Чт, 2024-03-28, 10:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

03:03
Міноборони країни - ймовірність війни за участю Польщі є дуже високою
Інші останні Новини Європейського Союзу

  росія не перший місяць веде повномасштабну війну проти України, яка впливає й на весь світ. Зокрема зростає ймовірність втягнення Польщі у війну.

Про це заявив заступник голови Міноборони Марчін Очієпа під час лекції у вівторок в Науково-технічному університеті AGH у Кракові.

російська війна впливає не лише на Україну

Він заявив, що сьогодні шанси бути втягнутими у війну у Польщі настільки високі, що їх не можна розглядати лише гіпотетично.

Якщо щось хоч на 30 відсотків вірогідне, то політично я вже готуюся до цього, – додав він, підкресливши, що це його особистий показник.

Ба більше, за словами заступника голови Міноборони, сьогодні дуже висока як ймовірність конфлікту з НАТО, так і ймовірність конфлікту між Китаєм і США. Тож високий ризик ескалації змушує терміново шукати консенсус з питань безпеки, оборони та зовнішньої політики.

"Тут важко перебільшити, бо те, що ми спостерігаємо сьогодні, — це не один із повоєнних конфліктів, а прямий, повномасштабний конфлікт за участю найбільшої країни світу", — сказав заступник міністра, маючи на увазі війну росії проти України. І ця війна, на його думку, матиме вирішальне значення, зокрема, для планів Китаю "не лише щодо Тайваню". Також вона повпливає й на Європейський Союз.

Три важливі завдання Польщі

За словами Марчіна Очієпи, перед польською зовнішньою та оборонною політикою стоять три важливі завдання. А саме зробити цю політику більш глобальною, балтійською та публічною.

Щодо глобальної політики, то на думку Очієпи, Польщі необхідно зміцнювати співпрацю з країнами-однодумцями. Це означає, що потрібно співпрацювати не лише з Європою в рамках НАТО, а й з Індо-Тихоокеанським регіоном, включаючи Південну Корею.

Також під час промови заступник голови Міноборони заявив, що не лише в Африці чи Азії, а й у деяких європейських містах росія асоціюється з культурою, бізнесом та енергетикою. Через це перспектива російсько-української війни сприймається інакше, ніж у Польщі. Натомість на думку Очієпи, лише "зрілі, добре освічені в безпеці громадяни здатні протистояти інструментам агресії, які іноді замінюють, а іноді й передують збройному конфлікту". Мовиться про:

    дезінформацію,
    кібератаки,
    шпигунство,
    промисловий саботаж.

Тож щоб захист суспільства був можливим, необхідна співпраця всіх секторів держави, державного управління, третього сектору, науковців та ЗМІ.

Міжсекторальне співробітництво є опорою протистояння держави та суспільства вищезгаданим загрозам, – вважає він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 361 | Додав: adminA | Теги: ймовірність війни, Міноборони країни, участь Польщі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]