Пт, 2024-04-26, 11:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:16
На Донбасі не обмежується шахтою "Юнком" список ядерних об'єктів, - Арестович
Інші останні Кримінальні новини

У ТКГ повідомили про місця в ОРДЛО, які має перевірити МАГАТЕ.

Крім шахти "Юнком", на якій стався ядерний вибух, на Донбасі є ще два ядерних об'єкти, які повинна перевірити МАГАТЕ. Про це розповів спікер української делегації в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

"Є ще два ядерні об'єкти (крім шахти" Юнком "), які є в переліку МАГАТЕ і періодично повинні пройти інспекцію. Це один медичний заклад в Луганську, і якийсь дослідницький апарат в Донецьку, що містить радіоактивні матеріали, які підлягають контролю з боку МАГАТЕ. Зараз прийшов час контролю МАГАТЕ", - сказав Арестович.

За словами спікера української делегації, МАГАТЕ вважає це питання зоною відповідальністю України, тому звернулося до Києва, який, в свою чергу, почав переговори з РФ щодо проведення інспекції.

"Навіть на останньому засіданні Кравчук особисто попросив Гризлова. Гризлов сказав -" це "ЛНР" і "ДНР" повинні вирішувати". Все як завжди і зводиться до одного. Але, тиск МАГАТЕ і жарти з ядерними матеріалами - це штука складна, ніж здається росіянам. Я думаю, буде посилено тиск ще й за цим напрямком", - зазначив Арестович.

"Що стосується фактичних досліджень: зараз діє програма, наша економічна підгрупа, певна ГО спільно з відповідними міжнародними інститутами займається дослідженням впливу грунтових вод на ситуацію на Донбасі. У травні вони повинні завершити цей дослідницький проект, він триває майже рік, і надати результати. Тоді ми будемо мати офіційні результати, що там відбувається з грунтовими водами на Донбасі, в тому числі і з цією шахтою", - додав він.

На початку лютого, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, перший президент України, глава української делегації для участі в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що тимчасово окупований Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи через радіоактивні викиди, оскільки в шахті "Юнком", в якій проводили ядерний вибух, не відкачують воду.

За його словами, в результаті російської агресії, МАГАТЕ не в змозі здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал.

Як стало відомо минулого тижня, зусилля української сторони досягти домовленості в межах ТКГ про направлення інспекторів МАГАТЕ на тимчасово окуповані території Донбасу поки не дали результату, адже російська сторона робить неможливим прийняття рішення ТКГ з цього питання.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 632 | Додав: adminA | Теги: список ядерних об'єктів, Донбас | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]