Сб, 2024-04-27, 00:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:08
На територію білорусі депортують українських дітей-сиріт — подробиці розповів Латушко
Інші останні Новини України

російські окупанти незаконно вивозять українських дітей на територію білорусі. Про це сьогодні, 11 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав заступник глави Об’єднаного перехідного кабінету білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

"Дійсно, ми маємо у своєму розпорядженні таку інформацію про те, що українські діти вивозилися і продовжують вивозитися в білорусь. Буквально вчора була інформація про те, що 350 українських дітей "відпочиватимуть" у таборі "Діброва" в Солігорському районі Мінської області. Організатором є фонд олексія талая, це один із наближених до лукашенка", — сказав він.

Цей табір, за інформацією Латушка, належить компанії “білоруськалій”. Голова Федерації профспілок хіміків учора заявив, що для українських дітей організують освітній процес і дадуть їм можливість вступати до ПТУ.

Латушко також повідомив, що активне вивезення українських дітей на територію білорусі почалося ще минулого року.

"У межах так званої Союзної держави було ухвалено спеціальну програму, яку підписали мішустін (прем’єр-міністр рф михайло мішустін, – ред.) і головченко (прем’єр-міністр білорусі роман головченко, – ред.). І в межах цієї програми 1050 дітей тільки в Мінську область мали бути вивезені. Ось я кажу про те, що вже 700 вивезли, 350 — найближчими днями або вже прибуло, або буде прибувати до травня місяця на територію Мінської області. Усе це, звісно, без згоди української влади. Це здебільшого діти-сироти, це діти з втратою годувальника, вік дітей від 6 до 15 років", — сказав заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету білорусі.

Він підкреслив, що неможливо уявити, щоб, наприклад, 6-річний сирота самостійно ухвалював рішення про виїзд із території України.

"Ми розуміємо, що це примус, це фактично депортація, і це все є злочином із погляду міжнародного кримінального права, із погляду порушення четвертої Женевської конвенції щодо статусу особливо захищених осіб — це діти", — заявив Латушко.

Він заявив, що лукашенко — єдиний реальний союзник росії у війні проти України, який поки що уникає всіх форм покарання.

"І питання, доки це відбуватиметься? Тут потрібно сконцентрувати увагу на цьому диктаторі, на міжнародному злочинцеві, зробити все, щоб його поставити в такий самий статус, як і путіна", — сказав Латушко.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом (МКС) у Гаазі було видано ордер на арешт президента рф володимира путіна. Стосовно чинного президента росії висунули звинувачення у воєнному злочині — незаконній депортації дітей з окупованих територій України до росії під час вторгнення рф в Україну. Разом із путіним ордер на арешт був виданий і на уповноважену при президенті російської федерації з прав дитини марію львову-бєлову.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 382 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]