Сб, 2024-05-18, 14:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Весь Архів новин

10:47
Мають бути захищені міжнародним правом журналісти, які висвітлюють події у зонах бойових дій, — Боррель
Інші останні Новини Європейського Союзу

ЄС засуджує будь-які акти насильства, у тому числі погрози проти журналістів, які здійснюють свою професійну діяльність.

Журналісти, які з ризиком для життя висвітлюють події в зонах конфліктів та бойових дій, мають бути захищені міжнародним правом.

Про це йдеться у заяві з нагоди Всесвітнього дня свободи преси високого представника ЄС Жозепа Борреля, яка оприлюднена на сайті Європейської ради.

«Журналісти є нашими очима та вухами на місці подій, вони мають бути захищені завжди і скрізь. ЄС рішуче засуджує будь-які акти насильства, у тому числі погрози проти журналістів, які здійснюють свою професійну діяльність, незалежно від того, чи здійснюються ці акти державами, організованими групами або чи окремими особами. Такі злочини не повинні залишатися безкарними, де б вони не відбувалися», - зазначив високий представник ЄС.

Боррель зауважив, що кожного дня журналісти та працівники ЗМІ реалізують право на свободу слова, що часто пов’язано із великими ризиками. Водночас незалежна, заснована на фактах журналістика допомагає захищати демократію, викривати несправедливість, притягувати до відповіді політичних лідерів та допомагати громадянам ухвалювати вірні рішення.

Він висловив серйозне занепокоєння випадками відмови незалежним ЗМІ у доступі до зони конфліктів та бойових дій, що, «часто використовується як засіб контролю за інформаційним простором та спрямовано на обмеження доступу громадськості до фактів та об'єктивних матеріалів про події, що розгортаються».

«Журналісти та працівники ЗМІ, які висвітлюють збройні конфлікти, мають бути захищені відповідно до міжнародного гуманітарного права. ЄС шкодує про різке збільшення числа журналістів, що були вбиті або поранені під час висвітлення руйнівних наслідків війни. Занадто багато журналістів загинуло за останні місяці, повідомляючи нам новини з Гази. Журналісти продовжують щодня наражатися на небезпеку, висвітлюючи агресивну війну росії проти України, а також конфлікти у М'янмі, Судані та інших країнах», - додав високий представник ЄС.

Боррель підкреслив, що Європейський Союз зберігає тверду відданість захисту свободи ЗМІ та плюралізму по усьому світу. Захищаючи свободу медіа, європейці не лише відстоюють своє право знати правду, але й здатність формувати своє демократичне майбутнє.

Додамо, що Всесвітній день свободи преси за рішенням ООН щороку відзначається 3 травня, починаючи з 1992 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 219 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]