Пт, 2024-03-29, 17:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:18
Книжка про «Слугу народу», або Як стати президентом
Інші останні Культурні новини

"#СЛУГАНАРОДУТРІАЛ" – таку назву має найновіша книжка професора Ярослава Голобородька, яка вийшла друком у видавництві "Айлант" (Херсон). У ній ідеться зовсім не про політику, а виключно про мистецтво, точніше, про феномен популярного серіалу Олексія Кирющенка, три сезони якого упродовж 2015 – 2019 років виходили на телеканалі "1+1".

У своїй студії професор Ярослав Голобородько розмірковує над смисловим тріалом, що явлений сюжетними перипетіями серіалу "Слуга народу". Він акцентує на тому, що цей семантичний тріал увібрав у себе чимало основних проблем, які були маркерними для української суспільної свідомості протягом цілих десятиліть. За концепцією дослідження, феноменальний успіх телекінопроекту "Слуга народу" зумовлений не лише магнетичною ефектністю головного героя – вчителя історії Голобородька-Зеленського, який через примху долі стає на чолі наскрізь корумпованої України і кидає виклик клептократичній Системі. У першу чергу серіал дуже багатьох привабив тим, що зобразив болючий, драматичний процес переходу України від суто олігархічної країни до класичної європейської держави, в якій драйвером усіх трансформацій виступає президент-нонконформіст Василь Петрович Голобородько.

"#СЛУГАНАРОДУТРІАЛ" – це і мистецтвознавча монографія, і художня праця. Для вираження своїх думок про серіал, поставлений Олексієм Кирющенком, який, до речі, народився на Слобожанщині, в Харкові, професор Ярослав Голобородько знайшов оригінальну форму – "фільму-в-новелах", як він визначив жанр цієї книжки. Цей "вербальний фільм" складається з трьох новел і однієї міні-новели, кожна з яких супроводжується своїм теглайном, скажімо, таким як "Найнереальніше завжди з нами", і кожна з яких складається із епізодів-розділів. Усього ж у "фільмі-в-новелах" понад тридцять епізодів, більшість із яких позначена цікавими, інтригуючими назвами на кшталт "Цілком вільна практика, хоча й не "Formula One", "Гуманний The Термінатор", "Бути-Жінкою-Як-Смисл", "Слуга" і Reagan", "Déjà vu. Козак на пікапі", "Одіссея без Гомера, або Коли не обійтися без "Pink Floyd" і Freddie Mercury", "Так говорив Hegel", "Пароль: "Kingsajz"!".

"#СЛУГАНАРОДУТРІАЛ" є не лише першим окремим виданням, першою книжкою про серіал "Слуга народу", який вже став широковідомим і дуже резонансним, але й узагалі першим грунтовним дослідженням в Україні та у світі про комедійну драму, яка відіграла таку помітну, можливо навіть, вирішальну роль у ментальних і політичних процесах нинішньої України.

Вікторія Підлесна

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 979 | Додав: podlesnaav96 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]