Пт, 2024-04-26, 10:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:04
Країною з найбільшими сухопутними військами у Європі може стати Польща
Інші останні Новини Європейського Союзу

Оскільки війна в Україні, що триває вже п'ятий місяць, перетворюється на битву на виснаження, на східному фланзі НАТО можна спостерігати нову геостратегічну перебудову: виникла лінія розлому, що простяглася з півночі на південь від Скандинавії та Прибалтики до Польщі, Румунії та Болгарії.

У цій реконфігурованій Європі Польща знаходиться в центрі зусиль НАТО з надання допомоги Україні, слугуючи основним транзитним маршрутом для постачання обладнання та боєприпасів в Україну та забезпечуючи ключовий маршрут для експорту українського зерна до балтійських портів, таких як Гданськ.

Польща також є основним пунктом в'їзду для українських біженців, які рятуються від війни (за оцінками, кількість українців, які в'їхали до Польщі, становить близько 3,5 мільйонів осіб). А у кількісному вираженні це найбільший у Європі постачальник обладнання та боєприпасів для української армії. Постачання щонайменше 240 модернізованих танків Т-72 та ще 50 155-мм самохідних гаубиць «Краб» на додаток до 18 уже поставлених одиниць — лише найяскравіші приклади масштабів військової допомоги Варшави.

Зростання значення Польщі в НАТО ґрунтується не лише на її внеску у військові дії в Україні. Польща стала провідною військовою державою на східному фланзі НАТО, передовою державою схожою на Західну Німеччину часів холодної війни. Польська армія реструктурується і розширюється, щоб стати найбільшими сухопутними військами в Європі з цільовим показником 400 000 військовослужбовців у порівнянні зі 150 000 на сьогодні.

Країна також зобов'язалася закупити великі обсяги американської зброї, включаючи 32 винищувачі п'ятого покоління F-35 та 250 одиниць найсучаснішої версії основного бойового танка M1A2 SEPv3 Abrams. Також завершується робота над угодою щодо купівлі 500 високомобільних артилерійських ракетних установок (HIMARS). Словом, польське озброєння перевершує потенціал інших союзників на фланзі.

Вашингтон визнає нову роль Польщі як стрижня на східному фланзі. Минулого тижня на саміті НАТО в Мадриді президент Байден оголосив, що США створять постійну штаб-квартиру V корпусу армії США в Польщі і значно збільшать кількість розміщених там американських військ та техніки, яка зараз становить 10 500 осіб.

У міру того, як нова залізна завіса, створена вторгненням путіна в Україну, опускається на Європу, Польща все більше стає новою прикордонною державою, критично важливою як для продовження військової, економічної та гуманітарної підтримки України Заходом, так і як стрижня оборонного периметра Альянсу.

Польща — країна середніх розмірів, розташована в самому серці Центральної Європи, опинилася в центрі уваги у зв'язку з балансом сил на континенті, що швидко змінюється. З погляду військової могутності Польща набагато перевершує свою «вагу», позиціонуючи себе як центральний союзник США в континентальній Європі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 382 | Додав: adminA | Теги: найбільші сухопутні війська, Польща, Європа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]