Чт, 2024-04-25, 09:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:20
Нове перемир'я можливе тільки на основі двостороннього припинення вогню
Інші останні Надзвичайні новини

Голова МЗС України Павло Клімкін заявляє, що українська влада готова піти лише на двостороннє припинення бойових дій у східних регіонах країни.

"Тепер ми повинні домогтися двостороннього припинення вогню, яке відбуватиметься під моніторингом ОБСЄ", - сказав Клімкін на прес-конференції за підсумками чотиристоронньої міністерської зустрічі в Берліні в середу 2 липня, передає "Інтерфакс-Україна".

Голова МЗС України нагадав, що українська сторона оголошувала одностороннє припинення вогню, проте неприйняття цієї ініціативи з боку бойовиків призвело до численних жертв.

"Ми втратили багато часу, багато життів, в період одностороннього припинення вогню з боку українських сил", - підкреслив Клімкін.

Міністр заявив, що Україна виступає за якнайшвидше засідання тристоронньої контактної групи, відновлення контролю на кордоні і негайне звільнення заручників у східних регіонах.

"Ми продемонстрували свою готовність якнайшвидшого відновлення роботи тристоронньої контактної групи", - сказав він за підсумками зустрічі глав МЗС Росії, ФРН, Франції та України в Берліні в середу.

Крім того, він зазначив, що на сьогоднішній день важливо відновити контроль на україно-російському кордоні, щоб зупинити потік зброї і бойовиків.

"Ми вимагаємо негайного звільнення заручників", - додав він.

Також голова МЗС висловив готовність української сторони сприяти роботі моніторингової групи ОБСЄ.

Міністри закордонних справ України, Росії, Німеччини і Франції в середу 2 липня в Берліні домовилися, що припинення вогню повинне контролюватися спеціальної моніторингової місією ОБСЄ в Україні.

"У цьому контексті міністри домовилися вжити всіх необхідних заходів і використовувати свій вплив на зацікавлені сторони для досягнення цієї мети", - наголошується в заяві за підсумками зустрічі голів МЗС.

Крім того, сторони підкреслили важливість якнайшвидшого звільнення всіх заручників.

"Міністри також вітають готовність Росії надати доступ українським прикордонникам до російської території, щоб взяти участь у контролі на прикордонних пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" на час взаємного припинення вогню", - підкреслюється в заяві.

Також міністри висловилися за повернення під контроль української сторони пунктів пропуску "Ізварине" і "Червонопартизанськ", а також за сприяння спостерігачам ОБСЄ, які працюватимуть на російських пунктах пропуску.

"Всі сторони повинні сприяти створенню безпечного середовища", - сказано в заяві.

Голови МЗС також підкреслили необхідність забезпечення безпеки і захисту журналістів, які працюють у східних регіонах України.

Також голови МЗС ФРН, Франції, України та Росії за підсумками зустрічі в Берліні закликали якомога швидше скликати контактну групу для узгодження умов перемир'я в Україні.

Крім того, міністри закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії підтримали ідею відправки українських прикордонників і спостерігачів на російські КПП.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко в ніч проти 1 липня за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони України зупинити дію режиму одностороннього припинення вогню на Донбасі, запровадженого 20 червня. Всі 10 днів терористи не припиняли атак і нападів на українських силовиків і прикордонників.

У телефонній розмові з президентом Європарламенту Мартіном Шульцем Порошенко заявив про готовність зупинити проведення АТО, якщо терористи відмовляться від застосування зброї, віддадуть кордон під контроль Києва і відпустять заручників.

Зазначимо, бойовики на сході України продовжують утримувати в полоні сотні активістів, журналістів, цивільних осіб та інших. Терористи викрадають людей для залякування місцевого населення, отримання викупу або обміну на своїх. За словами в.о. міністра оборони України Михайла Коваля, в полоні у членів незаконних збройних формувань знаходяться 29 українських військових.

Голови МЗС ФРН, Франції, України та РФ домоглися домовленостей про пакет заходів, які ведуть до перемир'я в Україні

Міністрам закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії вдалося виробити ряд заходів щодо досягнення перемир'я на сході України, заявив голова МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер.

"Я думаю, що нам сьогодні вдалося в ході переговорів домогтися домовленостей про пакет заходів, які в сукупності ведуть до надійного взаємною перемир'я (на сході України)", - сказав він за підсумками чотиристоронньої міністерської зустрічі в Берліні.

Крім того, Штайнмайер повідомив про те, що учасники зустрічі підтримали ідею відправки українських прикордонників і спостерігачів ОБСЄ на російські КПП.

"Ми вітаємо готовність Росії забезпечити українським прикордонникам доступ до прикордонних пунктів, і ми просимо ОБСЄ також використовувати (можливості) спостерігачів на цих пунктах", - зазначив голова німецького зовнішньополітичного відомства.

Штайнмайер заявив також, що переговори контактної групи з України продовжаться протягом цього тижня.

"Присутні тут міністри підтримують рішення повернутися до переговорів контактної групи. Ці переговори повинні відбутися до 5 липня", - сказав він.

Як повідомив раніше заступник голови Адміністрації президента України Валерій Чалий, українська сторона готова до продовження консультацій за участю контактної групи із врегулювання ситуації на сході країни.

За його словами, голова держави може повернутися до режиму незастосування сили на Донбасі, щойно будуть виконані головні умови, визначені у висновках Європейської Ради від 27 червня - двостороннє припинення вогню, встановлення контролю на українсько-російському кордоні з моніторингом ОБСЄ, звільнення всіх заручників та проведення змістовних консультацій без будь-яких додаткових умов.

Лавров: після досягнення нового перемир'я в Україні спостерігати за його дотриманням має місія ОБСЄ

Представники місії ОБСЄ в Україні повинні спостерігати за дотриманням нового перемир'я на південному сході країни після досягнення домовленості про нього, заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров.

"У документі передбачено, що припинення вогню, після того, як воно буде узгоджено, буде перебувати під наглядом місії ОБСЄ, яка вже діє в Україні", - сказав Лавров за підсумками зустрічі в Берліні зі своїми колегами з ФРН, Франції та України.

"Сподіваємося, що ця місія буде спостерігати за дотриманням режиму припинення вогню об'єктивно і відзначати порушення як з одного, так і з іншого боку, тому що до цих пір колишнє оголошення про припинення вогню здійснювалося в умовах порушення з обох сторін", - додав міністр.

Лавров переконаний в тому, що домовитися про режим припинення вогню в Україні можна тільки у форматі контактної групи.

"Зрозуміло, що коли ми ведемо мову про те, що треба домовлятися про припинення вогню, зробити це можна тільки в такому форматі, в якому представлені обидві протиборчі сторони, і я дуже сподіваюся, що цей формат дозволить досягти результату, який ми всі хочемо, до якого ми закликаємо", - сказав він.

"Контактна група на даний момент – це єдиний механізм, в якому представлені і влада в Києві, і ополченці (бойовики) в особі своїх лідерів, за участю ОБСЄ і посла РФ", - зазначив міністр.

"Тільки на такій же основі, на основі діалогу, насамперед, залучених сторін, насамперед, української влади та представників південного сходу, можна домовитися і про стале врегулюванні кризи в цілому, про те, на яких умовах буде оголошений мир, як можна врахувати сподівання, інтереси всіх жителів України", - підкреслив Лавров.

Міністр закордонних справ Росії заявив, що в Москві розраховують, що зовнішні гравці будуть впливати на Київ з метою спонукати його сісти за стіл переговорів з бойовиками.

"Дуже розраховуємо, що відповідні сигнали будуть спрямовуватися і на адресу керівництва України, враховуючи тісні зв'язки інших груп зовнішніх гравців з київською владою", - сказав він.

"Вважаємо, що тут всі повинні діяти в унісон і спонукати всіх, хто зараз протистоїть один одному в Україні до діалогу", - додав міністр.

Одночасно голова російського дипвідомства зазначив, що у Москви "є певні можливості впливу на тих, хто захищають свої будинки, своїх рідних, свої сім'ї, свою землю і хоче, щоб в українській державі їх права визнавалися і поважалися".

"Ми неодноразово закликали і продовжуємо закликати до того, щоб всі учасники протистояння сідали за стіл переговорів і вирішували питання через діалог. Робимо це публічно. В черговий раз ми публічно закликаємо до цього сьогодні в декларації, яку ми разом з нашими українськими, німецькими та французькими колегами узгодили", - продовжив він.

"До речі, представники ополченців (бойовиків), зокрема, пан Бородай (лідер сепаратистів у Донецькій області, "прем'єр-міністр" самопроголошеної "Донецької народної республіки" Олександр Бородай) вже публічно заявив сьогодні, що у відповідь на ці заклики з боку Росії і ОБСЄ вони готові до консультацій про те, як узгодити умови перемир'я", - додав Лавров.

За словами Лаврова, Росія підтверджує свою готовність розмістити на деяких пунктах пропуску на кордоні з Україною українських прикордонників і спостерігачів ОБСЄ.

"Звичайно, це все діє на період припинення вогню. Це все стане можливим тільки після того, як припинення вогню буде узгоджено та оголошено", - заявив Лавров.

Він висловив вдячність за підтримку цієї ініціативи головами МЗС, які взяли участь в переговорах.

"Як тільки припинення вогню буде оголошено, ми внесемо проект рішення в постійну Раду ОБСЄ, яка буде уповноважувати таке розгортання, такий напрямок спостерігачів на КПП, і ми вдячні нашим колегам по сьогоднішній зустрічі за те, що вони обіцяли активно підтримати таке рішення постійної Ради ОБСЄ", - підкреслив російський міністр.

Як раніше зазначив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, вчорашній виступ президента РФ Володимира Путіна перед російськими дипломатами не свідчить про готовність Москви до деескалації конфлікту: "Сигнали, які ми продовжуємо отримувати з Росії, не свідчать про готовність Москви до деескалації ситуації. Радше навпаки".

"Насправді, на превеликий жаль, президент Росії не помічає, що вірус вседозволеності і зневаги до міжнародного права, зокрема, щодо України породжений саме великодержавною політикою Російської Федерації, і болісно вражає всю систему міжнародних відносин. Небезпечним симптомом цього вірусу є одержимість так званим "русским миром", який Росія за всяку ціну намагається поширити, вже вводячи нове поняття "русский человек" і захищаючи його, як показує досвід, зокрема шляхом захоплення територій інших держав. Путін кілька разів у своєму виступі звертав увагу на підтримку Росією верховенства міжнародного права, його обов'язковості для всіх країн. А також на неприпустимість втручання у внутрішні справи суверенних держав, шантажу і погроз у міжнародних відносинах. Ймовірно, навіть присутнім у залі російським послам, справжнім дипломатам і професіоналам, було складно зіставити риторику президента з реальними протиправними діями Російської Федерації на міжнародній арені, які призводять до все більшої міжнародної ізоляції Росії", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 1031 | Додав: adminA | Теги: двостороннього припинення вогню, нове перемир'я | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]