Пт, 2024-03-29, 03:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:07
Обрали директора співробітники Національного антарктичного наукового центру
Інші останні Новини України

Наукові співробітники Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) МОН вперше голосували за кандидатуру директора центру. Вибори відбулися сьогодні, 8 серпня 2019 року. 96% виборців віддали свої голоси за Євгена Дикого, який з березня 2018-го виконував обов’язки директора НАНЦ.

Загалом у виборах взяли участь 24 із 26 штатних наукових співробітників центру. Було облаштовано дві виборчі дільниці: одна в приміщенні НАНЦ у Києві, друга – на українській антарктичній станції «Академік Вернадський». Бюлетені вчених, які працюють в Антарктиді, було передано до Києва через Інтернет у вигляді сканкопій, повідомляє прес-служба МОН на офіційному сайті.

Голосування тривало з 9.00 до 15.00. Підрахунок голосів вела спеціально створена виборча комісія у складі чотирьох наукових співробітників центру.

Вибори директора НАНЦ відбувалися згідно з Законом «Про наукову і науково-технічну діяльність», ухваленим Верховною Радою 2015 року. Це перші вибори керівника Національного антарктичного наукового центру. Дотепер директорів установи призначало Міністерства освіти і науки.

Конкурс на зайняття посади керівника НАНЦ було оголошено в травні 2019 року. Заяви на участь у конкурсі могли подати громадяни України, що відповідали необхідним вимогам.

Обраний керівником центру Євген Дикий є відомим дослідником екології морів та українським активістом, автором освітніх та наукових проєктів. До призначення в.о. директора НАНЦ був заступником директора Українського наукового центру екології моря, очолював НДІ ім. Мечникова в Одесі. Учасник Майдану, з перших днів воював у добровольчому батальйоні «Айдар». Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

За час, доки Євген Дикий виконував обов’язки директора НАНЦ, він розпочав оновлення наукової програми антарктичних досліджень, капітальний ремонт станції «Академік Вернадський», вперше за багато років провів відкритий конкурс у річну експедицію на станцію без жодних гендерних обмежень тощо.

У своїй передвиборчій програмі Євген Дикий назвав пріоритетами подальшу модернізацію станції «Академік Вернадський», забезпечення додаткових джерел фінансування наукових досліджень, розвиток мережі моніторингу Антарктичного півострова, проведення  порівняльних досліджень обох полярних регіонів – Арктики та Антарктики, соціальний захист полярників.

Законом «Про науку та наукову діяльність» передбачено, що директора Національного антарктичного наукового центру обирають терміном на п’ять років.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 750 | Додав: admin | Теги: директор, антарктичний, дикий, Науковий, національний, співробітник, центр | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]