Пт, 2024-03-29, 00:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:35
НБУ посилив контроль за імпортними операціями. Гривня падає
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) посилив контроль над імпортними операціями. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила глава регулятора Валерія Гонтарєва, передає РБК-Україна.

"Нами ухвалено рішення, і правління Нацбанку прийняло постанову, якою запроваджуються обмеження. Ці обмеження стосуються збільшення контролю над імпортними операціями. Мова йде про передоплату. Вводиться обмеження, що будь-яка передоплата, яка перевищує 50 тис. доларів, не тільки купівля валюти, а й будь-яка передоплата, буде перевірятися НБУ на предмет законності та правильності операції. Ми не робимо ніякого критичного імпорту", - заявила Гонтарєва.

Вона також зазначила, що за результатами аналізу ситуації валютного ринку НБУ прийшов до висновку, що тиск на нацвалюту виявляється в основному з боку імпорту, а не з боку населення.

"Починаючи від сум до 500 тис. доларів, будь-яка передоплата, яка буде зроблена, буде здійснено лише на підставі відкриття імпортного акредитива. І цей акредитив повинен бути підтверджений закордонним банком інвестиційного класу. Тобто будь-яка купівля валюти або оплата буде здійснюватися лише при відкритті акредитива. Тобто банк має можливість відкривати акредитиви на будь-яку суму понад 50 тис. доларів, тоді НБУ не буде перевіряти ці контракти", - додала Гонтарєва.

При цьому глава НБУ підкреслила, що ухвалені центробанком рішення про обмеження набувають чинності з 24 лютого і не торкнуться фізичних осіб.

Зазначимо, також сьогодні Гонтарєва повідомила, що регулятор заборонив банкам видавати кредити для купівлі валюти.

Раніше повідомлялося, що на думку банкірів, тренд на девальвацію курсу гривні обумовлений панічними настроями населення.

Офіційний курс гривні до долара оновив історичний мінімум на рівні 28,3481 грн/дол

Національний банк України сьогодні, 23 лютого, з 14.00 встановив курс гривні до долара на рівні 28,3481 грн/дол., що на 49 копійок нижче історичного мінімуму на рівні 27,8585 грн/дол., встановленого в п'ятницю, 20 лютого, повідомляється на сайті регулятора.

Таким чином, з початку цього року гривня за офіційним курсом подешевшала щодо долара в 1,8 раза, або на 12,57 грн.

Середньозважений курс гривні на міжбанківському валютному ринку станом на 13.30 становив 28,8351 грн/дол.

При цьому, за даними дилерів, котирування на міжбанківському валютному ринку до цієї години сягають 29,85/31,10 грн/дол.

Як повідомлялося, НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення на валютному ринку в лютому минулого року, і в результаті гривня за рік знецінилася до долара США за офіційним курсом удвічі.

Наприкінці минулого року регулятор ввів практику щоденних індикативних аукціонів для пошуку рівноважного курсу, після скасування яких з 5 лютого цього року гривня за офіційним курсом подешевшала до долара більш ніж в 1,5 раза за кілька днів.

Кабінет міністрів 12 лютого затвердив меморандум про співпрацю з Міжнародним валютним фондом в рамках нової програми терміном на 4 роки з обсягом фінансування 17,5 млрд дол., остаточне рішення Ради директорів МВФ очікується протягом чотирьох наступних тижнів.

Валютний ринок на позитивні новини про нову програму з МВФ поки що не відреагував.

За оцінками експертів, для стабілізації курсу гривні, крім відновлення фінансування МВФ та інших донорів, необхідно зниження напруженості на сході України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 853 | Додав: adminA | Теги: контроль за імпортними операціями. , НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]