Пт, 2024-03-29, 03:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:00
На третину закордонного майна колишнього срср претендує Україна – посол
Інші останні Економічні новини

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що Україна претендує на третину закордонного майна срср яке після його розпаду відійшло росії. Про це він сказав у інтерв'ю ЗМІ.

"Історія дуже давня. Коли радянський союз розвалився, росія запропонувала усім республікам забути про борги [срср], але вона забере усе майно союзу у всьому світі. Україна – єдина республіка, яка спочатку погодилась, але не ратифікувала угоду. Наш аргумент був наступний: ми не проти, якщо це справедлива домовленість, тільки покажіть, що радянський союз винен і покажіть активи, які є по світу", – сказав Пристайко.

росія ніколи так і не надала цієї інформації, тому Україна зараз змушена збирати її по крихтах.

"Зараз ми вимагаємо від росії: ви маєте повернути хоча би третину того, що знаходиться за кордоном. Зокрема, приміщення, які знаходяться [у Великій Британії] і були незаконно, на нашу думку, зареєстровані на російську федерацію", – сказав Пристайко.

ДОВІДКА. У 1994 році між Україною та росією була укладена угода про врегулювання питань правонаступництва стосовно зовнішнього державного боргу та активів колишнього союзу рср Вона передбачала так званий "нульовий варіант": росія бере на себе всі борги срср, а республіки відмовляються від своїх претензій на якесь майно срср Угода так і не була ратифікована Україною.

Поки що Україна розбирається з тим, чи матиме цей позов судову перспективу.

9 липня британська газета The Times заявила, що Україна хоче відсудити 18 об'єктів нерухомості, яка дісталась росії після розпаду срср. Серед них – замок XIX століття і другий за величиною будинок в Лондоні.
    
У 2014 році МЗС казав, що Україна вивчає можливість висунути претензії на 16,37% від усіх активів срср на момент його розпаду. Тоді говорилось не тільки про закордонне майно, але й про золотовалютний запас, алмазний фонд, активи за боргами, які інші держави мали перед срср.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 445 | Додав: adminA | Теги: третина закордонного майна, україна, СРСР, посол | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]