Сб, 2024-04-20, 09:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:49
Історична драма "Жива" вийшла на екрани українських кінотеатрів. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

У вітчизняний прокат вийшов український фільм "Жива" львівського режисера Тараса Химича. Цю пригодницьку історичну драму вже встигли подивитися у Каннах у травні поточного року, а невдовзі покажуть у Великій Британії та США.

"Почалось! Київ 24 листопада 2016", - йдеться на спеціальній сторінці фільму у соцмережі Facebook. Організатори також виклали перелік кінотеатрів в Україні, у яких відбудеться показ фільму.

Ця стрічка знята за реальними подіями, вона розкриває невідомі сторінки з життя української зв'язкової УПА Анни Попович. У зйомках взяли участь актори Ольга Комановська, Ростислав Держипільський, Юрій Хвостенко, Альбіна Сотникова, Ярослав Кіргач, Олександра Люта. Окрім того, як зазначає Gazeta.ua, до створення фільму долучилися й учасники АТО та переселенці з Донецька.

До речі, для Ольги Комановської, виконавиці головної ролі, цей фільм став кінодебютом.

Робота над фільмом тривала впродовж 3-х років. Знімали його у Карпатах та Львівському національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", додає "Детектор медіа".

Стрічка отримала фінансову підтримку від Львівського обласного бюджету в рамках Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства, розповіли у Zaxid.net.

"Я працював у документальному кіно. Ми збирали свідчення, і от натрапили на одну із очевидців, чию усну історію ми записували, – це і була Анна Попович. Вона розповіла свою історію і сказала, що може розказати ще більше, якщо ми приїдемо, і що це буде зовсім інша життєва історія. Ми приїхали і з того моменту розпочався наш художній фільм. Її історія нас дуже зацікавила в плані того, що ця оповідь була незвична, насичена подіями. Життя Анни Попович саме собою як цілий сценарій. Доля цієї жінки склалася в ідеальну композицію поганих і добрих героїв. Все те, що вона нам розповіла, – правда, яка підкріплена документами", - розповідав режисер Тарас Химич в інтерв'ю журналістам видання "Гал-інфо".

"Я зрозумів, що це і є та золота історія про яку я мріяв і яку чекав", - додав він.

За плечима Тараса Химича, окрім кліпів для українських виконавців, також фільми "У рамках долі – Історія 1-ї української дивізії УНА 1943—1945" (2005), "Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939-1941" (2010), "Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939" (2012) , "Хроніка Української Повстанської Армії 1942-1954" (2014), "Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918-1919" (2015).

"Держкіно возило стрічку ("Жива", - Ред.) на Канський фестиваль як незалежний український проект. Було багато зацікавлених, мені писали на електронну пошту. Зокрема, на фільм звернула увагу одна компанія з Лондона, вони чекають на англійський переклад. Їхні представники сказали мені, що фільм їм підходить, адже він про Україну, він історичний, і він – драма. Як виявилось, вони геть нічого не знають про Україну, але їм цікаво. Вони написали, що це те, що вони чекали не один рік від України. Фільм динамічний, без зайвого авторського бачення, яке ніхто не розуміє", - згадує Химич.

"1949 рік. У важкодоступних районах Карпат загін МГБ веде полювання на останніх вцілілих повстанців. Молода дівчина Анна, рятуючись від переслідувань, потрапляє в табір повстанців. Там вона зустрічає друга дитинства Ніко. Несподівана облава змушує повстанців розділитись на малі відділи і тікати. Ніко забирає Анну у відділ командира Довбуша. Група солдатів МГБ на чолі з майором X та лейтенантом Аліфановим переслідує повстанців. Аліфанов здогадується, що серед переслідуваних є та сама Анна, яку він декілька років тому допитував. Думка про неї не дає йому спокою. Неочіковано для втікачів Анна стає їм у пригоді. Під час перепочинку їй сниться сон-попередження, що рятує повстанців від загибелі. Анна бачить пророчі сни і видіння з дитинства. Малою вона впала в криницю і вижила. Люди вже тоді говорити, що то якийсь знак зверху. Починається зима і повстанці разом з Анною будують криївку і переховуються там до весни. Весною між Анною і командиром Довбушем спалахує кохання. Ніко ревнує і починає ненавидіти командира. У цей час хтось видає місцезнаходження повстанців. Бункер оточено. Анна прикриває Довбуша від кулі і тратить руку. Довбуш, рятуючи архів, змушений тікати. Анна, щоб не потрапити в руки ворога пробує стрілятись та підірватись на гранаті і дивним чином залишається неушкодженою. МГБісти захоплюють Анну живою, і кладуть у лікарню, де їй рятують життя, щоби допитати. Там вона зустрічається зі своїм давнім ворогом лейтенантом Аліфановим. З того моменту Анна думає лише про смерть. Проте її викрадають повстанці. За впливом якоїсь вищої сили їй суджено було вижити і пройти ще не одне випробування долі", - зазначається в описі стрічки.

Напередодні виходу в прокат, у передачі "Сніданок з 1+1" було знято сюжет про сам фільм.

Саундтрек для стрічки записав Олександр Положинський і гурт "Був'є" (це новий музичний проект Сашка, якого українські меломани здебільшого знають як лідера "Тартак"), пісня має назву "Закохані".

До слова, цієї осені українці діждалися ще одну гучну прем'єру – фільм-тріумфатор "Гніздо горлиці" режисера Тараса Ткаченка, що вийшла в український прокат 10 листопада, лише за перший вікенд зібрав понад 550 тисяч гривень.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1010 | Додав: adminA | Теги: екрани українських кінотеатрів, історична драма Жива | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]