Чт, 2024-03-28, 23:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:06
Обійдеться українцям набагато дешевше купівля землі для особистого користування: ухвалено новий закон
Інші останні Економічні новини

В Україні ухвалено новий закон, яким значно спрощується та здешевлюється купівля землі для особистого користування. Тепер під час продажу невеликих ділянок, розташованих у межах населених пунктів, покупців не перевірятимуть у нотаріуса.

Верховна Рада затвердила законопроект №7532, яким вносяться відповідні зміни до Земельного кодексу.

Ці зміни значно скоротять у часі процедуру купівлі-продажу невеликих земельних ділянок для особистого користування, які перебувають у межах населених пунктів. Крім того, вартість купівлі буде набагато дешевшою, розповів голова Комітету Верховної Ради з аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Невеликі ділянки землі купують і продають звичайні пересічні українці, які не мають зайвих грошей для оплати перевірочних процедур. Хтось отримав сільський город у спадок і хоче його продати, хтось мріє збудувати собі невеликий садовий будиночок, а комусь треба розділити майно, у тому числі й землю при розлученні. В усіх цих випадках українцям досі доводилося проходити тривалу процедуру нотаріальної перевірки. До того ж, коштувало таке "задоволення" понад 10 тисяч гривень.

При цьому не можна забувати, що багато громадян купують шматочок землі в селі не заради забаганки, а щоб хоч якось вижити у наш непростий час. А тут покупцеві ще й доводилося сплачувати не лише вартість землі, а й вартість перевірки.

"Оскільки людина купує разом із будинком і город, то складається дивна ситуація – для покупки будинку ніякої перевірки проходити не потрібно, а для покупки городу потрібна тривала і недешева перевірка. Це дійсно було зайве для невеликих земельних ділянок. А ось коли йдеться про великі масиви земель – тут має бути детальна перевірка та залишається", - вважає Олександр Гайду.

Ці зміни в Земельному кодексі особливо підуть на користь внутрішнім переселенцям, які, рятуючись від війни, були змушені залишити свої домівки. Багато хто з них намагається придбати будиночок з городом у селі. Ці люди вкрай обмежені в коштах, тому скасування суттєвої частини витрат спростить їм купівлю землі, зазначив нардеп.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 343 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]