Сб, 2024-04-20, 09:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:20
Оцінить реальність виконання судового закону Венеціанська комісія
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Венеціанська комісія оцінить реальність виконання судового закону

11 листопада 2019 року у ВРП відбулася зустріч представників Вищої ради правосуддя та членів Венеціанської комісії. Про це повідомило Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП.

Керівник відділу конституційної юстиції, Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт зауважив, що члени Комісії прибули в Україну особисто почути думки різних представників правової системи країни щодо Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Комісія також має з’ясувати, чи реальним є виконання новел Закону та чи відбулися належні консультації парламентарів з органом суддівського врядування тощо.

«Ми є представниками двох інституцій, які дійсно мають єдине завдання – забезпечити незалежність судової влади», – сказав Томас Маркерт.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко наголосив, що ВРП не має права законодавчої ініціативи, проте у межах своїх повноважень надала обов’язковий для розгляду Верховною Радою України консультативний висновок до законопроекту № 1008, який був переданий членам Венеціанської комісії для ознайомлення.

Овсієнко зазначив, що наразі ВРП має Закон, «який є обов’язковим для виконання, тому напрацьовує кроки для його реалізації». Зокрема, 11 листопада 2019 року ухвалено зміни до Регламенту Вищої ради правосуддя.

Крім того, учасники заходу обговорили проблему дефіциту суддівських кадрів та неможливість протягом певного часу – до формування нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – здійснювати добір суддів на вакантні посади.

Ще одним проблемним питанням є скорочення кількості суддів Верховного Суду.

«ВРП наділена повноваженнями погоджувати кількість суддів у судах, – сказав Голова ВРП, – тому не було необхідності зменшувати їхню максимальну кількість іншим законом».

Члени Вищої ради правосуддя наголосили на проблемі невідповідності деяких положень Закону Конституції України. Зокрема, Павло Гречківський висловив думку, що Закон у неконституційний спосіб змінює структуру конституційного органу. «Проте найголовніше, що ВРП як квазісудовий орган на сьогодні позбавлений можливості приймати рішення у нарадчій кімнаті», – зазначив він.

Окрім того, на думку членів ВРП, потребує оцінки той факт, що вимога Закону про скорочення удвічі кількості суддів Верховного Суду створює ситуацію, за якої кожен другий суддя працюватиме під тиском.

Очікується, що висновок Венеціанської комісії буде оприлюднено на початку грудня 2019 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: реальність виконання судового закон, Венеціанська комісія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]