стороною, яка окупувала Крим і яка розв'язала війну в Східній Україні, а якимось економічним партнером і навіть донором у "Відновленні інфраструктури Донбасу".

"Не секрет, що незважаючи на показну браваду, санкції по Росії б'ють – і дуже чутливо, особливо у ряді важливих галузей, – продовжує Білоколос. – І, звичайно, Кремль хоче їх якнайшвидшого скасування. Правда, незрозуміло, в чому тут новизна і оригінальність згаданого документу? Адже, не секрет, що сьогодні антиросійські санкції пов'язані з виконанням Москвою Мінських угод та окупацією Криму".

Але особливе занепокоєння, за словами експерта, викликає пункт 12 плану про якийсь так званий "національний діалог".

"Все це виглядає, як закамуфльована заявка на втручання у внутрішні справи України і в деякій мірі нагадує вимоги, які нацистська Німеччина висувала Австрії перед Аншлюсом 1938 року. Чим це закінчилося для Австрії, як незалежної держави – дуже добре відомо з історії", – підкреслює експерт.

Сьогоднішня позиція офіційного Києва була досить переконливо представлена у виступі президента України, відзначає Білоколос: "Послідовність у її відстоюванні, постійний діалог з країнами, які допомагають нам у протистоянні Росії, моніторинг громадських настроїв в Україні – є очевидними путівниками поступового просування в напрямку досягнення реального миру".

"За рамками дискусії залишається окупаційна роль РФ на Донбасі й у Криму"

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко зазначає, що поки Україна робить у вирішенні конфлікту на Донбасі ставку на "безальтернативний Мінськ", який не працює, країна-агресор і її соратники генерують різноманітні плани "зі сторони". І "мюнхенський" - лише один з...

"План врегулювання чогось повинен передбачати комплекс заходів, які дозволять вирішити проблему. У нас відбулися анексія Криму і окупація частини Донбасу. Вирішує щось озвучений в Мюнхені план? Ні! – упевнений експерт. – За рамками дискусії залишається окупаційна роль РФ на Донбасі та в Криму. Тож цей план – просто зондування: як світ поставиться до того, щоб із РФ зняти санкції, при тому, що вона залишиться при своїх інтересах на Донбасі й у Криму".

На думку Жовніренка, пропозицію про зняття санкцій з РФ (пункт №8) не може бути реалізовано, тому що і ЄС, і США чітко заявляли: санкції будуть продовжуватися, поки українська влада не контролює Донбас, поки РФ не повернула Крим.

"Пункт №12 – це взагалі знущання. В ньому фактично пропонують за допомоги сусідніх країн (у тому числі Росії) пошукати для України "нову національну ідентичність". Мова йде про недонацію? Як може країна-агресор пропонувати якісь плани?! – обурений голова правління ЦСД. – План представлений як приватна ініціатива. Але вона не зовсім приватна. За цим планом стоять досить відомі організації. Та ще й на сайті Мюнхенській конференції з безпеки його розмістили... Не дивно, що вже пішла жорстка реакція США та України".

Жовніренко впевнений: єдиним дієвим форматом для вирішення конфлікту між Україною і Росією є Будапештський формат. І поки країни-гаранти територіальної цілісності нашої держави (насамперед – США і Великобританія) не почнуть активно брати участь у вирішенні ситуації, толку не буде.

"В майбутньому нас чекає ще багато таких планів"

Експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия вважає, що поданий план можна сміливо назвати проросійським.

"Але це не тому, що його писали з метою загнати Україну в кут у цих взаєминах. Проблема в тому, що за шість років війни Україна жодного разу не демонструвала ініціативи, не пропонувала своїх планів\бачень щодо врегулювання ситуації. Щоб мати бачення вирішення проблеми, повинна бути якась стратегія. А у нас її немає, – пояснює експерт. – Тож це – черговий тривожний дзвінок (серед багатьох до цього), який означає, що Європі вже набридли ці кішки-мишки і вона хоче завершення цього конфлікту будь-якими способами".

Джанашия впевнений, що Україна відмовиться від такого плану (відповідну заяву МЗС вже зробило). Але біда в тому, що це виставить у непривабливому світлі не РФ (як ініціатора цього спочатку неприйнятного плану), а Україну – як країну, яка не хоче погоджуватися на перемир'я.

"Благо, США вже заявили, що цей план є неприйнятним. Але РФ побачила слабкість України – і в майбутньому нас чекає ще багато таких планів, – вважає експерт. – Що стосується зникнення і появи "12 кроків" з сайту Мюнхенській конференції з безпеки: швидше за все, коли у Мюнхені усвідомили, який скандал може викликати цей план, поспішили прибрати. Але пізніше зрозуміли, що якраз вилучення плану викличе ще більшу бурю обурення – і виставить їх в негативному світлі".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 779 | Додав: adminA | Теги: провокації, «Мюнхенський план» для України | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]