Чт, 2024-04-25, 08:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:52
Євросоюз думає про відносини із Штатами після перемоги Трампа
Інші останні Новини Європейського Союзу

Голова МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр у четвер 9 листопада 2016 року запропонував скликати надзвичайну зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу для обговорення результатів президентських виборів у США, повідомило в середу німецьке зовнішньополітичне відомство. Про це передає "Інтерфакс-Україна".

Раніше в середу Штайнмаєр заявив, що обрання Дональда Трампа в якості 45-го президента США істотно вплине на зовнішньополітичний курс цієї країни щодо Європи.

"Трамп висловив багато критики не тільки на адресу Європи, а й на адресу самої Німеччини. Я гадаю, ми маємо виходити з того, що зовнішня політика щодо нас найближчим часом стане набагато менш передбачуваною", - сказав Штайнмаєр у Берліні.

"Підсумки виборів відрізняються від тих, які хотіли б бачити більшість німців, проте, безумовно, нам слід поважати ці результати", - додав міністр.

Нагадаємо, у серпні він назвав тоді ще кандидата в президенти Трампа "проповідником ненависті", а коментуючи перемогу Трампа в середу, наголосив, що виборча кампанія в США завдала міжнародним відносинам "глибокі рани, які непросто буде заростити".

Обрання республіканця Трампа на посаду голови Білого дому викликало неоднозначну реакцію не лише у Німеччині. Зокрема, президент Франції Франсуа Олланд, привітавши Трампа з перемогою на виборах, заявив, що його обрання "відкриває новий період невизначеності".

Тим часом посол США в Україні Марі Йованович запевнила президента Петра Порошенка, що Сполучені Штати й надалі продовжуватимуть дію санкцій проти російського агресора, а також співпрацю з українською стороною щодо реформ та інших стратегічних питань. Водночас віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд ("Самопоміч") вважає, що перемога Трампа може зробити поведінку РФ на міжнародній арені ще більш "неадекватною", а лідер опозиційної Радикальної партії Олег Ляшко назвав результат американських виборів "катастрофой ".

Могеріні запросила голів МЗС ЄС до Брюсселю, аби обговорити вибори у США

Очільниця дипломатії Європейського Союзу Федеріка Могеріні запросила голів МЗС країн-членів Євросоюзу у Брюссель на неділю, 13 листопада, щоб обговорити підсумки президентських виборів в США, заявила її представник Майя Косьянчич.

"Я можу підтвердити, що сьогодні рано вранці високий представник - віце-голова Могеріні запросила міністрів закордонних справ країн ЄС до Брюсселю у неділю ввечері на неформальну вечерю, щоб обмінятися думками про подальший розвиток відносин ЄС та США після виборів в США", - повідомила Косьянчич на своїй сторінці в Twitter.

Ця неформальна зустріч відбудеться напередодні засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, запланованого в Брюсселі на понеділок 14 листопада.

Загалом Могеріні прохолодно відреагувала на перемогу Трампа.

"Відносини між ЄС і США глибші, ніж будь-які зміни в політиці. Ми продовжимо спільну роботу, знову відкриваючи силу Європи", - написала вона у соцмережах .

Туск говорить про початок невизначеності у відносинах між ЄС та США

Так само як і Олланд, президент Європейської ради Дональд Туск заявив про невизначеність у відносинах між Євросоюзом та Сполученими Штатами Америки після перемоги кандидата від Республіканської партії на виборах президента США, але висловив сподівання, що США залишаться сильним партнером ЄС. Про це Туск заявив сьогодні, коментуючи результати президентських виборів у США.

Повний відеозапис виступу Туска є на офіційному сайті ЄР.

"Цього ранку ми вітали обраного президентом Трампа з перемогою. Поважаючи демократичний вибір американського народу, нам, водночас, відомо про нові виклики, які приносить цей результат. Один з них на цей момент - невизначеність щодо майбутнього наших трансатлантичних відносин", - заявив президент ЄР.

Туск нагадав, що у минулому саме мігранти з європейських країн розбудовували США.

"Італійці, поляки, німці, ірландці, іспанці - кожна країна ЄС допомагала становленню Америки", своєю чергою, США "зробили більше, ніж будь-хто, щоб допомогти розбудувати ЄС".

"Наші зв'язки є сильними. Ніхто не може їх забрати чи зробити так, щоб ми добровільно віддали наші спільні цінності - такі як свобода, солідарність та повага до особистості", - наголосив президент Євроради.

При цьому Туск висловив думку, що події останніх місяців та днів необхідно розглядати, "як попереджувальний сигнал для всіх, хто вірить в ліберальну демократію".

"Це означає, що ми, нарешті, повинні діяти разом і повернути зміст напрямку, повернути впевненість та зміст порядку, також у глобальному контексті, коли ми говоримо про безпеку. ЄС та США не мають іншого вибору, ніж співпрацювати якнайтісніше. Я уважно слухав заклик обраного президентом Трампа до американської єдності. Я також хочу закликати до європейської та трансатлантичної єдності", - цитує президента ЄР агенція УНІАН.

На його переконання, будь-яка країна сьогодні не може бути великою, якщо вона знаходиться в ізоляції.

"Але я вірю, що Америка та Європа можуть, повинні та будуть працювати разом. Це в наших спільних інтересах. Ми повинні визнати, що це вимагає великих зусиль з обох сторін. ЄС сильний та надійний партнер і таким залишиться. Ми очікуємо того ж від Америки та її нового президента", - підкреслив Туск.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 918 | Додав: adminA | Теги: штати, перемога Трампа, Євросоюз, відносини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]