Нд, 2024-09-08, 02:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:21
На сході НАТО одночасно посилює захист союзників та зміцнює ППО України - посол США
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

НАТО дуже серйозно ставиться до зміцнення безпеки своїх союзників на східному фланзі Альянсу, зокрема їх протиповітряного захисту, та до допомоги Україні у посиленні ППО.

Але на цей час розглядає ці зусилля як два різні питання.

Про це заявила постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт під час пресконференції, що відбулася сьогодні в режимі онлайн під егідою Брюссельського медіахабу США, відповідаючи на запитання кореспондента ЗМІ про ставлення до ініціативи Польщі і Греції щодо створення спільного простору протиповітряної оборони у Європі та щодо можливості включення у цей простір українських регіонів вздовж західного кордону України, для одночасного захисту України та її сусідів-союзників по НАТО.

«Ми сприймаємо безпеку та занепокоєння наших друзів у Центральній та Східній Європі дуже серйозно. Це залишається пріоритетом. Ми всі оцінюємо, що ще ми можемо зробити для наших друзів у Східній Європи, і також продовжуємо підтримувати наших друзів в Україні. Це розглядається як два окремих питання», - зауважила представниця США.

Вона наголосила, що наразі союзники розглядають цілу низку пропозицій для зміцнення протиповітряної оборони над територією НАТО. Ця тема розглядатиметься більш глибоко під час Вашингтонського саміту Альянсу, але, як зауважила американська дипломатка, поки що зарано забігати вперед та говорити про те, що там буде зроблено.

«Повітряна оборона також є предметом нашого обговорення, що ми можемо зробити більше для наших друзів в Україні. Зараз ми просуваємося у тому, щоб ідентифікувати додаткові форми протиповітряної оборони, які можемо спрямувати в Україну, доставити їх у такі міста, як Харків та Одеса, або у будь-які інші.

Тож протиповітряна оборона, коли ми говоримо про фортифікацію східного флангу Альянсу, або коли ми говоримо про нарощування підтримки України, завжди присутня серед тем наших дискусій», - зауважила Сміт.

Вона нагадала, що з того моменту, як росія вдерлася до України, союзники по НАТО здійснили серйозні кроки, щоб зміцнити та фортифікувати свій східний фланг. Такі зусилля мають багато різних форм. Зокрема, відразу після початку війни союзники збільшили кількість міжнародних бойових груп на сході Альянсу з 4-х до 8-ми та підвищили чисельність цих формувань до бригадного рівня, що сприяло зміцненню системи стримування й оборони НАТО.

Крім того, за словами Сміт, зловмисні зусилля російських спецслужб у Європі, спрямовані на підрив потоку допомоги Україні, виявилися провальними, адже підтримка з боку Заходу лише посилюється.

«Я думаю, що вони (росіяни - ред.) намагаються зробити все можливе, щоб уповільнити або зірвати надходження допомоги в Україну, аби поставити під сумнів підтримку Заходу, політичну підтримку, допомогу у сфері безпеки народу України. Я можу запевнити вас, що ця тактика не приносить успіху», - наголосила американська дипломатка.

Ба більше, за її словами, впродовж останніх тижнів серед союзників подвоїлися зусилля щодо забезпечення додаткової підтримки України.

Як повідомлялося, завтра, 30 травня, у Празі розпочнеться дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн-союзниць по Альянсу, які зосередять увагу на підготовці до Вашингтонського саміту НАТО та на продовженні заходів з підтримки України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок заявив, що російська розвідка посилила активність та гібридні дії в країнах НАТО з метою підриву здатності країн-членів Альянсу надавати підтримку Україні.

У цьому ж зв’язку Польща вводить обмеження для пересування російських дипломатів по території країни, які стосуватимуться усіх, крім посла.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 312 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]