Вт, 2024-04-23, 18:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

23:32
Янукович доручив Новинському усунути митрополита Володимира. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

  Генеральна прокуратура України підготувала повідомлення про підозру екс-президенту України Віктору Януковичу в рамках справи про перевищення влади і службових повноважень стосовно глави Української православної церкви Московського патріархату митрополита Володимира (Сабодана).

"Під час досудового слідства зібрано достатньо доказів, які свідчать про причетність до вчинення кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.146 КК України, В.Януковича, в зв'язку з чим 16 листопада 2016 року у провадженні складено повідомлення про підозру останньому і наразі вживаються заходи для його належного вручення", - йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури у середу 16 листопада.

У відомстві нагадали, що Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч.1 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України за фактом перевищення влади і службових повноважень колишніми високопоставленими особами (В. Януковичем, екс-головою МВС Віталієм Захарченком, народним депутатом Вадимом Новинським і колишнім начальником київської міліції Валерієм Коряком, а також іншими співробітниками правоохоронних органів Києва, при незаконному позбавленні волі особистого помічника митрополита Володимира (Сабодана), митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка).

У свою чергу генеральний прокурор України Юрій Луценко на засіданні Регламентного комітету Верховної Ради у середу 16 листопада розповів про перебіг розслідування історії з тиском Януковича: "Янукович... намагався призначити на вищі церковні посади своїх людей... Не маючи можливості законно усунути Сабодана, Янукович вирішив забезпечити зречення Сабодана... і призначення митрополита Антонія (керуючого справами УПЦ (МП) митрополита Бориспільського та Броварського Антонія (Паканича)), ...який би впливав на суспільні настрої".

За його словами, Янукович дав Новинському "доручення на усунення Володимира".

Генпрокурор розповів, що Захарченко доручив Коряку збирати дані про людей, наближених до митрополита Володимира. Таким чином, міністр внутрішніх справ повинен був незаконно позбавити свободи єпископа Олександра (Драбинка), що змусило б главу УПЦ (МП) зректися своєї посади.

За словами генпрокурора, Захарченко змусив Драбинка написати заяву про надання йому заходів безпеки у вигляді охорони судової міліції "Грифон", а по суті "конвою". Коряк, в свою чергу, забезпечив виконання цього рішення і "організував його ізоляцію від суспільства".

"Фактично охорона переросла в конвой", - зазначив Луценко.

Потім Коряк "дав вказівку "Грифону" тримати Драбинка в номері готелю "Опера", тобто незаконно позбавив його волі", потім він змінив місце тримання.

Окрім того, Захарченко вимагав від Драбинка умовити митрополита зректися.

"Всі ці події підтверджуються свідченнями (в матеріалах справи)", - наголосив Луценко.

Він також розповів, що 5 вересня 2013 року була зустріч Януковича, Новинського, митрополита Володимира та його помічника Драбинка, на якій "Янукович поклав відповідальність за подальше незаконне тримання Драбинка на Новинського, з чим останній погодився".

"Нардеп прекрасно обізнаний про різницю між охороною і конвоєм", - зауважив генпрокурор.

За його даними, з вересня по грудень 2013 року Новинський надавав у телефонному режимі Коряку інформацію про місце перебування Драбинка (зафіксовано 40 з’єднань з мобільного номера Новинського на номер Коряка).

Нагадаємо, 13 вересня ГПУ допитала предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія як свідка у справі про незаконне позбавлення волі екс-предстоятеля УПЦ (МП) Володимира і митрополита Драбинка.

"Згідно з даними слідства, саме Янукович наказав колишньому міністру внутрішніх справ Захарченку позбавити волі і Блаженнішого Володимира, і митрополита Драбинка з метою змусити покійного предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату скласти свої повноваження на користь особи, наближеної до Януковича", - повідомив тоді Луценко.

"Драбинко вказує на речі, які можуть змінити процесуальний статус свідка нинішнього народного депутата Новинського, так, була між ними очна ставка. На даний момент проводяться остаточні допити ще кількох важливих осіб, і ми ухвалимо рішення про статус Новинського, якщо будуть підстави пред'явити йому звинувачення - воно буде пред'явлено", - заявив генпрокурор.

Луценко просить ВР дозволити залучити Новинського до кримінальної відповідальності та не виключає, що кваліфікацію дій нардепа можуть змінити

Генеральний прокурор України Юрій Луценко просить Верховну Раду надати дозвіл на притягнення депутата Вадима Новинського до кримінальної відповідальності за підозрою у причетності до організації незаконного позбавлення волі впродовж 179 днів помічника митрополита Володимира архієпископа Олександра Драбинка.

Відповідну заяву сьогодні на засіданні регламентного комітету ВР зробив Луценко, передає УНІАН.

"У слідства є підстави вважати, що громадянин Новинський Вадим Владиславович вчинив злочини за ознаками ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 146 і ст.365... Прошу розглянути це подання і дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності громадянина Новинського Вадима Владиславовича", - зачитав текст подання генпрокурор.

Також Луценко не виключає, що кваліфікацію дій дНовинського можуть змінити. За словами Луценка, прокуратура не ставить за мету просто покарати Новинського, пише "Українська правда".

"Ми просимо дозволу на те, щоб Новинський став рядовим громадянином і доторканним для слідства... Я не виключаю, що в подальшому статтю Новинському змінять. Можливо послаблять, а може і посилять. Бо ж є ще й стаття "взяття заручника", – заявив Луценко.

Генпрокурор заявив, що Новинський у період утримання в неволі Олександра Драбинка, помічника та особистого секретаря митрополита Володимира, з 16 вересня по 14 грудня 2013 року 40 разів телефонував до тодішнього начальника київської міліції Валерія Коряка, додає "Укрінформ".

"Слідство має факти про 40 з'єднань з мобільного Новинського на мобільний Коряка у період утримання в неволі Олександра Драбинка з 16 вересня по 14 грудня 2013 року", - сказав він.

За словами Луценка, досудовим слідством встановлено, що "Новинський, починаючи з вересня по грудень 2013 року, маючи на меті виконати завдання (екс-президента Віктора) Януковича щодо здійснення будь-якими засобами тиску на Митрополита Київського і всієї Русі Володимира Сабодана, з метою відходження останнього на спокій та обрання на його посаду (митрополита Бориспольського Антонія) Паканича, а також виконуючи незаконне доручення Януковича на подальше незаконне утримання Драбинка, надавав у телефонному режимі неодноразові вказівки Коряку щодо можливості переміщення і заборони переміщення Драбинка із території комплексу "Банний двір. Вишгород" для здійснення Драбинком богослужіння, чим фактично обмежував його права і свободи".

Водночас генпрокурор зазначив, що факти обізнаності Януковича про незаконне утримання Драбинка доводяться листами митрополита Володимира до самого Януковича, тодішнього генерального прокурора Віктора Пшонки, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

"Це означає, що митрополит Володимир дуже переживав за позбавлення волі особистого помічника та секретаря Драбинка і звертався до влади з цими питанням", - додав Луценко.

Окрім того, Луценко поінформував, що одного з прокурорів було відсторонено від розслідування кримінального провадження проти народного депутата України Вадима Новинського, бо цей посадовець був помічений в автомобілі парламентарія.

За словами Луценка, він добре усвідомлює, про які кошти в цій ситуації йдеться і який може бути вплив на слідство.

Новинський заперечує звинувачення ГПУ, дав пояснювальну і закликав допитати Януковича

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський називає "юридично нікчемними" представлені Генпрокуратурою докази його нібито причетності до позбавлення волі Олександра Драбинко.

Про це він заявив на засіданні Регламентного комітету Верховної Ради в середу 16 листопада, повідомляє "Укрінформ".

"Немає ніяких доказів моєї провини", - сказав Новинський, додавши, що матеріали Генпрокуратури є "юридично нікчемними" і які базуються на "лжесвідоцтвах".

За словами Новинського, мета справи проти нього - "політичне переслідування і тиск на опозицію".

Адвокат Новинського Олег Татаров на засіданні Регламентного комітету Верховної Ради у середу заявив про недостатність доказової бази з боку Генеральної прокуратури щодо його підзахисного і наголошує на допрацюванні подання ГПУ.

"Просимо Комітет рекомендувати Верховній Раді повернути подання для допрацювання", - сказав він.

За словами адвоката, подання Генпрокуратури не відповідає базовим вимогам українського законодавства. Зокрема, як зауважив Олег Татаров, на підставі свідчень лише двох людей не можна скласти картину того, що відбулося. Адвокат також вказав на наявність численних протиріч у поданні ГПУ.

Окрім того, Новинський заявляє, що у поданні ГПУ не містяться об'єктивні докази і просить комітет Ради витребувати у прокуратури покази екс-президента Віктора Януковича. Про це йдеться у його поясненні до подання ГПУ до ВР щодо притягнення Новинського до відповідальності.

Новинський вказує, що подання Луценка не містить об'єктивних доказів, фактів і "висновок ініціатора подання про мою співучасть в скоєнні злочину (навіть якщо вважати, що злочин дійсно було скоєно) прямо суперечить відомостям, викладеним у поданні".

Щодо змісту подання ГПУ, Новинський вказує, що у кінці серпня 2013 року настоятель УПЦ (МП) Митрополит Володимир (Сабодан ) сам попросив його допомогти владиці Олександру Драбинку, "який був причетний до викрадення настоятельки Свято-Покровського жіночого монастиря Калісфенії і її помічниці".

Щодо спільної зустрічі Новинського з Януковичем, митрополитом Володимиром і Драбинком, він зазначає, що вона відбулася з ініціативи Володимира.

Новинський підтвердив, що "був присутній на початку вересня 2013р. в приміщенні Адміністрації президента України, куди був запрошений на зустріч з Януковичем В.Ф. після прийняття мною присяги народного депутата України".

Проте він вказав, що був присутній лише в останні хвилини розмови Януковича з митрополитом, коли Янукович пообіцяв Блаженнішому Володимиру приїхати ввечері в його резиденцію в Феофанії для зустрічі, на якій буде присутній і сам Драбинко А.Н. "Щоб подивитися в очі Олександру".

На вечірній зустрічі в кабінеті митрополита, за словами Новинського, Драбинко попросив Януковича допомогти йому у "справі черниць". Після цього Янукович відповів, щоб Драбинко звертався за допомогою до Новинського.

За його словами на цих зустрічах "питання про порядок надання дозволу на переміщення Драбинко А.Н., будь-яких умов, які тим чи іншим чином стосувалися відсторонення Блаженнішого Володимира з посади предстоятеля Української Православної Церкви, призначення на цю посаду інших осіб, які не тільки не обговорювалися, але навіть не піднімалися".

З огляду на це Новинський у поясненнях просить комітет ВР витребувати у ГПУ свідчення Януковича (якщо вони є) щодо цієї зустрічі.

В іншому випадку, за словами Новинського, покази лише Драбинка він буде вважати наклепом і "свідомо неправдивим повідомленням про вчинення злочину".

Далі Новинський вказує, що кілька разів "в законному порядку" звертався до начальника київської міліції Валерія Коряка, аби той надавав "охорону Драбинку, як учаснику кримінального провадження".

Також у поясненнях Новинський вказує, що генпрокуратура передчасно звернулася з поданням на нього.

"Відсутність відомостей про результат розгляду судом обвинувального акта щодо співробітників "Грифона" і про притягнення до кримінальної відповідальності інших членів "злочинної" групи, для яких я нібито був пособником, свідчить про необгрунтованість та передчасність звернення з поданням про притягнення мене до кримінальної відповідальності", - сказано у поясненнях.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 879 | Додав: adminA | Теги: усунення митрополита Володимира, янукович, Новинський | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]