Чт, 2024-03-28, 21:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:28
Найближчі партнери визнали її агресором - росія стрімко втрачає підтримку союзників
Інші останні Новини російської федерації

28 квітня 2023 року на черговому засіданні Генеральної Асамблеї ООН було ухвалено резолюцію про співпрацю Організації Об’єднаних Націй із Радою Європи, в якій згадується агресія російської федерації проти України. Як повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, документ на підсумковому голосуванні підтримали 122 країни.

росія названа агресором проти України та Грузії та має понести відповідальність

І хоча сам документ фактично був присвячений покращенню координації зусиль двох впливових міжнародних організацій, величезний резонанс викликав абзац, де російська федерація прямо названа агресором як проти України у 2022 році, так і проти Грузії 2008 року.

Цитата з документа: "З огляду на безпрецедентні виклики, які стоять сьогодні перед Європою після агресії російської федерації проти України, а до цього проти Грузії, та припинення членства російської федерації у Раді Європи, вимагають зміцнення співробітництва між ООН та Радою Європи, особливо для того, щоб оперативно відновити та підтримувати мир та безпеку на основі поваги суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої держави, забезпечувати дотримання прав людини та норм міжнародного гуманітарного права під час військових дій, відшкодовувати збитки, завдані жертвам, та притягувати до відповідальності всіх тих, хто винний у порушенні норм міжнародного права". Не менший інтерес викликають також слова про відповідальність за порушення норм міжнародного права, серед яких однією з найтяжчих є розв’язання агресивної війни проти іншої суверенної держави.

Більшість партнерів росії проголосували за резолюцію або утримались

Варто зазначити, що, за словами постпреда України в ООН, представники російської федерації намагались прибрати згадку про агресію щодо України в даній резолюції. Однак їхні спроби провалилися, адже проти прийняття резолюції проголосували лише сама рф, а також її найближчі союзники Білорусь, Нікарагуа, Сирія та КНДР. Однак набагато більшу сенсацію викликали результати голосування, а саме перелік країн які підтримали резолюцію.

В даному випадку вперше з початку війни в Україні за таку резолюцію проголосували такі вельми дружні до рф країни як Китай, Індія, Бразилія та Угорщина, а також члени блоку ОДКБ Вірменія та Казахстан. Крім того, утрималися, не голосувавши ні "за", ні "проти" такі традиційно проросійські держави як Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Еритрея, Іран та Південноафриканська Республіка.

Китай повільно починає змінювати позицію щодо російської федерації

Звичайно, не варто розраховувати, що прийнята резолюція дасть якісь відчутні ефекти найближчим часом, адже жодних реальних кроків по припиненню агресії росії в документі не запропоновано з огляду на його іншу функціональну спрямованість. З іншого боку, слід визнати, що підсумки голосування створюють вельми неприємний прецедент для російської федерації, адже факт агресії так чи інакше, але формально визнається найближчими стратегічними партнерами Кремля – Індією та Китаєм, окрім інших менш впливових, але проросійських країн.

Достатньо показовим є те, що позиція Китайської Народної Республіки змінилась невдовзі після історичної (в рамках триваючої війни) особистої телефонної розмови між президентом України Володимиром Зеленським та головою КНР Сі Цзіньпіном. Крім того, все це може свідчити про поступову втрату єдності серед міжнародних партнерів москви, які відверто починає напружувати тривала війна росії, яка негативно впливає на світову економіку.

Світова спільнота може примусити росію до припинення агресії

Відтак, українська дипломатія, особливо наші представники в міжнародних організаціях мають надати максимального резонансу підсумкам цього голосування. "Токсичність" російської федерації на міжнародній арені має поступово доводитись до тих країн, які традиційно займали та займають проросійські або нейтральні позиції. Разом із посиленням економічних санкцій тісні відносини із росією повинні стати максимально незручними для всіх бажаючих.

Умовно кажучи, ті ж самі Китай або Індія мають нести певні економічні втрати від відносин із державою-агресором, відтак для мінімізації збитків потрібно буде тиснути на кремль для припинення агресії. З огляду на офіційну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України Індією, Китаєм, навіть Іраном, саме їх відновлення, а точніше примус росії до виводу військ з окупованих територій, буде вважатись реальними кроками по припиненню агресії проти нашої держави.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 436 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]