Чт, 2024-04-18, 20:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:00
Кабмін скасував 367 актів, які обмежували бізнес. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів скасував 367 постанов та нормативних актів, які обмежують діяльність бізнесу в Україні. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 23 листопада, пише Українська правда.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи засідання, зазначив, що Кабмін буде "знімати всі бар'єри, щоб бізнес розвивався".

"Ми сьогодні відмінимо більше трьохсот шестидесяти різних постанов та нормативно-правових актів, які регулювали діяльність бізнесу та підприємництва", – заявив прем'єр. "Коли ми формували цей підхід, я сказав, що ми будемо все пачками скасовувати, а якщо якесь міністерство хоче якусь регуляцію залишити, то можливість заявити про це є", – додав він.

Водночас Гройсман зазначив, що багато норм були запроваджені за часів Радянського Союзу, і вони діють донині:

"Багато безглуздих речей записано в різних наших правових актах", – сказав він.

Приклад такого регуляторного акту наводить у своєму Facebook головний редактор видання "РБК Україна" Валерій Калниш. Так, досі є чинною постанова Народного комісаріату праці СРСР від 1923 року "Список категорій працівників і службовців, яким необхідно видавати спецмило додому (в кількості 400 гр. на місяць) на додаток до мила, яке знаходиться на підприємствах при умивальниках".

Мінекономрозвитку підготувало законопроект про дерегулювання бізнесу, щоб поліпшити позиції України в Doing Business на 40 пунктів і увійти до ТОП-30 рейтингу

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України підготувало комплексний законопроект щодо дерегулювання бізнесу, ухвалення якого дозволить Україні поліпшити свої позиції в рейтингу Світового банку Doing Business мінімум на 40 позицій і вже в 2018 році увійти до ТОП-30 держав-учасників рейтингу. Про це на засіданні уряду сказав перший заступник міністра економрозвитку Максим Нефьодов, пише УНІАН.

За його словами, законопроект представляє два напрями рішень – довгострокові, які потребують тривалого часу на імплементацію, і рішення, які можна ухвалити найближчим часом. Рішення стосуються ключових сфер ведення бізнесу - від будівництва до IT, а також з питань запровадження в Україні Інституту довірчої власності, поліпшення у сфері дотримання прав міноритарних акціонерів, поліпшення прав кредиторів.

"Цей законопроект дозволить покращити позиції України в Doing Business не менш ніж на 40 позицій. У нас є можливість увійти вже в 2018 році в ТОП-30 країн (рейтингу – ред.)", - сказав Нефьодов.

Він також повідомив, що найближчим часом документ пройде оцінку експертного співтовариства та громадських організацій.

"І вже за кілька тижнів ми винесемо цей законопроект на засідання уряду - для затвердження, а потім і в парламент", - сказав Нефьодов.

Зокрема, законопроект передбачає скасування необхідності обов`язкового використання печаток бізнесом, спрощення реєстрації новоствореної юридичної особи як платника податку на додану вартість, дерегулювання отримання дозволів на будівництво.

"В результаті, відсоток вартості бюрократичних процедур у вартості будівництва, за нашими оцінками, знизиться в 3 рази - з більш ніж 15% до 5,2% від вартості будівництва", - зазначив Нефьодов.

Також заступник міністра зазначив, що законопроект містить норми про спрощення процедури банкрутства, яка в нинішньому вигляді займає не менш як три роки та істотно знижує можливості кредиторів отримати свої кошти.

"Термін процедури банкрутства в Україні займає мінімум три роки, і шанси кредитора одержати щось в цьому процесі становлять не більш ніж 15 коп. з однієї вкладеної гривні. Для підприємств, які вже мають мажоритарного кредитора, майно яких повністю передано в заставу, не потрібен довгий процес із комітетом кредиторів. Ми маємо можливість скоротити термін процедури в 3 рази та зменшити вартість процедури для кредиторів майже в 2 рази", - зазначив Нефьодов.

Також законопроект містить норми про спрощення реєстрації власності та отримання кредитів, поліпшення захисту прав міноритарних акціонерів і виконання контрактів.

Як повідомлялося, Україна цього року поліпшила свої позиції у рейтингу Світового банку Doing Business-2017, піднявшись на 3 пункти – до 80-го місця з 83-го. Найбільший прогрес Україна показала на спрощення відкриття бізнесу (20-те місце зі 190), найгірший – у сфері боротьби з корупцією (140-ве місце зі 190).

За словами голови Мінекономрозвитку Степана Кубіва, Україна наступного року увійде до ТОП-50 рейтингу Doing Business у разі ухвалення Верховною Радою 15 законопроектів, що спрощують підприємницьку діяльність в країні.

Кабінет міністрів 16 грудня минулого року ухвалив дорожню карту дерегулювання, імплементація якої дозволить Україні до 2017 року поліпшити свою позицію і увійти в ТОП-50 рейтингу Doing Business, а в 2018 році – увійти у ТОП-20.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 785 | Додав: adminA | Теги: бізнес, скасувння 367 актів, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]